Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Broj 55 i Igre gladi: Šojka rugalica 1. dio dolaze u kina

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 18.11.2014. / Piše: Mladen Šagovac Broj 55 i Igre gladi: Šojka rugalica 1. dio dolaze u kina

Ukupno četiri filmska naslova ovoga vikenda dolaze u kina i svi dolaze s pohvalama filmske kritike. Interesantan tajming ulaska u kino distribuciju ima ovogodišnji laureat Pule Vukovar Film Festivala. Kako bi odali počast svim dragovoljcima koji su svoje živote položili u Domovinskom ratu, distributer je odlučio Milićevu ratnu epizodu početi prikazivati u tjednu kad pada obljetnica pada Vukovara.

Broj 55

"Broj 55" u Puli je napravio neviđenu berbu Zlatnih arena; za najbolju masku, specijalne efekte, scenografiju, montažu, scenarij, režiju i kao najbolji film u nacionalnoj konkurenciji. Milić s ovim filmom prvenstveno udara na zvučna i vizualna čula gledatelja te izbjegava bilo kakvu politizaciju same priče. Mnogi su ovaj film o maloj skupini hrvatskih vojnika opkoljenih u nasumičnoj kući smatraju hrvatskim "Alamom".

Trailer - Broj 55

U jesen 1991. godine mala skupina hrvatskih vojnika odlazi u patrolu improviziranim oklopnim vozilom vlastite izrade. U obližnjem selu upadaju u zasjedu, vozilo biva onesposobljeno, a oni su prisiljeni sakriti se u obližnju kuću. Njihov otpor udruženim snagama pobunjenih Srba, JNA i srpskih specijalaca traje gotovo 24 sata, a paralelno pratimo napore njihovih suboraca da ih izvuku iz okruženja. Priča je zasnovana na istinitom događaju što joj daje još veću težinu onoga što publika vidi u filmu. Milić film otvara scenom koja izaziva osjećaj jeze i ujedno najavljuje ono što tek predstoji. Uloge u ovom povijesno značajnom, i velikom, filmu igraju Goran BogdanAlan KatićMarko CindrićDražen MikulićMarinko PrgaDarko MilasJan KerekešSlaven ŠpanovićAlen LiverićIvan OžegovićSamir VujčićHrvoje VladisavljevićSlaven Knezović Asim Ugljen.

Igre gladi: Šojka rugalica 1. dio

Katniss (Jennifer Lawrence), nakon što potpuno devastira Igre nalazi se u 13. Okrugu, gdje će pod pokroviteljstvom i zaštitom predsjednice Coin (Julianne Moore), te uz pomnoć svojih prijatelja raširiti krila pobune protiv Capitola. Prvo što će htjeti učiniti je spasiti svog bliskog prijatelja Peetu (Josh Hutcherson) koji je nije mogao biti spašen iz Arene.

Trailer - Igre gladi: Šojka rugalica 1. dio

Igre gladi su si usred eksplozije holivudske hiper produkcije osigurale status kultnog filmskog serijala, što je realno gledano ravno čudu. Distopijski SF film u središtu priče ima postapokaliptično društvo koje se temelji na apsolutizmu, a koji ruši jedna obična djevojka. Prvi film na kojem je izgrađena cijeli serijal, prema romanu Suzanne Collins, snimio je Gary Ross, a nastavak "Igre gladi: Plamen" još uspješnije je prošle godine pripremio Francis Lawrence (Ja sam legenda, Constantine), a koji stoji iza režije ovog i posljednjeg nastavka koji je trenutno u post-produkciji te će na kino platna doći naredne godine. Čini se da i ovaj film prilično uspješno prati podteksualni politički sadržaj koji se krije iza cijele priče o Panemu. Američka filmska kritika za sad hvali film kao dobar i napeti uvod u krešendo priče, a krasi ga još i dobra gluma. No valja uzeti u obzir da "Igre gladi" više ne mogu računati s efektom iznenađenja šire publike. Obzirom da su do sad baš svi pročitali kompletnu trilogiju, biti će zanimljivo pratiti reakcije publike.

Dobrodošli u New York

Film smješten u svijet bogatih i moćnih, onih koji imaju, koji nemaju i onih koji imaju još manje, moćnih i nemoćnih. Prosjaka i kraljeva, prostitutki, makroa i ljubavnika. Onih kojima se sudi i sudaca. Gospodin Devereaux (Gerard Depardieu) stoji na vrhu svijeta. Ovdje ga možemo gledati kako pada.

Dobrodošli u New York
Prizor iz filma "Dobrodošli u New York"

Ustvari ovo je film evidentno inspiriran padom financijskog moćnika, bivšeg šefa Međunarodnog monetarnog fonda, Dominique Strauss-Kahna koji je uhapšen zbog seksualnog zlostavljanja jedne sobarice u jednom njujorškom hotelu. Redatelj Abel Ferrara svoj je film utemeljio na onome što je o gospodinu "Deverauxu" uspio skupiti iz medija, a trailer za film sugerira polarizirano mišljenje o moćniku koji je mogao kupiti sve žene svijeta izuzev jedne obične sobarice. Filmska kritika je naklonjena režiji Abela Ferrare (PasoliniZli narednikKralj New Yorka) te uglavnom hvali film.

Abeceda smrti 2

Nastavak najambicioznije filmske antologije čija produkcija seže od Nigerije, preko Velike Britanije do Brazila i gotovo posvuda između tih zemalja. Pa i šire. Film je ustvari niz kratkih epizoda koje je režiralo ukupno 26 redatelja, što je 26 novih načina ubijanja i umiranja. Za obožavatelje splattera i vizualnog nasilja ovaj film dođe nešto poput Noći gutača rekama, cjelovečernja gozba raznolikog nasilja serviranog unutar 125 minuta.

Abeceda smrti 2
Prizor iz filma "Abeceda smrti 2"

Nemojte očekivati klasičan horor film jer ovdje je predznak stavljen na što raznovrsnije i nasilnije načine umiranja. Kritika mu je polovično naklonjena, no kada su ovakvi filmovi u pitanju nema se što pitati kritiku. Ovo je delicija namijenjena isključivo ljubiteljima žanra, a zbog specifičnosti pitanje je samo tko je svoje likove ubio na gori/bolji način.

Gerard Depardieu pula film festival vukovar film festival zlatna arena Marinko Prga Velika Zlatna Arena Goran Bogdan Alen Liverić Igre gladi Jennifer Lawrence Darko Milas Marko Cindrić Broj 55 Kristijan Milić abel ferrara abeceda smrti abeceda smrti 2 domovinski rat alan katić dražen mikulić jan kerekeš slaven španović šojka rugalica garry ross


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?