Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Black Panther (2018) - Malcolm X na steroidima

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 27.02.2018. / Autor: Ratko Martinovic Black Panther (2018) - Malcolm X na steroidima

Black PantherBlack Panther (2018)Black Pantherredatelj: Ryan Coogleruloge: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Danai GuriraViše informacija o filmu »7.5

Još od 1992. i ideje Wesleya Snipesa polako se kuha u Marvelovoj radionici na ovom prilično bitnom projektu. Strip poznat po nešto ozbiljnijoj naraciji i porukama Stanu Leeju je od svojih početaka izrazito drag projekt pa je urgirao na Walt Disney da od početnog 'side' projekta naprave punokrvni blockbuster. Ryan Coogler ('Creed') odabran je kao redatelj, glumci su logično bili crnci, a Martin Freeman i Andy Serkis su se praktički isforsirano našli kao dio postave, čisto da politički korektna kamarila slučajno ne bi rekla da je riječ o 'crnačkoj supremaciji' (sarkazam mode ON). Chadwick Boseman ponavlja naslovnu rolu, a glavni neprijatelj je Michael B. Jordan iliti Adonis Creed, kojeg je redatelj lukavo povukao sa sobom. S obzirom na to da je strip nastao u vremenima Malcolma X-a i Martina Luthera Kinga, taj lajtmotiv se osjeti ne samo u naslovu istoga - potlačenost crnaca u Americi (koji su i ovdje kolokvijalno nazvani 'Afroamerikanci', iako ima i 'Afroeuropljana'), prkos i ponos afričkog kontinenta i tradicija, kultura i naslijeđe nose radnju koju je uz redatelja posložio Joe Robert Cole, autor hvaljenog serijala o O.J. Simpsonu, antipodu svega navedenoga. Kako je Afrika u epicentru svega, malo iritantno biva iščekivati odlazne foršpane i čitati imena i prezimena praktički čitavog filmskog osoblja, među kojima su Afrikanci rjeđi od slobodnih crnaca u vrijeme američkog Juga - sve odreda Amerikanci. U Africi su zapravo samo snimljeni zračni i pejzažni okviri za CGI, sve ostalo u SAD-u, Južnoj Koreji i Australiji.

Dakle, unatoč povremenoj patetici filmska se ekipa nije udostojila ukloniti komfor zonu i snimati na izvorište. Dovoljno je u studiju nasnimati Tribal House, uzeti Kendricka Lamara i iskopirati par Maasai rituala da biste predstavljali svoj kontinent. A soundtrack je doista izvrstan - ima širinu, notu tradicije, umjetnosti, pompoznosti i apsolutno najviše podsjeća na bogatstvo stvarnih korijena crne rase i kontinenta. Svaki puta kada scenarij postane predvidljiv ili dosadnjikav, glazba vas uspije odvući van i vratiti unutra. Do mjere da sam po povratku doma poslušao cijeli set. Radnja filma zapravo je klasični Marvel, uživate u 'flowu' više nego što lomite mozak o onome što je propuh, što bi se trebalo dogoditi ili što se već dogodilo. Kritičari su ga po mom dojmu previše nahvalili, vjerojatno radi dodvoravanja, a u IGN-ovom osvrtu kažu da je ovo savršena poveznica 'avanturističkog filma, političkog manifesta i kulturalne proslave'. Jedino bih se složio za ovo posljednje. Prvo je definitivno bolje u 'Avengers' i 'Iron Man' serijalima, a drugo je posve promašeno iz već navedenih razloga. Segregacija je kroz desetljeća promijenila svoj oblik i danas se protiv iste borimo nametanjem krivnje, kao i protiv slobode govora njezinim ukidanjem. No, to ideološko obojeni Hollywood neće priznati pa ide linijom manjeg otpora, kroz produbljivanje višestoljetnih sukoba i ukazivanje na grijehe iz prošlosti.

Da, možda me prozovete rasistom pa da vas podsjetim tko je jedini bijeli član ovog velikog projekta. Kevin Feige, producent. Sada se možemo vratiti na sam film. Ovo je jedno od rijetkih Marvelovih izdanja u kojem sam siguran da bi neki drugi glumci bili upečatljiviji u odabranim rolama. Subverzivno djelovanje ovaj puta DC-evski pretencioznog studija neke je aktere izabralo isključivo zbog njihovih ranijih filmovima u kojima, pogađate, nastupaju kao robovi. Tako da bijelac slučajno ne bi zaboravio da su njegovi preci tabanali njihove pretke, vodali ih u lancima ili im zabranjivali ulazak u autobuse. Dojma sam da je i dosta scena naštimano za taj stereotipni arhetip Južnjaka koji s par grama mozga gleda filmove. A budite sigurni, taj soj u kina neće pa su patetično-stupidne sekvence rezervirane za one koje bi navodno trebale rehabilitirati - gledatelje tamnije puti. Film je već prvog dana pokazao koliko je ta zajednica snažna u SAD-u pa je skočio na peto mjesto najgledanijih naslova svih vremena. Gledatelji su prezadovoljni, kritika se odlučila na 'pišanje uz vjetar', a sve je ostalo na milimetar do doista kvalitetnog blockbustera. Jer realno, Marvel teško može potpuno podbaciti i pitanje je samo u par nijansi sive do koje razine će povući. Definitivno zabavan film, čak i ako niste crnac u publici. No parola 'Bolje grob nego rob' ne funkcionira u stvarnosti, osjetili smo i na svojoj koži - kako danas, tako i proteklih tisuću godina.

Wesley Snipes Martin Freeman Marvel Andy Serkis Chadwick Boseman Black Panther Ryan Coogler Michael B Jordan Kevin Feige Kendrick Lamar Joe Robert Cole Maasai


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?