Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Crvena stijena - Zanimljivo

Crvena stijena (2008)

Red Cliff

Žanr Akcija
Godina 2008
Redatelj John Woo
Preporuka korisnika
Sviđa mi se (
43
) Ne sviđa mi se (
7
)
Na BluRay

Zanimljivo

SCENARIJ

Pisanje scenarija za ovaj film bio je monumentalan zadatak. Postojala su tri problema.

Kao prvo, događaj se zbilja odigrao 208. godine, ali nije bio popularan sve dok Luo Guanzhong u trinaestom stoljeću nije objavio roman Romance of the Three Kingdoms. U romanu su zbog dramatičnog učinka bile izmijenjene mnoge činjenice.

Na primjer, lik Zhuge Lianga, vojnog savjetnika kraljevstva Zu, bio je uzdizan do mitskih visina. Bio je opisan kao iskusni džentlmen sa čarobnim moćima koje je koristio za mijenjanje vremena i „posuđivanje istočnog vjetra“, što je saveznicima omogućilo da odnesu pobjedu u bitci kod CRVENE STIJENE. Međutim, on je u vrijeme te bitke imao samo 27 godina. Bio je farmer i učenjak kojega je njegov vladar, Liu Bei, regrutirao kao stratega. Svoje znanje o prirodi i astrologiji koristio je samo za predviđanje vremenskih uvjeta.

Pravi junak ove bitke, Zhou Yu, potkralj kraljevstva Wu, u romanu je bio opisan kao uskogrudan čovjek koji je pokušao ubiti Zhuge Lianga i koji je bio toliko ljubomoran na Zhugeove talente da je na kraju umro.

Redatelj John Woo želio se držati povijesti, a većinu scenarija utemeljio je na povijesnoj knjizi Chronicles of the Three Kingdoms i drugim povijesnim studijama; međutim, istodobno je iz romana izvukao određene zabavne elemente kako ne bi odbio njegove obožavatelje. Na primjer, fantastična scena u kojoj Zhuge Liang „s brodovima od slame od neprijatelja posuđuje strijele“ preuzeta je iz romana. Svi su elementi bili zbilja pomno osmišljeni.

Kao drugo, film nije namijenjen samo za azijsku, nego i za međunarodnu publiku. Roman Romance of the Three Kingdoms čak je i danas čitan diljem svijeta, i to ne samo u Kini, Tajvanu, Hong Kongu i Singapuru nego i u drugim azijskim državama kao što su Japan i Koreja. Na ovim su teritorijima nastali brojni stripovi i mange koji se temelje na tom romanu, a japanska izdavačka kuća Koei izdala je više od tucet vrlo uspješnih ( strategijskih i akcijskih ) video igara pod naslovom Romance of the Three Kingdoms.

 Kada snimate film o Tri Kraljevstva, u njega morate uključiti generale poput Zhao Yuna i Zhang Feija, a posebice Guan Yua koji je sada u mnogim azijskim državama štovan kao božanstvo. Međutim, činilo se da će se zapadnjačka publika suočiti s velikim brojem likova koji imaju slična imena. Direktor jednog američkog studija jednom je predložio spajanje nekoliko savezničkih generala u jednu osobu. To bi bilo kao da za potrebe filma o Drugom svjetskom ratu u jednu osobu spajate Roosevelta, Churchilla i de Gaullea.

S obzirom na velik broj likova i čitav niz čuvenih događaja koji su doveli do bitke kod CRVENE STIJENE, scenarij je bio jako dug. Teško je zamisliti da će zapadnjačka publika sjediti četiri sata i gledati kineski film s titlovima.

Problem su riješili tako što su za azijsko tržište film podijelili na dva dijela, a za međunarodnu publiku lansirali su ga kao jedan skraćeni „akcijski film Johna Wooa“.

Kao treće, ova je priča toliko dobro poznata u Aziji da svi o njoj imaju vlastito mišljenje. To se odnosi i na scenariste, odnosno možda još i najviše na njih. Od srpnja 2004. godine do rane 2007. godine John Woo je radio s nekoliko najboljih kineskih scenarista, ali nijedan od njih nije mogao napisati scenarij koji bi Wooa zadovoljio. Na kraju ga je napisao Woo, s time da je Khan Chan prvo postavio strukturu, a zatim je Kuo Cheng napisao likove i pojedine scene.

Kuo Cheng bio je nazočan tijekom čitavog snimanja. Tijekom produkcije radio je manje izmjene u dijalozima.


LOKACIJA

Bitka kod CRVENE STIJENE odigrala se u šumi Crow, gdje su Cao Caova vojska i mornarica imale svoj tabor. Šuma Crow nalazila se na sjevernoj obali rijeke Yangtze, odnosno dijagonalno preko puta CRVENE STIJENE, gdje su svoj tabor imale savezničke vojske. 

Točna lokacija bojišta kod CRVENE STIJENE bila je predmet javnih i akademskih debata, ali nikad nije konačno utvrđena. Tijek i dužina rijeke Yangtze drastično su se promijenili od 208. godine, a tijekom godina promijenila su se i imena ključnih lokacija. 

Grad Puqi u provinciji Hubei preimenovan je 1998. godine u Grad Chibi ( grad CRVENA STIJENA ) u nakani da se ta lokacija poveže s povijesnim bojištem. Ako je to bila prava lokacija bitke kod CRVENE STIJENE, tamo je bilo nemoguće snimati zbog velikih prometnih gužvi na rijeci. Također, okoliš je bio drukčiji od onog kojega je Woo zamislio za ovaj film.

Od ljeta 2004. godine pa nadalje produkcija je obišla lokacije u 14 provincija, a redatelj Woo i producent Chang osobno su bili u njih pet: Hubei, Jiangsu, Zhejiang, Hebei i Yunan. Woo se konačno odlučio za Yi Xian u provinciji Hebei koja se nalazi na tri sata vožnje od Pekinga. Kada je Woo turističkim gliserom obilazio rezervoar Angezhuang u Yi Xianu, ugledao je dio kopna za koji je pomislio da bi bio pogodan za izgradnju šume Crow, mjesta na kojem se nalazio Cao Caov tabor. 

Međutim, postojala su tri problema. Preko puta nije bilo ničega sličnog CRVENOJ STIJENI; području se nije moglo pristupiti vozilima; i Woo je smatrao da je područje preravno iako je lokacija bila savršena. 

Izgradili su cestu koja je glavnu cestu spojila s tim područjem. Lokaciju za CRVENU STIJENU Woo je pronašao na drugom mjestu koje se sa šumom Crow moralo povezati uz pomoć vizualnih efekata. A onda je Woo odlučio da će na lokaciji izgraditi brdo veličine dva nogometna stadiona i visine 12 metara, te da će na vrhu brda podići tvrđavu sa stražarskim tornjem.

Iako se voda iz rezervoara koristi isključivo za navodnjavanje, kopno koje ga okružuje zaštićeno je zakonom. Morali su dobiti posebne dozvole kako bi izgradili brdo, a do rezervoara su donijeli zemlju s brda koje se nalazi kilometrima daleko. Taj je posao trajao nekoliko mjeseci, a dovršen je u ljeto 2006. godine kada scenarij još nije bio spreman, a financiranje filma uopće nije bilo dogovoreno. Woo i Chang poduzeli su rizik koji se na kraju isplatio jer je brdo uzdiglo tvrđavu, što je odražavalo Cao Caovu moć i nepobjedivost. Brdo je također postalo vizualno žarište čitave bitke.

Pretraži projekcije

Ocjena filma

7,8
Ukupna ocjena
7,8
Naša ocjena
Moja ocjena

Datum izlaska

Rujan 24 2009
U kinima
Veljača 03 2010
Na DVD-u
     
Na BluRay-u

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?