Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Animafest - 40 godina tradicije svjetskog branda

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 24.05.2012. / Autor: Mladen Šagovac Animafest - 40 godina tradicije svjetskog branda

Ako se baš moramo razbacivati s tim nekim novo-menadžerskim i tehno-tržišnim izrazima, Animafest je, a za razliku od mnogih sponzorski promoviranih hrvatskih „superbandova“, stvarno prepoznatljiv brand u svijetu. Sa svojih 40 godina postojanja, drugi je festival po starosti u Europi te za autore predstavlja najbližu alternativu festivalu u Annecyju i jedan je od četri najveća (najvažnija) festivala animiranog filma u svijetu.  Govoreći figurativno, direktor Animafesta Danijel Šuljić pozvao je političke strukture, autore, organizatore pa i novinare da čuvaju tu „biljku“ jer nemamo puno ovakvih manifestacija koje su od velikog svjetskog značaja.

Osim brojnih najvažnijih svjetskih autora animacije, ovogodišnji Svjetski festival animiranog filma - Animafest, biti će preplavljen filmovima iz Azije. Ove godine biti će prisutan i značajan broj hrvatskih filmova, čak 22 što je dosadašnji rekord. U sklopu programa, obzirom na jubilarnu godinu, prikazivati će se i biserna niska svih dosadašnjih dobitnika Grand prixa Animafesta, te retrospektiva Yojia Kuria,  dobitnika nagrade za životno djelo.  Dobrom dijelu publike mogla bi se dopasti ideja prikazivanja europskih animiranih serijala iz njihove mladosti, iz vremena kada su u poluvremenu nogometnih utakmica na televiziji (za razliku od današnje prakse gdje se prikazuju reklame za pivo i telekom ponude) prikazivani crtići poput Gustava, La Linea, Lokek i Bolek, Krtek, Profesror Baltazar, A je to... Jedini dugometražni film ove godine biti će Noćne bajke 3D Michaela Ocelota, a koji, uz Animafestov centar Pčelica, predstavlja dodatni naglasak na pojačano prisustvo animiranih filmova za djecu koji ove godine zauzimaju trećinu programskih sadržaja. Prije nego se upustite u čitanje izdvojenih sadržaja koji su predstavljenih na zadnjoj konferenciji napomenimo da su organizatori su zbog izuzetne kvalitete bogatog programa složni u jednom zaključku - uzmite godišnji odmor, i nacrtajte se na jednom od najvećih festivala crtanog filma.

Animafest 2012 - režija: Simon Bogojević Narath, glazba Alen i Nenad Finkl

U natjecateljskim programima i panoramama ravnopravno se prikazuju filmovi majstora animacije i njihovih učenika, a zamjetna je dominacija kineske i japanske animacije, čiji autori osobno dolaze predstaviti svoje filmove

Vjera Matković, producentica Animafesta, otvorila je konferenciju za novinare prisjećajući se početaka i prvog festivalskog izdanja 1972. godine, u vrijeme kada je Animafest uz Annecy - s kojim se izmjenjivao u dvogodišnjem ritmu - bio jedini festival animacije u Europi:

Otad je prošlo 40 godina i mnogo toga se promijenilo - nastale su stotine drugih festivala, ali ono što i dalje Animafest čini jedinstvenim odanost je autorskom filmu i umjetnosti animacije. Ovaj festival prošao je tijekom četiri desetljeća brojne promjene, a upravo ga je to održalo na samome vrhu.

Kao najvrednije programe festivala istaknula je Veliko i Studentsko natjecanje te Veliku i Studentsku panoramu u kojima se, uz već iskusne i priznate velikane animacije, ravnopravno predstavljaju i mlađe generacije na koje su majstori imali direktan utjecaj, a neke su umjetnike čak i podučavali.

Koji Yamamura, dobitnik Grand prixa za film Glava gora 2002. godine, stiže na jubilarni Animafest s novim filmom Muybridgeove strune koji će biti prikazan u Velikoj panorami. U Velikom natjecanju istodobno prikazat će se filmovi njegovih učenika i predstavnika nove generacije japanske animacije na koju je izvršio direktan utjecaj. Predvode ih Mirai Mizue, Atsushi Wada i Shin Hashimoto, koji će osobno predstaviti svoje filmove na Animafestu. Posebno će zadovoljstvo biti vidjeti film Veliki zec Atsushia Wade koji je na ovogodišnjem Berlinaleu osvojio Srebrnog medvjeda za najbolji kratki film.

- dodala je Vjera Marković.

Oh Willy
Prizor iz filma "Oh Willy"

Natjecateljski program Animafesta i ove godine prepoznaje nove tendencije kao što je kineski novi val animacije, čiji predstavnici dolaze mahom iz svijeta likovnih umjetnosti. Autorica Haiyang Wang prvi put otputovala je izvan Kine na prošli kratkometražni Animafest, da bi predstavila svoj prvi film zagrebačkoj publici. Ove godine vraća se s filmom Dvojnik Fikret, a u međuvremenu je postala priznata mlada autorica, česta gošća svjetskih festivala. Svoje filmove prikazat će i osobno predstaviti i iznimno popularni kineski multimedijski umjetnik i grafiter Lei Lei (Ovo je ljubav) i njegov kolega Xun Sun (Neke radnje koje nisu bile definirane u revoluciji).

Dvojnik Fikret
Prizor iz filma "Dvojnik Fikret"

Stotinjak autora i filmskih radnika uveličat će 40 godina Animafesta

Svi nabrojeni mladi autori s Istoka bit će gosti festivala, a njima će se pridružiti još stotinjak drugih autora i filmskih radnika. Posebno ističemo velika imena animacije: Olgu i Priita Pärna, trostrukog dobitnika Animafestova Grand prixa i Nagrade za životno djelo i člana žirija Velikog natjecanja, Georgesa Schwizgebela (Romansa, Veliko natjecanje), Vladimira Lešiova (Villa Antropoff, Veliko natjecanje), Roberta Morgana (Bobby Yeah, Veliko natjecanje), Davida OReillya (člana žirija i autora filma Vanjski svijet, Cartoon d’Or), Everta de Beijera (Dođi k sebi!, Veliko natjecanje i program 3 x 3), Andreasa Hykadea (Majstori animacije) itd. Zagreb će posjetiti i zamjetan broj mladih autora čije ćemo filmove gledati u Studentskom natjecanju i Studentskoj panorami, a ističemo izdanke Umjetničke akademije Turku Jonia Männistöa (Rojenje) i Sanni Lahtinen (Tko se usuđuje?) te predstavnika Japana Masakia Okudu (Dječak žvaka).

Cvijet bitke
Prizor iz filma "Cvijet bitke"

Tri festivalska žirija odlučuju o najboljim filmovima iz natjecateljskih programa

U žiriju Velikog natjecanja sjedit će glasoviti estonski autor animiranih filmova i stari Animafestov znalac Priit Pärn, zatim mladi genij animacije, Irac David OReilly, koji se s nepunih 30 godina već može pohvaliti retrospektivama radova na najvećim svjetskim festivalima, Dennis Tupicoff, autor iz daleke Australije, Mirna Belina, jedna od osnivačica i programerki Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS i Léa Zagury, suosnivačica i direktorica prijateljskog festivala Anima Mundi. U žiriju Studentskog natjecanja 33 filma iz konkurencije pogledat će i proglasiti najbolje njemački redatelj Andreas Hykade, kanadski producent Marc Bertrand i dugogodišnja direktorica Animafesta Margit Antauer. O najboljim filmovima Natjecanja filmova za djecu odlučuje peteročlani žiri sastavljen od djece i mladih starosti od 8 do 18 godina.

Programi autorskih retrospektiva predstavljaju vrijedne radove najboljih svjetskih animatora starije i novije generacije te prikazuju najbolje radove ponovo aktualne talijanske animacije

Posebne festivalske programe predstavio je umjetnički direktor Animafesta Daniel Šuljić:

Ovi su programi na svakom festivalu magnet za publiku, a ove godine na Animafestu nekoliko je privlačnih noviteta. Novost je program 3 x 3 koji čine tri skraćene retrospektive autora specifičnih stilova čiji se filmovi prikazuju i u Velikom natjecanju. Mini-retrospektivni programi s po tri filma posebno će nam predstaviti sljedeće autore: Everta de Beijera, Roberta Morgana i Lie. Zbog velikog broja filmova izvrnutog humora složili smo program Čudno voće animacije, a pregled najnovijih trendova u glazbenim animiranim spotovima donosi Kino za uši.

Šuljić je posebno istaknuo i program nove talijanske animacije, koja u posljednje vrijeme doživljava hvalevrijedan procvat, te nostalgični program europskih TV serijala čiji će nas glavni likovi Balthazar, Lolek, Bolek, Pat i Mat i ostali uveseljavati u najreprezentativnijim dijelovima serijala koji će se prikazivati u kinima Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol.

Animafest 2012 studentska špica - skupina Mega godina, režija: Martin Babić, sudjelovali: Tea Stražičić, Anja Šušnjar, Jelena Oroz, Antonija Veljačić, Ivana Košuritić i Milan Bilberović

Program svih dosadašnjih dobitnika Grand prixa pratit će i poseban DVD namijenjen za edukaciju u kulturnim centrima i bibliotekama diljem Hrvatske

Ljubitelje animacije sigurno će oduševiti ovogodišnji program Majstori animacije koji će prikazati autorske retrospektive Andreasa Hykadea, jednog je od najuspješnijih njemačkih i svjetskih autora u posljednjih dvadesetak godina i pionira japanske nezavisne animacije Yoji Kuria, kojemu će biti uručena i Nagrada za životno djelo na otvaranju Animafesta.

Njegov rad odlikuje se izrazitim grafizmom, crnim humorom i neverbalnom komunikacijom koja mu daje bezvremensku kvalitetu. Neke od radova iz izuzetnog opusa koji broji čak 400 filmova po prvi put se prikazuju u Europi

- naglasila je Olinka Vištica, producentica Animafesta, svrnuvši pozornost i na "bratski" program Grand prix 1972-2012:

Taj programski vremeplov odvest će nas od prvog nagrađenog filma iz 1972. godine Bitka kod Keržence Jurija Norštejna do Ronioca na kiši Olge i Priita Parna te nas posjetiti na neke od najvažnijih filmova iz povijesti animacije. Nakon puno truda i savladanih prepreka uspjeli smo doći i do producenata svih nagrađenih filmova te ćemo izdati poseban DVD u čast 40 godina Animafesta koji će služiti u edukativne svrhe, odnosno moći će ga se naći u raznim kulturnim centrima i bibliotekama diljem Hrvatske.

Osim programa klasika i majstora animacije kojima se daje posebna počast tradiciji, Animafest posebnu pažnju posvećuje i  budućnosti, i to u programu škola animacije. Osim filmova finske Umjetničke akademije Turku, koja je proglašena i najboljom školom 2012. po izboru selekcijske komisije Animafesta, vidjet ćemo i presjek najboljih filmova iz mlade ali uspješne njemačke Filmske akademije Baden-Württemberg te po prvi put i filmove sa zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

Obrazovanje je presudan faktor za kvalitetnu karijeru. Jako nam je drago što imamo priliku umrežiti studente i ponosni smo što će brojni gosti imati priliku pogledati i domaće studentske radove

- dodala je Olinka Vištica.

Studenti 4. godine Akademije likovnih umjetnosti, Odsjek za animirani film i novi mediji, autori su jedne od dviju festivalski špica prikazanih na današnjoj konferenciji za novinare. Autor glavne špice je priznati hrvatski autor Simon Bogojević Narath.

Animafest 2012

Cineplexx Centar Kaptol prikazat će većinu bogatog dječjeg programa i ugostiti Animafestov dječji centar Pčelica u kojem će se održavati radionice, izložbe i druženje djece

Dječji program Animafesta, koji se ove godine održava u partnerstvu s Dječjom štednjom Pčelica Zagrebačke banke, predstavila je koordinatorica Programa za djecu i mlade Tina Tišljar:

'Cineplexx Centar Kaptol postat će kino za djecu u kojem će se prikazivati program Natjecanja filmova za djecu i ostali izvannatjecateljski programi prilagođeni djeci. Među njima je poseban Obiteljski vikend-program, Europski TV serijali i jedini dugometražni film u programu Noćne bajke Michela Ocelota. U posebnom Animafestovu centru Pčelica održavat će se i petodnevna radionica animacije te izložba lutka-filma autora Kolje Sakside. Za obitelji kojima je predalek put do Cineplexxa Centra Kaptol Animafest već tradicionalno vikendom organizira besplatne projekcije animiranih filmova u centrima za kulturu širom Zagreba.

Popratna festivalska događanja nude vrijedne razgovore s autorima filmova, radionicu stereoskopskog filma, izložbe, predstavljanja stručnih knjiga i prvu službenu suradnju s MSU-om

Za kraj druženja s novinarima Vjera Matković pozvala je na popratna događanja ovogodišnjeg festivala: izložbu 40 godina Animafesta u Galeriji ULUPUH i rad Volim crtiće Ivana Marušića Klifa koja će se moći razgledati u NO galeriji Muzeja suvremene umjetnosti na čijoj će se medijskoj fasadi tijekom festivala prikazivati i izbor filmova iz natjecanja i panorama. Predstavila je i Animafest Pro, festivalski program za profesionalce kojemu mogu prisustvovati svi zainteresirani posjetitelji:

Uz svakodnevne razgovore s autorima u Maloj dvorani kina Tuškanac, Marc Bertrand, član žirija Studentskog natjecanja i Natjecanja namjenskih filmova, održat će radionicu i predstavljanje 3D stereoskopskih filmova, a MEDIA Hrvatske i Slovenije u suradnji s Animafestom organizirat će radionicu o stop-animaciji.

Posebno je istaknula performans austrijskog umjetnika Clemensa Koglera Phonovideo, koji će se odviti u predvorju kina Europa u petak 1. lipnja u 23 sata.

Kino Tuškanac festival animirani animafest Danijel Šuljić svjetski festival animiranog filma crtići cineplexx centar kaptol


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?