Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

17 domaćih filmova prikazat će se u raznim programima Animafesta

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 24.04.2012. / Autor: Moj Film 17 domaćih filmova prikazat će se u raznim programima Animafesta

U natjecateljskim programima i panoramama Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb prikazat će se sveukupno 171 film, što je broj koji vjernim gledateljima jamči uvid u najbolje i najzanimljivije animirane radove nastale u posljednje dvije godine te uvid u nove animacijske tehnike i izričaje. Vidjet ćemo radove nekih od najuzbudljivijih novih autora i autorica i doznati što su nam novo pripremili poznati, pa i kultni autori čiji su radovi bili redovni "gosti" nekih od brojnih festivalskih programa tijekom 40 godina postojanja Animafesta.

Zašto slonovi
Prizor iz filma "Zašto slonovi"

Iznimno je zadovoljstvo među svjetskom animacijskom elitom vidjeti čak sedamnaest filmova domaće proizvodnje. U Velikom natjecanju među 32 naslova nalaze se hrvatski filmovi "Cvijet bitke" Simona Bogojevića Naratha i "Zašto slonovi?" Marka Meštrovića. Posljednji rad Simona Bogojevića Naratha iz 2011. godine još jednom potvrđuje autora kao jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika srednje generacije. "Cvijet bitke" prošle je godine proglašen najboljim animiranim filmom na Danima hrvatskog filma, na ljubljanskoj je Animateci dobio posebno priznanje žirija i nagradu za najbolji autorski film Festivala hrvatskog animiranog filma. Prikaz maglovitog podzemnog svijeta arkadijskog ugođaja u kojem obitavaju neobični likovi inspiriran je motivima iz knjiga "Cvijet bitke" Fiorea dei Liberia iz 1410. i "Dijalog u paklu između Machiavellija i Montesquieua" Mauricea Jolya iz 1864. godine. "Zašto slonovi?" Marka Meštrovića nastao je kombinacijom 2D i 3D animacije, a dok ubire nagrade (diploma za najbolju animaciju na 3. Festivalu hrvatskog animiranog filma) pita se "imamo li odgovore na važna pitanja?".

Autor Alen Vuković jedini je domaći predstavnik u programu namjenskih filmova u kojem će se prikazati njegov trailer za dugometražni film "Koko i duhovi" nagrađen za najbolji namjenski film na upravo završenim Danima hrvatskog filma.

Bu-Tuov bubanj
Prizor iz filma "Bu-Tuov bubanj"

Čak su dva rada domaće iznimno plodne animatorice i ilustratorice Ivane Guljašević u natjecateljskom programu dječjih filmova: "Bu-Tuov bubanj", film o razlici među generacijama, međusobnom razumijevanju i poštovanju namijenjen djeci od 7 do 10 godina, ujedno i friški dobitnik Zlatne uljanice za film koji najbolje promiče etičke vrijednosti na Danima hrvatskog filma, te "Potraga", ekološka priča o životinjama koje su iz zagađenog grada krenule u potragu za boljim i čišćim domom. Film je namijenjen djeci od 4 do 7 godina. Među 33 filma iz konkurencije nalazi se i rad studentice zagrebačke Akademije Mie Murat "Park".

Nova hipi budućnost
Prizor iz filma "Nova hipi budućnost"

Od 26 filmova Velike panorame jedan je domaći: to je "Nova hipi budućnost" Dalibora Barića, mladog multimedijalnog umjetnika, strip-autora i ljubitelja tehnike kolaža, kojom je napravljen i ovaj film nadrealističko-psihodelične atmosfere u duhu Aldousa Huxleya. Jedan će domaći naslov biti prikazan i u Studentskoj panorami, a radi se o filmu "Lisica" Petre Zlonoge, još jedne mlade autorice koja zaokuplja pažnju i gledatelja i članova žirija s gotovo pa svakim svojim novim radom: njezin "Gregor" proglašen je najboljim studentskim filmom na 2. FHAF-u, a "Daniil Ivanović, slobodan si" na ovogodišnjem 3. FHAF-u dobio je nagradu za najbolji originalni scenarij.

Dove Sei, Amore mio
Prizor iz filma "Dove Sei, Amore mio"

U Hrvatskoj panorami, programu koji će gledateljima Animafesta dati širi uvid u domaću animiranu produkciju, prikazat će se devet naslova autora uglavnom mlađe i srednje generacije. Količina i kvaliteta filmova koje je izabrao umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić priziva optimizam i radost. Većina filmova česti su gosti na međunarodnim filmskim festivalima na kojima su nerijetko bili i nagrađivani: "Dove sei, amor mio" Veljka Popovića prikazan je na pedesetak festivala, osvojio je pet priznanja među kojima i posebnu plaketu Sarajevskog filmskog festivala; "Otac" grupe autora (među njima i Veljko Popović) u svibnju ove godine bit će prikazan na festivalu u Annecyu, a u Hrvatskoj je već osvojio posebno priznanje Festivala hrvatskog animiranog filma i Oktavijan za najbolji animirani film na Danima hrvatskog filma;

Otac
Prizor iz filma "Otac"

"Ja već znam što čujem" Darka Masneca dobitnik je Grand prixa i nagrade za najbolji studentski film na ovogodišnjem FHAF-u; "Ornament duše" Irene Jukić-Pranjić gostovao je na više od desetak međunarodnih festivala, a možemo izdvojiti Cannes Court Metrage i nagradu na ljubljanskoj Animateci i domaćem FHAF-u; "U lancima" Daniela Šuljića proglašen je najboljim autorskim filmom na 2. FHAF-u, a prikazan je i u programu Short Film Corner 64. filmskog festivala u Cannesu. Uz navedene naslove prikazat će se i "We used to call it: Moon" istaknutog nagrađivanog multimedijalnog umjetnika Marka Tadića, zatim "Mačka" Gorana Stojnića, koji će nakon Animafesta otputovati ravno na festival u Annecy, gdje će biti prikazan u natjecateljskom programu, te "Sotonin sin" talentiranog studenta zagrebačke Akademije Marka Dješke.

Ornament duše
Prizor iz filma "Ornament duše"

Uz navedene filmove domaće proizvodnje u programu se našao i jedan norveški film koji su radile dvije domaće autorice: Ivana Bošnjak i Lea Vidaković. "Prekrižene haringe" prikazat će se u Studentskoj konkurenciji.

Ovogodišnji Animafest održat će se od 29. svibnja do 3. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Movieplex.

Kompletan popis filmova pogledajte ovdje.

crtić festival animirani animafest koko i duhovi potraga park animafest zagreb svjetski festival animiranog filma cvijet bitke zašto slonovi bu-tuov bubanj nova hipi budućnost


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?