Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Pede...(khm) gay "Parada" Srđana Dragojevića

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 14.12.2011. / Autor: Mladen Šagovac Gledali smo: Pede...(khm) gay "Parada" Srđana Dragojevića

Peder...(khm), pardon, gay "Parada" Srđana Dragojevića do sada je u Srbiji okupila 250.000 gledatelja, a ambiciozna namjera redatelja kultnih filmova, kao što su "Mi nismo anđeli", "Lepa sela lepo gore" i "Rane", upravo je u Hrvatskoj dokučiti tristotisućitog gledatelja.

Obzirom na kvalitetu filma i nakupljeni kredibilitet koji je Dragojević stekao u Hrvatskoj, u drugoj polovici devedesetih godina, kada su srpski filmovi počeli polako ilegalnim kanalima dopirati do ovdašnje publike, ovaj zadatak mu ne bi trebao predstavljati preveliki problem. Ipak, ovo je nešto što je, poznavajući hrvatsku kino publiku, stvarno ambiciozno prognozirati ali ostaje slatko nadanje jer ovaj film stilski, odnosno karakterno, objedinjuje ranije navedene filmove iz Dragojevćevog opusa.

Parada šovinizma – "Vidi četnika! Vid' ustaše! Samo vam još peder fali!"

Sinopsis kaže da je "Parada" film koji na tragi-komičan način priča priču o konstantnoj bitci između dva svijeta u današnjem društvu, podijeljenom između tradicionalističke, homofobne većine i liberalne manjine. Priča prati dvoje potpuno različitih ljudi, mafijaša, ratnog heroja i vlasnika privatne kompanije s jedne strane i gay aktivista s druge strane. Što se može dogoditi ako su dva čovjeka iz potpuno različitih socijalnih miljea i s različitim svjetonazorima, pritom jedan straight i macho, a drugi gay, prinuđeni surađivati i ovisiti jedan o drugome? Ima li nade za takav odnos? Mogu li se ta dva čovjeka razumjeti, prevladati animozitet koji osjećaju jedan prema drugom pa čak i postati prijatelji?

Parada
Prizor iz filma "Parada"

Ovo su pitanja na koja će vam nedvosmisleno odgovoriti sam film koji je misaono genijalan jer osim što objedinjuje Dragojevićeve tematske različitosti, objedinjuje balkanski šovinizam.

Izravnost, kojom su svi oblici nacionalista utrpani u jedan koš satirička je subverzivnost koja će oduševiti sve liberalnije i kozmopolitski orijentirane pripadnike građanskog društva, a istovremeno nasmijati silne poklonike Thomson (op.a) filozofije kamenih gena koji pritom, u češćem slučaju, neće prepoznati ruganje na vlastiti račun, odnosno direktno ismijavanje, nacionalističkog kiča. Time, iako je suštinski aktivistički film o pravima transrodne (ružne li riječi enciklopedijskog zvuka op.a.), gay populacije Balkana, "Parada" se pretežno bavi nakaradnošću i groteskom onih s druge strane barikade, koji su istu postavili, a koja je izvorište većeg broja društvenih nedaća no što o tome imamo pravu sliku. Dragojević je tu notu filma dodatno produbio bizarno objedinjujući šoviniste i nacionaliste s obje strane rijeke Drine pa do američke baze Bondsteel. Kako bi pojačao svoju ironiju na račun međunacionalnog šovinizma i podijeljenosti, Dragojević je htio otići korak dalje i film prikazivati titlovima jezika zemalja regije, što na kraju ipak nije učinjeno ali bi izazvalo dodatan podsmijeh.

Parada: Trailer

Prava muška ljubav – "Voli čovjek guzicu ko' peder..."

Nikola Kojo - Limun, Goran Navojec - Roko, Dejan Aćimović – Halil i Toni Mihajlovski - Azem predstavljaju to "tradicionalno" lice "mačističkog" Balkana gdje se vidi koliko je zapravo bizarno u kojoj mjeri se ti ubernacionalisti često ponašaju "tetkasto", odnosno gejasto. Pritom su najbizarniji, i najsmješniji, Limun i Roko čija "bratska" ljubav dve muškarčine, ratna veterana sa suprotnih strana, na trenutke parodično nadilazi gornju liniju bratskog. Ništa manje smiješni su Halil i Azem koji u startu pokazuju "mekšu" stranu mačizma. Gotovo sva četvorica, osim one šovinističko-nacionalističke imaju još jednu zajedničku liniju, izuzev Halila, a to je da su kriminalci, ili barem jako blizu tome. Svu četvoricu slatkim osmjehom promatra Miloš Samolov, odnosno homoseksualac Radmilo. Campovski prikaz šovinističkog mačizma i prijateljstvo nastalo između Radmila i Limuna rezultira finalnom mišlju Srđana Dragojevića u ovom filmu a koju u maestralnoj karakternoj preobrazbi dočarava Goran Jevtić, odnosno Radmilov dečko Mirko.

Parada

Sve je to pitanje časti – "Sutra ćeš da se prošetaš gradom kao pravi peder!"

U finalu "Parade", razumljivo, pred sam početak parade, lezbijke i homoseksualce okružuje divlja gomila skinheda, srpskih kamenogenaca, što bi osujetilo svačiju odlučnost pa kako ne bi i male grupice željne slobode izražavanja svojih vlastitih osjećaja. Odlučnost jednih da drugima određuju smiju li se javno deklarirati u Mirku budi revoltiranost i konačno odlučnost da brani svoje osobno pravo što je jednako osjećaju ponosa koji cijeli film promatramo kroz likove Limuna, Roka, Halila i Azema. Mirkova transformacija iz tetkastog homoseksualčića u pojedinca odlučnog da se suprotstavi tom dvoličju Srbije, a kakvo je utkano u skoro cijeli Balkan, istovremeno je poziv na razumijevanje i ratni poklič koji će sigurno polučiti da barem jedan posto onih koji su do jučer seksualne manjine smatrali društveno neprihvatljivima, ako ne potpuno, makar djelomično smekšaju svoje bizarne stavove temeljene na grotesknoj nacionalističkoj bazi.

Parada: Trailer 2

Jedan gay-friendly film kao deset parada

Iako "Parada" iza sebe ima budžet (1,5 mil €) kakav naši, hrvatski redatelji, za sad mogu samo sanjati, pomalo je tužno da Hrvati nemaju redatelja koji je u stanju proizvesti film koji bi izazvao sveopću debatu kao što je to slučaj sa Dragojevićevim filmovima koji su do sad izazivali tektonske pomake u Srbiji. Teško da bi ovaj scenarij, s ovim glumačkim postavom, s ovim redateljem bio išta lošiji sniman manjim budžetom. Utješno je tek da je ovo koprodukcija tako da možemo reći da smo i mi doprinijeli ovom didaktičkom projektu rješavanja društvenih problema na Balkanu. Oblikovan kao dramedija, odnosno više kao satirička komedija s dramatičnim završetkom, "Parada" pruža utjehu progonjenima a progonitelje poziva na dijalog. Jedini koji bi mogli imati nekakve zamjerke na ovaj film jesu oni borbeniji aktivisti za prava seksualnih manjina koji se nadaju punokrvnom gay poljubcu.

Parada
Prizor iz filma "Parada"

Sve u svemu, "Parada" je snažan film koji na populistički (balkancima razumljiv) način govori o gorućem problemu društva te time poziva na pozitivnu promjenu kolektivne svijesti. Komedija koja će vas nasmijati a potom i ganuti do suza.

drama Parada komedija film recenzija Mladen Šagovac gay lg Dejan Aćimović srđan dragojević Balkan pederi Srbija The Parade homoseksualci gay pride thompson Nikola Kojo aktivizam Lepa sela lepo gore Rane Mi nismo Anđeli Kosovo BiH šovinizam Toni Mihajlovski Miloš Samalov Goran Jevtić rivju četnici ustaše balije lezbijke LGTB


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?