Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Zlatna kolica ZFF-a "odnio" Pljačkaš

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 23.10.2010. / Autor: Moj Film Zlatna kolica ZFF-a "odnio" Pljačkaš

Nakon što se skoro cjelokupan program filmski program ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala izvrtio pred očima oko 25000 gledatelja, jedan od direktora festivala Boris T. Matić na današnjoj pressici objavio je pobjednike festivala kojima će pripasti festivalska nagrada Zlatna kolica

U konkurenciji dugometražnih filmova zbog "suptilnog psihološkog seciranja ekstremnog ljudskog ponašanja" Zlatna kolica osvojio je film Benjamina Heisenberga Pljačkaš dok je posebno priznanje žirija pripalo filmu Medalja časti, rumunja Calin Peter Netzera. Žiri je ovaj film opisao kao "naizgled jednostavnu mješavinu politike, tragedije i humora, s dozom topline humanosti".

"Maštoviti kinematografski odraz unutarnjeg svijeta jedne slijepe djevojčice" - razlog je što su Zlatna kolica u konkurenciji kratkometražnih filmova pripala filmu Antonia Piazza i Fabia Grassadonia "Rita".

Zaista, "način putovanja kroz povijest, sadašnjost i budućnost" je najbolji mogući opis filma Sreća koji je dobio posebno priznanje stručnog žirija.

Među dokumentarcima koji su konkurirali za Zlatna kolica ZFF-a najbolje su prošli Ja, moja ciganska obitelj i Woody Allen koji je osvojio glavnu nagradu dok je priznanje otišlo filmu Djeca Karoste.

Praktički očekivano film Juraja Lerotića Onda vidim Tanju lako se izdigao u ovogodišnjem osrednjem programu Kockica  što je žiri obrazložio slijedećim riječima "U ovogodišnjem programu Kockice jedan se film jasno istakao od samog početka. Ne znamo zašto je ostvaren u specifičnoj formi, ali ni ne želimo znati jer funkcionira sjajno na svim razinama, prije svega kao scenarij - od čega svaki dobar film i kreće. Nagrađujemo način na koji je redatelj povezao u besprijekornu cjelinu odličnu glumu, glazbu, montažu i fotografiju, a da nas je pritom prikovao za ekran upravo pričom - višeslojnom i nepredvidivom, i jednom od najljepših ljubavnih koje smo već dugo imali prilike vidjeti. Nagrađujemo hrabrost u kojoj prepoznajemo autorski jezik koji jest jedinstven, ali je najbolje u njemu što komunicira posve univerzalno.

Naravno, podjelom nagrada ne završava priča 8. Zagreb Film Festivala jer još sutra oni koji nisu imali prilike ovih dana pohoditi festivalska kino platna, imati će priliku vidjeti reprize dijela programa. Točnije u nedjelju 24. listopada u podne u Europi biti će prikazan program Kratki u podne svih kratkih filmova prikazanih na festivalu. U 15.00 sati možete pogledati pobjednički film 8. ZFF-a, Pljačkaš u režiji Benjamina Heisenberga, u 17.00 sati ljubavnu dramu Izmišljene ljubavi mladog kanadskog redatelja i glumca Xaviera Dolana, a u 21.00 srpski hit o tinejdžerima iz Bora 'Tilva Roš'.

U 19.00 reprizira se francuska dramedija Mamut s Gerardom Depardieuom. U Tuškancu u 13. 00 sati prikazuje se film Kao da me nema iz programa Strano, a naše, a od 15.00 slijede reprize dokumentaraca – 'Zvezda je rođena', 'Jednom u životu', 'Zajednički život', 'Mjesec u tebi' i 'Okrivljen'.

Čak ako ste mislili da je to sve, ni tu priča ne prestaje jer će sigurno dobar dio filmova biti prikazivan u narednih godinu dana u najzagrebačkijem kinu Europa.

Kino Tuškanac Kino Europa muzej suvremene umjetnosti Dokukino Croatia zff zagreb film festival zlatna kolica plesni centar pljačkaš


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?