Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

ZFF: slučajne ljubavi, nespojivi osobenjaci i nasilje među mladima glavne teme natjecateljskog programa

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 14.10.2013. / Autor: Moj Film ZFF: slučajne ljubavi, nespojivi osobenjaci i nasilje među mladima glavne teme natjecateljskog programa

Program ovogodišnjeg izdanja Zagreb Film Festivala danas su predstavili direktor Boris T. Matić, izvršni direktor festivala Hrvoje Laurenta,  koordinatorica programa Selma Mehadžić te direktorica Odjela za odnose s javnošću Hrvatskog Telekoma Maja Weber.

Glavni dugometražni program donosi dvanaest naslova koji na izuzetno vješt način progovaraju o raznim temama - otuđenosti, sve prisutnijem problemu nasilja među mladima, ali i zabranjenim ljubavima, slučajnim susretima pa i komičnim, naizgled nemogućim odnosima. Festival otvaramo talijansko-slovenskom komedijom Zoran, moj nećak idiot autora Mattea Oleotta koji na ZFF stiže s četiri osvojene nagrade na ovogodišnjoj Mostri (među ostalima nagrada publike Međunarodnog tjedna kritike), a na zabavan način progovara o odnosu naoko nespojivih likova. Sličnom temom - naizgled nemogućom vezom između mafijaša i sestre jedne od njegovih žrtava bavi se i prvijenac autorskog dvojca Fabija Grassadonije i Antonija Piazze, film Salvo, koji jeosvojio Veliku nagradu canneskog Tjedna kritike. Uberto Pasolini još je jedan autor koji se vraća na naš festival, i to svojim drugim filmom Miran život s uspješnim britanskim glumcem Eddijem Marsanom u ulozi osobenjaka, opsesivno organiziranog zaposlenika državne službe. Iz Indije i Francuske stižu pak dvije drame o 'pogrešnim' ljubavima - Pogrešna dostava i Centrala. Centrala je drugi film Rebecce Zlotowski s karizmatičnim francuskim glumcem Taharom Rahimom i Zlatnom palmom nagrađenom glumicom Léom Seydoux (Adelin život), dok je Pogrešna dostava hvaljeni prvijenac Ritesha Batre koji govori o Dabbawalasima koji svakoga dana u Mumbaiju dostavljaju pet milijuna obroka iz kuhinja kućanica u urede njihovih muževa. Još izraženije nego prijašnjih godina redatelji su pokazali interes za najosjetiljviju skupinu - mlade - i to govoreći o njihovoj neprilagođenosti, međugeneracijskim  sukobima i nasilju među mladima. Potonjom temom uz različite redateljske pristupe bave se meksički film Nakon Lucije redatelja Michela Franca (nagrada Izvjestan pogled u Cannesu) te Poduke iz harmonije kazahstanskog debitanta Emira Baigazina (berlinski Srebrni medvjed za izniman umjetnički doprinos u snimanju), dok potresan grčki Miss Violence progovara o nasilju unutar obitelji. Miss Violence, drugi film talentiranog autora Alexandrosa Avranasa, na ovogodišnjoj Mostri ovjenčan je s nekoliko nagrada uključujući Srebrnog lava za najbolju režiju. Privremeni dom je američka feelgood indie drama Destina Crettona koja se također bavi problemima adolescenata i to kroz prizmu mlade nadzornice u ustanovi za problematične tinejdžere dok je Shell Scotta Grahama slikovita i atmosferična drama o uznemirujućem odnosu oca i kćeri smještena u Škotsko visočje. Domaći film u glavnom natjecateljskom programu predstavlja Nevio Marasović i Vis-à-Vis, dok se višestruko nagrađivane Krugove Srdana Golubovića prikazuje izvan konkurencije.

Laurenta,Weber,Matic,Sansevic,Mehadzic

Dokumentarni program donosi dvanaest naslova različitih tema i uz širok raspon protagonista - od somalskih pirata, preko poljske nogometne reprezentacije 1982., američkih vojnih odreda za ubijanje, mafijaša u Litvi, pacijenata s mentalnim poteškoćama u Crnoj gori, kradljivaca dragulja srpske skupine Pink Panter, pa sve do znanstvenika koji diljem svijeta promoviraju - bezboštvo. Domaću produkciju zastupaju Marko Stanić i Leon Rizmaul čiji će dokumentarci, Vidimo se za godinu dana i Goranov Wimbledon biti premijerno prikazani na Zagreb Film Festivalu. Program Kockice u selekciji Vladimira Gojuna afirmirao se kao važna platforma za predstavljanje novih nadolazećih autora kratke forme kao i novih uradaka već etabliranih redatelja. Ove godine prikazuje se devet najsvježijih kratkih naslova domaćih autora i autorica.

Popratni program ove godine broji čak sedam programskih sekcija, od čega su već otprije poznate tri. U fokusu programa Moj prvi film ove je godine Poljska pa će tako biti prilike za gledanje debitantskih naslova danas kultnih autora Krzysztofa Kieślowskog, Andrzeja Wajde, Romana Polanskog, Jerzyja Skolimowskog i Agnieszke Holland. Bibijada će opet uveseljavati klince i to uz osam čudesnih filmskih avantura dok popularan program Velikih 5 uključuje nove filmove, potencijalne hitove iz Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije.

M.Weber,B.T.Matic,I.Sansevic

Ovogodišnji programski noviteti odnose se na četiri potpuno nova filmska programa. Program Inspirirano stvarnim događajem dijelom je potaknut uspjehom filma Krugovi Srdana Golubovića, a donosi pet intrigantnih filmskih pričainspiriranih stvarnim događajima, vremenima i osobnim sjećanjima. Između ostalih tu su pobjednik festivala u Sundanceu, američki film Postaja Fruitvale autora Ryana Cooglera koji na platna donosi priču o posljednjim danima i ubojstvu mladog Afroamerikanca Oscara Granta, kao i Njemački doktor redateljiceLucije Puenzo koji donosi priču o tajnom životu Jozefa Mengelea po završetku Drugog svjetskog rata. Istočnoeuropski SF u selekciji Daniela Rafaelića donosi filmove znanstvene fantastike Istočne Europe u posljednjih sto godina. Uz kultne filmove Istočnog bloka - Aelita, kraljica Marsa Jakova Protazanova i Putovanje na kraj svemira Jindricha Polaka, ZFF premijerno predstavlja i restaurirani domaći SF film Vladimira Tadeja, Tajna starog tavana. Program Re-kreacija Queera realiziran je u suradnji s organizacijom Queer Zagreb te donosi filmove autora koji su otvorili prostor za queer izričaj na filmu. Među njima su Djevojke u uniformi Leontine Sagan iz 1931. i Canterburyjske priče Piera Paola Pasolinija te selekcija kraktih filmova Jerryja Tartaglie, jednog od najznačajnijih queer umjetnika posljednjih 40 godina. Konačno, Dan LUX filma je program rađen u suradnji s Europskim parlamentom koji uključuje tri finalista u lovu na nagradu LUX koja se dodjeljuje najboljem filmu za promicanje europskih vrijednosti i društveno relevantnih tema.

Prošle godine na festivalu započet je edukativni program Industrija koji ove godine donosi niz edukativnih modula: uz radionice Moj prvi scenarij, Palunko te radionice u sklopu programa Bibijada, Industrija uključuje program Multiplatformska poslovna škola za marketing u organizaciji Media Business Schoola iz Španjolske, HAVC-a i Mediadeska Hrvatske, koji za cilj ima pomoći sudionicima pri razvijanju zanimljivih i inovativnih multiplatformskih i distribucijskih strategija za projekte. Industrija donosi i Masterclass redatelja Srdana Golubovića i scenarista Srđana Koljevića, i to na temu suradnje redatelja i scenarista.

Kao i prijašnjih godina, publici izvan Zagreba biti će omogućeno da pogledaju dio filmova ovogodišnjeg programa - tako ZFF već petu godinu zaredom putuje i to u Art-kino Croatia u Rijeci, zatim u Centar za kulturu Čakovec te po prvi put u kino Galerija u Varaždinu. Pulsko kino Valli pak tijekom listopada na svom redovnom repertoaru prikazivat će filmove s prošlogodišnjeg festivala.

Pretprodaja ulaznica za Zagreb Film Festival započinje danas u 16 sati na blagajnama kina Europa. Tijekom pretprodaje, od danas do subote 19. listopada, cijene svih ulaznica bit će pet kuna niže, osim za paket ulaznica.

Službena stranica festivala 

Kino Europa festival zff zagreb film festival program


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?