Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Završio 6. ETNOFILm festival koji je povezao lokacije u Rovinju

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 27.04.2014. / Autor: Moj Film Završio 6. ETNOFILm festival koji je povezao lokacije u Rovinju

Dodjelom nagrada završio je 6. ETNOFILm festival u Rovinju koji je u organizaciji Etnografskog muzeja Istre trajao od 24. - 26. travnja. U tri dana na festivalu je prikazano 25 filmova međunarodne dokumentarne produkcije, održano je predavanje, radionica, te izložba i glazbeni program. Etno ansambl Čipkice, sastav koji izvodi tradicionalnu glazbu iz cijelog svijeta, zatvorio je festival.

Međunarodni žiri u sastavu Alberto Lastrucci, ravnatelj Festivala internacionalnog dokumentarnog filma u Firenzi, Tanja Miličić, članica Umjetničkog savjeta Pula film festivala i voditeljica pulskog kina Valli, te Tomislav Pletenac, docent na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta, odabrao je pobjednike u četiri kategorije.

Filmovi profesionalnih etnologa / antropologa u TV produkcijije kategorija u kojoj je pobjedu odnio dvojac Anja Hiddinga i Jascha Blume za film "Ja znakujem, ja živim" o gluhom studentu umjetnosti koji kreće u jedini europski starački dom za gluhe sa željom da sazna što više o njihovom životu. Žiri ga je nagradio zbog njegovog subjektivnog pristupa koji je postepeno transformiran u portretiranje dubljih pitanja nizozemskog društva.

U kategoriji filmova studenata etnologije / antropologije žiri je nagradu dodijelio filmu "Duhovi Lovanijuma" studentice Ccil Michel o kongoanskom umjetniku koji pomoću nekoliko starih slika pokušava složiti priču o zaboravljenim studentima. Žiri smatra film stimulirajućim za upotrebu umjetnosti kao instrumenta za socijalno sjećanje, a također ističe novo značenje umjetnosti kao takve. Posebno priznanje u ovoj kategoriji dobio je film "Čovjek prirode i ja" koji portretira ribara Gabija i njegov bliski odnos s prirodom s obrazloženjem da žiri cijeni jednostavnost i atmosferu filma.

U kategoriji filmova profesionalnih etnologa / antropologa pobjednik je film "Dolina uzdaha" rumunjskog trojca u sastavu Mihai Andrei Leaha, Andrei Crisan i Iulia Hossu, a priča o 25 tisuća Rumunja koji su u Drugom svjetskom ratu deportirani u Pridnjestrovlje. Ovo je film o pričama koje je teško prenijeti zbog toga žiri smatra da je trud autora dobar početak za vizualizaciju trauma koje su se dogodile.

U kategoriji autora koji nisu profesionalni etnolozi / antropolozi nagradu je odnio film "Pjesme za muzej" autorice Elize Zdru o četiri starija muškarca, pjevača tradicionalne polifone glazbe koji iz svojeg sela kreću na turneju kako bi promovirali to pjevanje da ne izumre. Žiri smatra da film prikazuje kako tradicija nije nešto odvojeno od zajednice, nego nešto što je živa praksa, iako je ograničena na samo nekoliko izvođača.

Posebno priznanje u ovoj kategoriji osvojila su dva filma. "Mula, skupina korijena svezanih zajedno"  autorice Sabine Mikelić zbog toga što je eksperimentalno portretiranje osobne i društvene priče te ukazuje na nove načine moguće upotrebe filma kao medija za etnografiju. Film "Ja ne diram zlato" autorice Pauline Pisarek žiri je nagradio zbog njegovog istraživačkog potencijala u promjeni perspektive i kako gledati na kulturu.

Pobjednicima su nagrađeni radom Dominika Meštrovića, studenta riječke Akademije primijenjenih umjetnosti.

Voditeljica festivala Tamara Nikolić Đerić zahvalila je svim partnerima i posjetiteljima na interesu za etnografsku dokumentarnu produkciju i naglasila značaj rovinjske publiku. "Ove godine primjećujemo znatan porast lokalnih posjetitelja zbog čega smo jako sretni. Povezavši nekoliko lokacija u Rovinju, cijelom smo gradu dali pečat ETNOFILma, a radit ćemo i dalje na tome da građane motiviramo i uključimo u festival preko bogatog filmskog i popratnog programa."

6. ETNOFILm festival, u organizaciji Etnografskog muzeja Istre,je od 24.-26. travnja ugostio 25 filmova međunarodne etnografske produkcije, a održao se na nekoliko lokacija u gradu - Multimedijalnom centru, kazalištu Gandusio te Centru za vizualne umjetnosti Batana.

Samom festivalu prethodila je fotografska radionica pod vodstvom Davida Kendalla, tijekom festivala održano je predavanje "Eksperimentalni film, vizualna umjetnost i antropologija” koje je vodio Arnd Schneider, a u specijalnom programu u kazalištu Gandusio predstavljen je izbor iz talijanskog etnografskog filma, kao i knjiga autorice Etami Borjan "Drugi na filmu: etnografski film i autohtono filmsko stvaralaštvo”. Festival je zatvoren u Multimedijalnom centru nastupom malog etno ansambla Čipkice koje izvode tradicijsku glazbu iz cijelog svijeta.  

Postavljena  izložba fotografija u suradnji sa Slovenskim etnografskim muzejem u centru Batana "Od domaćeg praga do Jeruzalema: fotografski zapisi Petera Nagliča 1883. - 1959.", a možete ju pogledati do 30. travnja.

6. ETNOFILm festival je tradicionalno povezao studente antropologije i etnologije, te profesionalce, a u organizaciji su sudjelovali i međunarodni volonteri što je sve doprinijelo umrežavanju struke i mladih te popularizaciji etnografskog dokumentarnog filma. 

etnofilm međunarodni festival etnografskog filma festival etnografskog filma etnofilm festival


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?