Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Završen 10. Tabor Film Festival. Grand prix osvojio talijanski film "Il Capo"

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 15.07.2012. / Autor: Moj Film Završen 10. Tabor Film Festival. Grand prix osvojio talijanski film "Il Capo"

Talijanski film Il Capo/Šef, redatelja Yuri Ancarania odnio je pobjedu u oštroj i nikad većoj konkurenciji s više od sto dokumentarnih, igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova u međunarodnom i domaćem programu na 10., rođendanskom izdanju Tabor Film Festivala.

Priča o šefu kamenoloma mramora, koji ljudima i teškom mašinerijom, upravlja tek pokretima i znakovima rukom, ujedno je i najbolji dokumentarni film festivala, „zbog očaravajuće koreografije čovjeka, stroja i prirode“, obrazložio je svoj izbor tročlani žiri međunarodne konkurencije: Hieronim Neumann, ugledni poljski profesor i redatelj, Irena Krčelić, scenaristica i voditeljica radionica Palunko i Robert-Jan Lacombe, švicarski redatelj i dobitnik Grand Prixa 9. izdanja Tabor Film Festivala.

Tabor Film Festival

Preostali laureati osvojili su trofej ReAnimiana Veronica

Najboljim animiranim filmom proglašen je Bobby Yeah, britanskog autora Roberta Morgana. Riječ o „zastrašujućoj priči jedinstvenog estetskog pristupa koji vas neće ostaviti ravnodušnim“, rekao je žiri.

Nizozemski film Klein/Maleno, redateljice Sanne Vogel osvojio je nagradu za najbolji igrani film u međunarodnoj konkurenciji jer je „svjež, nježan i prelijepo izveden portret nevinosti”. “Raizgrano vizualno istraživanje svakodnevnih predmeta i pojava“ filma Gllucosa/Glukoza francuskog dvojca Mihaia Grecua i Thibaulta Gleize zaslužio je nagradu za najbolji eksperimentalni film.

Il Capo
Prizor iz filma "Il Capo"

Posebno priznanje žirija u međunarodnoj konkurenciji dobio je poljski film Sneponiva, Marte Pajek jer je riječ o „delikatnom putovanju hodnicima autoričinih snova“, zaključio je žiri.

Veronikina lubanja za najbolji film u domaćoj konkurenciji otišla je u ruke mladoj redateljici Barbari Vekarić za film Prva dama Dubrave koji je oduševio tročlani žiri domaće konkurencije. Juraj Lerotić, scenarist i redatelj, Miha Knific, slovenski filmski redatelj i konceptualni umjetnik i Tomasz Gestwicki, osnivač produkcijskog studija Filmpoint, obrazložili su svoju odluku: „Redateljica je sa svojom vještinom, dramaturgijom, uporabom dijaloga, kamere i montaže napravila moderan, kompaktan i emocionalno snažan film. Uz aktualnu priču urbane glazbene scene teenagera uspijeva govoriti i o otuđenosti obitelji te međusobnim odnosima pojedinaca zaglavljenih u današnjem svijetu. Film je jedan od onih za koje ne želiš da završi.“

Bobby Yeah
Prizor iz filma "Bobby Yeah"

Posebnu pohvalu žirija domaće konkurencije dobio je dokumentarni, autobiografski film Vjekoslava Gašparovića Čistina, “Iako se radi o akutnom problemu, ovaj film nije direktno adresiran i ne proziva nikoga, on je meditacija ili još točnije requiem mjestu kojeg uskoro više neće biti. U tome je njegova neobičnost, ljepota i snaga. Nagrađujemo autorovu vještinu i društveni angažman”, rekao je žiri. Drugo priznanje dodijelili su animiranom filmu Danille Ivanoviću, slobodni ste, autorice Petre Zlonoga jer „uspijeva napraviti poetično putovanje kroz sjećanja, pitanja, dileme, te otkriva i razmišlja o egzistencijalnim pitanjima čovjeka. Iako se obraća pojedicu govori svima nama. To razmišljanje se na znakovnoj razini snažno nadopunjuje sa animacijom koja nema namjeru biti ambiciozna, ali sa svojom idejom dodirne gledaoca. Autorica svojim angažmanom prekoračuje samu formu animacije kao medija i prelazi u performativni body art.“

Small
Prizor iz filma "Small"

Nagradu Vox Veronica za najbolji film po izboru publike iz međunarodne i domaće konkurencije osvojio je A Morning Stroll/Jutarnja šetnja, britanskog redatelja Granta Orcharda.

Tabor Film Festival međunarodni je festival kratkometražnog filma i jedinstveni takav festival u Hrvatskoj s podrškom Hrvatskog audiovizuualnog centra. Na ovogodišnjem, 10. izdanju u Kumrovcu predstavio je najopsežniji program do sada. U sedam dana festivala, od 8. do 14 srpnja prikazano je više od 200 filmova, od čega više od sto u šest programa međunarodne i četiri domaće konkurencije. U jutarnjim satima prikazivane su projekcije filmova s KIKI Tabor, prvog međunarodnog festivala dječjeg filma održanog početkom lipnja u sklopu ovogodišnjeg TFF-a.  S obzirom da je zemlja partner festivala ove godine bila Poljska, prikazivani su i programi poljskih filmova te održavane radionice i predavanja poljskih majstora animacije i snimanja DSLR foto aparatom.  U popratnom dijelu programa, također su se našli kratkometražni filmovi nominirani za nagradu Europske filmske akademije te filmovi sa festivala iz Gruzije i Japana.

Organizator festivala je udruga GOKUL (Građanska organizacija za kulturu) uz podršku Ministarstva Kulture Republike Hrvatske, Muzeja Hrvatskog Zagorja, Veleposlanstva Republike Poljske u Hrvatskoj, Krapinsko-zagorske županije, općine Kumrovec, Medianeta, Privredne banke Zagreb, Croatia Airlines-a, Bistre, Annapurne i Mljekare Veronika.

festival tff tabor film festival il capo


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?