Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

ZagrebDox: Život obojan crveno

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 27.02.2013. / Autor: Katarina Starčević ZagrebDox: Život obojan crveno

Martine u izlog na poslu stavlja štikle. Kožne čizme objesi o malu kukicu uz vrata. O drugu kukicu objesi kožni grudnjak. Na štikle još doda bananu. Zatim sama sjeda na stolicu u izlogu, jer je ono što se prodaje na njenom poslu - upravo ona sama.

U dokumentarcu Upoznajte Fokkensice (prikazanom u programu ZagrebDoxa „Biografski DOX“) upoznajemo dvije sestre – jednojajčane blizanke Martine i Louise Fokkens. Redatelji Rob Schröder i Gabriëlle Provaas pronalaze ih iza izloga u amsterdamskoj Crvenoj četvrti, gdje „borave“ već četrdesetak godina – Martine još uvijek kao „ponuda“, a Louise samo kao prolaznik. Sa svojih 70 godina na leđima, i podosta nakupljenih kilograma na nogama i trbuhu, Martine je, vrlo lako moguće, najstarija djelatnica najstarijeg zanata na svijetu. Louise se povukla prije dvije godine jer ju iste godine, a i isti kilogrami, onemogućuju u kvalitetnom obavljanju posla. Dotad gotovo da i nije bilo razlike između dviju sestara –isti hobi (slikanje), isti, i to zajednički, način provođenja slobodnog vremena (plešući uz kanal dok ih znatiželjni turisti fotografiraju), isti način odijevanja (doslovno uvijek nose istu odjeću!) i isti posao.

Upoznajte Fokkensice: Trailer

Dok promatramo stare crno-bijele slike koje potvrđuju priču koju nam pričaju, ujedno listamo album njihova života, koji je s vremenom poprimio crvenu nijansu, ali i „života“ prostitucije. Iako njihova priča nije završila s Louise, počela je upravo s njom. Prvi muškarac kojeg je zadovoljila bio je njezin nasilni muž – prodala je svoje tijelo kako bi zadovoljila njegovu potrebu za novcem. Poslije je trebalo zadovoljiti razne muškarce kako bi zadovoljile svoje svodnike, a naposljetku su uvidjele da jednostavno svaki muškarac ima svoju potrebu, a one same mogu naći način da te potrebe zadovolje – bilo da im posuđuju svoje haljine u koje se oni oblače, bilo da ih tuku palicama dok oni viču „Ubij me!“, kraj je uvijek isti. Njihov je posao postao rutinski, a one ga veselo prepričavaju za ručkom ili ljenčareći na plaži.

Iako Martinin podsmijeh jasno odgovara na apsurdno pitanje „Je li ovo njezin životni san?“, iako kaže da kada bi mogla krenuti ispočetka, nikako ne bi ponovila isto, u ovom ćete dokumentarnom filmu ipak najmanje osjetiti gorčinu, a na kraju će vam zapravo postati jasno da su sestre Fokkens zadovoljile i vas – zabavivši vas!

Film imate priliku pogledati još danas u 16.00.

zagrebdox dokumentarni katarina starčević Upoznajte Fokkensice Ouwehoeren


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?