Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

ZagrebDox: Osobni svijet

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 03.03.2013. / Autor: Moj Film ZagrebDox: Osobni svijet

Cijela kronologija života, višedesetljetna povijest jedne obitelji može se prikazati u manje od dva sata. Sa odjavnom špicom odjavljuje se i jedna životna priča. Barem jedna. Na početku je tu dvoje mladih ljudi, koji kroz uobičajene životne procese za trenutak dođu pred sam kraj svoga puta; postaju umirovljenici sa unucima. U filmu Osobni svijet gotovo četrdeset godina nečijeg života preleti vam pred očima prije nego stignete pojesti sve kokice.

Helena Trestíková, redateljica filma, počinje snimati priču o svojoj prijateljici iz djetinjstva i njezinoj obitelji, još davne 1974. godine, dok Jana očekuje svoje prvo dijete. I tako njezin sin Honza, još prije svoga rođenja, postaje prva stranica priče. Potom prvi zub, prvi koraci. Prve radosti, prvi problemi. Selidbe, traženje poslova, rođenje druge djece, upisi u vrtiće, u škole. Uz one uobičajene probleme koje bi svaka obitelj mogla staviti pod zajednički nazivnik, tu su i one unikatne, specifične sitnice karakteristične za svaku pojedinačno; ono što obitelj čini posebnom, svojom, ono što ju čini zajednicom.

Osobni svijet: Trailer

Janin muž bilježi i ovjekovječuje važne trenutke na papiru. Intimne podatke iznosi toliko slikovito da se doimaju gotovo opipljivo. Do danas je ispisao preko trideset bilježnica. Da nije bilo tih zapisa, fotografija i povremenih snimki s posuđene kamere, mnogi bi detalji bili zaboravljeni. Kako prolaze godine, ima ih sve manje. Čini se da je uspomene teško čuvati, da je rizik od zaboravljanja prevelik. Osim što je sve prolazno, podložno je i promjenama, pa se tako uloge mijenjaju, današnji razlog za radost već sutra postaje biti uzrok suza, a najjači adut postaje najveća slabost.

Kako okosnica priče ne bi bio samo protok vremena unutar četiri zatvorena zida, prikazuje se i politički razvoj države, od ondašnje Čehoslovačke, do današnje punopravne europske samostalne države. Važna obilježja u svijetu, kao što je odlazak astronauta u svemir, i globalno manje važne, ali duhovite i  inspirativne, poput razvoja karijere estradne zvijezde već tada sredovječnog Karela Gotta, dokaz su da su starenje i stalna promjena prilično univerzalni fenomeni, te čine da ova anonimna češka obitelj postaje svaka druga obitelj. Trestíková snima priču sa elementima svačije priče; od milijun malih fragmenata svatko uočava onaj koji je u skladu s njim samim. Od toliko usputnih životnih stanica, gledatelj se može zaustaviti na onoj koju sam odabere, na onoj na kojoj će i sam jednom biti lik u nekom virtualnom filmu, u foto albumu uspomena.

recenzija zagrebdox festival ines ignjačić osobni svijet private universe


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?