Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

ZagrebDox: Genetičari, žigolo i tenisači

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 26.02.2014. / Autor: Katarina Starčević ZagrebDox: Genetičari, žigolo i tenisači

Sva tri filma s mog jučerašnjeg repertoara ostavila su me s nekim pitanjem: hoćemo li zaista moći stvoriti djecu prema svojim željama (DNK snovi); je li žigolo stvarno jedino profitabilno zanimanje (Dečko s plaže); tko je ovdje lud (Igrači)?

U kineskom zavodu za istraživanje genetike, BGI-u, mladi znanstvenici mućkaju epruvete, promatraju uzorke kroz mikroskope i mijenjaju svijet - doslovno. Doslovno u smislu da traže način ili već mijenjaju prirodu života. Dokumentarni film DNK snovi redateljice Bregtje van der Haak (prikazan u programu Stanje stvari) ulazi u prostore BGI-a, slijedi osamnaestogodišnjeg znanstvenika Zhaoa Bowena i dvadesetpetogodišnju Lin Lin i svjedoči njihovim pokušajima i uspjesima u manevriranju s DNK. Dok Zhao traži dvije tisuće nadprosječno inteligentne djece i analizira njihove gene kako bi pronašao gensku osnovu inteligencije, Lin Lin u svom laboratoriju stvara nove embrije svinja. Transferi umjetno stvorenih embrija u tzv. surogat-majke obavlja se otprilike dva puta tjedno - u Danskoj, npr., to obave svega 12 puta godišnje. Lin Lin je oduševljena životima koje je stvorila i osjeća se poput svojevrsne majke, a Zhao Bowen sa svojim kolegama polemizira o trenutku kada ćemo moći (to je, čini se, neminovno) dizajnirati vlastito dijete prema vlastitim željama. Sami znaju da je to što rade mnogima kontroverzno - ali da to ne rade oni, radio bi već netko drugi.

DNK snovi
Prizor iz filma "DNK snovi"

U Mombasu bogate, starije Engleskinje ne dolaze zbog mora, pijeska i upijanja afričke kulture - dolaze zbog siromašnih, mladih Kenijaca. Lynn je tamo pronašla Jumu. Film Dečko s plaže redatelja Emila Langballe prikazuje se u sklopu programa Kontroverzni doxi zaista opravdava svoje pripadanje spomenutom programu. "Ljubav" starije gospođe (i k tome Engleskinje) i kenijskog dječaka jedina je preostala trgovina u Africi, kako se izražava jedan od protagonista, Jumin prijatelj. Ali to je trgovina koja pogoduje i kupcu i prodavaču - Lynn je sretna i ponovno mlada, a Juma ima izvor prihoda. Starija, bogata Engleskinja postaje zaljubljena šiparica željna poljubaca i držanja za ruke, a siromašni, mladi Kenijac muškarac koji ženu vrti oko malog prsta. Mama (kako "te žene" nazivaju mladići) ne može sakriti svoju opčinjenost mladim mesom i istovremeno svoj golemi strah da će ju on napustiti. Koliko ona njega očajno želi vezati uz sebe nadasve darežljivim darovima, toliko on nju i njihovu vezu doživljava nonšalantno i isključivo kroz novac. Njegov potencijalni odlazak u London (iako ona ima muža!) jedina je zajednička stvar koja im obojima izmamljuje iskren osmijeh na lice.

Dečko s plaže
Prizor iz filma "Dečko s plaže"

Men with Balls

U Besencu, malenom seocu u Mađarskoj, dani prolaze jednako - stanovnici se brinu za svoje životinje, kose travu, razgovaraju, piju i plešu. Čini se kao idealna svakodnevica, ali ona to baš i nije, ako se u obzir uzme činjenica da je od 126 stanovnika zaposleno samo njih 98% - a od tih 126 stanovnika najmanje je onih koji nisu radno sposobni. Stoga na scenu stupa gradonačelnik Ignác i dovodi u selo - tenis. A redatelj Kristóf Kovács odlučuje to zabilježiti filmom Igrači (koji se prikazuje u regionalnoj konkurenciji), čiji engleski naziv ima dvostruko značenje: Men with balls.  

Strastven, agilan, neumoran i odlučan, gradonačelnik neprestano traži pomoć za svoje selo preko raznih fondova Europske unije i tako primaju 10 000 eura i grade teniski teren - u selu bez reketa, bez loptica, bez igrača. Ali poletni gradonačelnik i za to ima odgovor: Vidjeli smo kako se to radi na televiziji. Populaciju sela čine Romi, a gradonačelnik uz smijeh konstatira kako će njima dobro stajati bijela boja.

Igrači
Prizor iz filma "Igrači"

Nakon pompoznog svečanog otvaranja uz rezanje vrpce, blagoslov svećenika i žene u narodnoj nošnji, seoska se svakodnevica narušava reketima, žutim lopticama, i treninzima objedinjenima u liku trenera Karija.

I dok se u mađarskim vijestima često spominje njihov teniski teren, njihov usjevi lubenica uništeni nevremenom, kako nemaju novaca, a igraju tenis, dok stanovnici sela sve više počinju odustajati od tenisa jer su prestari, jer im se zamjerio trener Kari, jer im je draži nogomet, gradonačelnik Ignác i dalje ne ispušta reket iz ruke - i ne gubi volju.

zagrebdox dokumentarni film katarina starčević Igrači Men With Balls dnk snovi DNK Dreams Dečko s plaže


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?