Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

ZagrebDox: Dva dokumentarca za udarnika Josipa Trojka

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 27.02.2013. / Autor: Mladen Šagovac ZagrebDox: Dva dokumentarca za udarnika Josipa Trojka

Okrutna sadašnjost i slavna prošlost

Goran Dević najpoznatiji je po filmskoj uspješnici 'Crnci' koji je 2009. godine režirao sa Zvonimirom Jurićem. Znači, redatelj koji se u više navrata dokazao i kao dokumentarist, i kao redatelj igranih filmova. 'Dvije peći za udarnika Josipa Trojka' kratkometražni je film koji prikazuje demontiranje famozne peći Siemens-Martin u sisačkoj željezari. Da ne živimo u ovim vremenima, ovo bi zaista bio samo jedan kratki dokument o klasičnoj nostalgiji za prošlim vremenom. Međutim, vrijeme koje  prati našu svakidašnjicu je okrutno i ne slovi kao slavno, dapače. Time je i Devićev film, popraćen dokumentarnim tonskim zapisima o slavnoj prošlosti peći koja je nekoliko puta rušila svjetske rekorde u proizvodnji željeza, vrsna i inteligentna subverzija koja oduševljava od početka do kraja. Pučki rečeno, da već nije snimljen trebalo bi ga snimiti. Ovo „okrutno“ suočavanje vizualne stvarnosti aktualnog trenutka i zvučne stvarnosti jedne prošlosti držati će svakog prikovanim za kino sjedalicu. Film koji morate pogledati zbog iznimne metaforičke snage koju posjeduje. Na ZagrebDoxu je u sklopu regionalne konkurencije a možete ga pogledati u četvrtak u 19h i 21h, te u petak i subotu.

Dvije peći za udarnika Josipa TrojkaDvije peći za udarnika Josipa Trojka (2012)Dvije peći za udarnika Josipa Trojkaredatelj: Goran Deviculoge: Nema glumacaViše informacija o filmu »

Stroj pred kojim sve nestaje

U međunarodnoj konkurenciji je pak jedan drugi stroj, prošlogodišnji dokumentarni pobjednik Sundance festivala 'Stroj pred kojim sve nestaje'. Tinatina Gurchiani objavila je oglas kojim je pozvala mlade Gruzijce na audiciju za film. Pred njenom kamerom pojavit će se ljudi ispunjeni nadom da će pobjeći od svoje stvarnosti. Nije to nešto što mi već nismo imali prilike vidjeti kod nas. Kojekakvi talent show programi su proteklih godina prikazali identične mladiće i djevojke, s manje ili više talenta, na našim TV ekranima. Razlika je u tome što ovaj puta to nije površna slika namijenjena ismijavanju, već potraga razlogu pokušaja bijega. Gurchiani zalazi u živote svojih subjekata i prostire njihovu životnu svakodnevicu. Za norme zapadnog svijeta, da, ovo je (citirati ću jednog uvaženog redatelja) „senzacionalistički naslov snimljen u zemlji Trećeg svijeta kako bi bio prodan bedastim Zapadnjacima koji na to razjape usta i misle si kako je njima zapravo još dobro“. Sve priče ovog filma postoje i kod nas, bez ijedne iznimke. No, ipak 'Stroj pred kojim sve nestaje pobjednik je Sundancea u kategoriji dokumentarnog filma što mu daje ozbiljnu težinu, pa ako ga želite pogledati to još možete učiniti danas u 19h i 21h, te sutra u četvrtak, u 16h.

Stroj pred kojim sve nestaje: Trailer

Srijeda na ZagrebDoxu: premijere filmova Nebojše Slijepčevića i Ivana Faktora te tri dokumentarca s ADU!

Čak pet premijera domaćih filmova održat će se u srijedu na ZagrebDoxu - u sklopu regionalne konukrencije premijerno će biti prikazani filmovi Strange Fruit Ivana Faktora i Gangster te voli Nebojše Slijepčevića, dok program ADU Dox uključuje tri filma sa studija dokumentaristike Akademije dramskih umjetnosti: Park ljubavi Lane Kosovac, Viktorija Silve Ćapin te Pun kufer Tomislava Jelinčića. Strange Fruit multimedijalnog umjetnika Ivana Faktora prikaz je introspektivnog trenutka pojedinca koji postaje svjestan određenih događaja koji neodgodivo traže našu prisutnost. Film će biti prikazan u 20 sati u dvorani broj 4. Gangster te voli redatelja Nebojše Slijepčevića je priča o Nediljku Babiću koji je posvetio život pomaganju mladićima i djevojkama iz svojeg brdskog predjela da pronađu srodnu dušu, a bit će prikazan u 22 sata u dvorani broj 2. Park ljubavi je priča o ljubavi, zagrebačkom Parku mladenaca i o nekim prošlim zaboravljenim vremenima; film Viktorija pak prati Viktoriju Novosel u razdoblju od tri godine i na putu od ulične sviračice do  pobjednice TV showa Super Talent. Pun kufer je dokumentarni film o ljudima koji su odlučili napustiti gradski način života, ostaviti sve za sobom i otići živjeti daleko od civilizacije. Sva tri filma bit će prikazana u 19 sati u dvorani broj 1. Nakon spomenutih projekcija sa svim navedenim autorima bit će održan Q&A s publikom.

Detaljan raspored programa 9. ZagrebDoxa

zagrebdox dokumentarni festival Mladen Šagovac


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?