Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Zagreb Film Festival: Velikih 5 uz filmske uspješnice pet europskih kinematografija!

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 23.09.2013. / Autor: Moj Film Zagreb Film Festival: Velikih 5 uz filmske uspješnice pet europskih kinematografija!

Jedanaesto izdanje Zagreb Film Festivala održat će se od 20. do 27. listopada na nekoliko lokacija: u digitaliziranim kinima Europa, Tuškanac i u MSU, zatim u Zagrebačkom plesnom centru te po prvi puta i u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Filmski program uključuje više od stotinu filmova u deset filmskih programa; jedan od najpopularnijih, Velikih 5, kao i svake godine donosi nove nezavisne filmove iz pet europskih kinematografija: Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije!

15 godina i jedan dan
Prizor iz filma "15 godina i jedan dan"

Drama 15 godina i jedan dan (15 años y un día) označava trijumfalni povratak španjolske redateljice Gracie Querejete sa zavidnom filmskom karijerom. Proces odrastanja, kao i ciklus odnosa sa svojim roditeljima te potom i kompleksan odnos sa vlastitim sinom Querejeta je na dirljiv i iskren način ilustrirala u svom šestom filmu. Jon, buntovni tinejdžer, nakon izbacivanja iz škole seli k djedu Maxu, umirovljenom vojnom časniku. Iako prvotno produbljen vojnom disciplinom, njihov odnos ih kroz generacijski jaz počinje suočavati s vlastitim strahovima i ograničenjima. U jednoj od glavnih uloga  pojavljuje se popularna španjolska glumica Maribel Verdú poznata po ulogama u filmovima I tvoju mamu također i Panov labirint

Izletnici
Prizor iz filma "Izletnici"

Izletnici (The Sightseers)  je mračan, izopačen i urnebesan film o bezbrižnim ubojstvima ljubavnog para na prvom zajedničkom proputovanju - riječ je o dosad najuvjerljivijem radu britanskog redatelja Bena Wheatleyja (autor hvaljenog triler horora Kill List). Glavni likovi u sebi drže frustracije uzrokovane svim vrstama interakcija u životu, a njihova emocionalna iskrivljenost vjerodostojno opravdava banalna ubojstva. Ova horor-komedija debitirala je na prošlogodišnjem Cannesu te osvojila brojne nagrade na festivalima diljem Velike Britanije, Argentine i Južne Koreje.

Ulica u Palermu
Prizor iz filma "Ulica u Palermu"

Željno iščekivano ostvarenje talijanske filmske debitantice i renomirane kazališne redateljice Emme Dante - Ulica u Palermu (A street in Palermo) - daje nam zanimljiv uvid u zatvoreno sicilijansko društvo te njegove borbe između starog i novog, tradicionalnog i liberalnog. Emma Dante razvila je kazališni komad smješten u preuskoj uličici Palerma gdje se susreću dva automobila - u jednom lezbijski par u svađi, a u drugom starija udovica sa zetom nakon posjete kćerinom grobu. Odlučan, duhovit i simpatičan debitantski dugometražni film jedne od  najpoznatijih talijanskih kazališnih redateljica suvremenog doba osvojio je nagradu za najbolje žensko glumačko ostvarenje (Elena Cotta) na ovogodišnjem filmskom festivalu u Veneciji.

Čudna neka mačka
Prizor iz filma "Čudna neka mačka"

Djelomično inspiriran Kafkinom Metamorfozom, očaravajući minimalistički film Ramona Zürchera - Čudna neka mačka (The strange Little Cat) - konvergira simbole novog njemačkog filma u hipnotičku, egzistencijalnu priču o obiteljskom nemiru. Film  postavljen unutar četiri zida ortodoksnog berlinskog stana, prikazuje brata i sestru koji su stigli na okupljanje tri generacije obitelji.  Ugodan stan ubrzo se pretvara u košnicu aktivnosti gdje ekscentrični članovi obitelji upotpunjuju prostor svojim razgovorima  i  svakodnevnim aktivnostima.

Prošlost
Prizor iz filma "Prošlost"

Posljednji film iz programa Velikih 5 je već najavljeno francusko ostvarenje Prošlost (The Past) renomiranog iranskog redatelja Asghara Farhadija (prethodni uradak Nader i Simin se rastaju osvojio nagradu Oscar za najbolji strani film). Prošlost se bavi raspadom braka između Francuskinje i Iranca koji nastoje finalizirati razvod. U naslovnoj muškoj ulozi nastupa Tahir Rahim (film Prorok), a u ženskoj ulozi Bérénice Bejo (nominacija za Oscara za film Umjetnik) za koju je osvojila nagradu u Cannesu, dok je film ovjenčan Nagradom ekumenskog žirija. 

Kino Tuškanac Kino Europa festival zff zagreb film festival msu Velikih 5 Zagrebački plesni centar zagrebačko kazalište lutaka


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?