Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Zagreb Film Festival predstavio ovogodišnji program

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 10.10.2014. / Autor: Moj Film Zagreb Film Festival predstavio ovogodišnji program

Konferencija za medije koja je održana u dvorani Muller kina Europa, a na kojoj su predstavljeni neki od značajnijih ovogodišnjih filmskih naslova Zagreb Film Festivala izazvala je golemi interes što dovoljno govori o tome koliki je danas značaj ovog festivala prvenstveno posvećenog prvenstveno mladim filmašima.

12. ruho Zagreb Film Festivala predstavili su direktor Boris T. Matić, izvršni direktor Hrvoje Laurenta i koordinatorica Slema Mehadžić. Ove će godine zagrebačka publika i ostali posjetitelji imati prilike birati između stotinjak raznorodnih filmova koji će biti prikazivani u kinu EuropaTuškanacZagrebački plesni centarZagrebačko kino lutakaMuzej suvremene umjetnosti i Dokukinu KIC.

Misteriozna prijetnja i spora pravda

Kad je o temama riječ, festivalski program ove godine u znaku je hrabrih djevojčica i dječaka koje smo razmišljajući o selekciji nazvali ničijom i svačijom. Druga važna tema 12. ZFF-a su suđenja, ili preciznije, pravda koja je spora, ali dostižna, a ove godine volimo i stvarne događaje na kojima se temelji čak sedam od trinaest naslova iz konkurencije dugometražnog igranog filma

- rekao je direktor festivala Boris T. Matić. Filmovi koji bi u glavnom programu igranih filmova mogli izazvati ponajviše interesa su "Kalvarija" Johna Michaela McDonagha, redatelja praktički kultnog "Čuvar zakona" (2011) i "Ničije dete" Vuka Ršumovića te "Cure - Život druge" u režiji Andreje Štaka s Sylvie Marinković, Lucijom Radulović, Marijom Škaričić, Mirjanom Karanović, Leonom Lučevom, Franjom Dijakom u glavnim ulogama.

Kalvarija

Prizor iz filma Kalvarija, režija John Michael McDonagh

Rekordnih petnaest dokumentarnih filmova i ove godine pokriva širok spektar tema i osebujnih protagonista. U programu su dva vrhunska i vrlo napeta sportska dokumentarca na teme hokeja i šaha te dvije duhovite priče iz Latinske Amerike koje će nesumnjivo izazvati rasprave između vegetarijanaca i mesojeda. Sudskim postupkom bavi se film "Presuda u Mađarskoj"koji prati napeto suđenje serijskim ubojicama Roma, a sudska bitka protiv nikotinskog diva Phillp Morrisa tema je Kraljeva cigareta. U natjecateljskom programu hrvatsku će premijeru doživjeti i recentni osvajač Srca Sarajeva Goli redateljice Tihe K. Gudac. Program nadolazećih domaćih autora Kockice koji u selekciji Vladimira Gojuna u kino Tuškanac donosi 12 pravih kratkih filmskih bombi.

Presuda u Mađarskoj

Presuda u Mađarskoj, režija Eszter Hajdú

Povratak legendi

Popratni program ima čak osam sekcija, od čega su tri nova: Ponovno s namaPrvi svjetski rat na filmu i Bib PLUS.  Ponovno s nama donosi pet ostvarenja u režiji proslavljenih autora čiji su prvijenci prikazani na proteklim izdanjima festivala - Andreja ZvyagintsevaXaviera DolanaAntona CorbijnaTaike Waititija te Ronit i Shlomija Elkabetza dok Prvi svjetski rat na filmu donosi sedam naslova po izboru povjesničara filma Daniela Rafaelića. Novi program Bib PLUS donosi četiri filma koji namijenjena tinejdžerima, dok će Bibijada tradicionalno opet uveseljavati klince i to uz devet danskih i jednu domaću filmsku avanturu. U fokusu programa Moj prvi film ove je godine Rumunjska. Popularni program Velikih 5, ostvaren u suradnji s EUNIC mrežom, uključuje potencijalne hitove iz Španjolske, Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Italije. U programu Dan LUX filma su tri finalista za Nagradu LUX  koju Europski parlament dodjeljuje za postignuća u kinematografij, a u suradnji s Queer Zagrebom moći će se vidjeti retrospektiva Dereka Jarmana.

Najtraženiji čovjek

Prizor iz filma Najtraženiji čovjek, režija Anton Corbijn

Program Industrija i ove godine donosi niz edukativnih modula, radionicu Erich Pommer Instituta o raščišćavanju autorskih prava i masterclass predavanja Čedomira KolaraCésara Charlonea i Jørgena Letha. U suradnji s danskim Ministarstvom kulture, Veleposlanstvom Kraljevine Danske, Danskim filmskim institutom te HAVC-om ove godine stavljamo naglasak na dansku kinematografiju s čak 15 danskih filmova u programu, te programom Danes Go South namijenjenim profesionalcima koji se održava u sklopu Industrije.

A najboljeg će proglasiti

Ovogodišnje filmove glavnog programa Zagreb film festivala ocjenjivati će Čedomir Kolar producent prošlogodišnjeg laureata ZFF-a filma "Pogrešna dostava" a između ostaloga je producirao i filmove Danisa Tanovića, uključujući i "Ničiju zemlju" koja je osvojila Zlatni globus i Oscara za najbolji strani film. Uz njega su članovi žirija još bugarski redatelj Konstantin Bojanov i Cesar Charlone, najpoznatiji po svom snimateljskom radu u filmu Fernanda Meirellesa "Božji grad"(2002) za što je nominiran za nagradu Oscar američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

Boris T. Matić i Čedomir Kolar

Boris T. Matić i Čedomir Kolar

Cijena filmske raskoši

Golemi medijski interes znači samo jedno, filmska raskoš ZFF-a svake godine ima sigurnu i stalnu publiku što pak znači da je karte najbolje nabaviti prije početka festivala. Nije spomenuto na konferenciji, cijene ulaznica u pretprodaji niže su za 5 kuna. Cijena kino ulaznica za premijerne projekcije je 30,00 kn, za reprize 20 kn, ulaznice za program Ponovno s nama su 20,00kn i za Velikih 5 25,00kn. Oni neizlječivi filmofili imaju mogućnost kupnje festivalske akreditacije FAN s kojom mogu gledati sve filmove ovogodišnjeg ZFF-a po cijeni od 350,00kn dok će studenti istu platiti 100,00 kn manje.

Programi neprocjenjive vrijednosti, odnosno oni čije su projekcije besplatne su Dan LUX filma čiji se filmovi prikazuju u kinu Tuškanac, Bibijada se prikazuje u kinu Europa, a u Zagrebačkom plesnom centru možete besplatno gledati sve naslovne programa Prvi svjetski rat na filmu, Moj prvi film: Rumunjska i Retrospektiva: Derek Jarman.

Filmove iz programa Kockice možete gledati u kinu Tuškanac. Besplatne ulaznice za projekcije u sklopu ovog programa možete preuzeti isključivo na blagajni kina Tuškanac. Ulaznice se podižu svakodnevno, a podjela ulaznica počinje od otvaranja blagajne.

Mali broj ulaznica dijelit će se i pola sata prije početka projekcije, odnosno u 22:30 h. Jedna osoba može preuzeti najviše 4 besplatne ulaznice po projekciji.

Kino Tuškanac Kino Europa zagreb film festival queer zagreb Hrvoje Laurenta Vladimir Gojun John Michael McDonagh Boris T Matić Zagrebački plesni centar Selma Mehadžić dokukino KIC Xavier Dolan Daniel Rafaelić Dvorana Muller Čedomir Kolar Andrej Zvjagincev Nenad Polimac nagrada Lux vuk ršumović tiha k gudac anton corbijn derek jarman cesar charlone konstantin bojanov


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?