Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Vukovar film festival došao je do svog jubilarnog, petog izdanja

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 17.08.2011. / Autor: Moj Film Vukovar film festival došao je do svog jubilarnog, petog izdanja

5. Vukovar film festival - Festival podunavskih zemalja održat će se od 24.-28.8. na terasi Agencije za vodne putove, Ružičkinoj kući te kinu Borovo. Nova je lokacija određena činjenicom da zbog tehničkih problema ove godine organizator nije u mogućnosti filmove prikazivati na dunavskom šlepu. Festivalski filmovi naknadno će se prikazivati i u CineStarima diljem Hrvatske.

Ove godine donosimo do sada najujednačeniji i tematski najzanimljiviji program. Globalne promjene su vidljive na svakom koraku, svijet je na raskršću, a selektirani filmovi odgovaraju vremenu u kojem živimo i najbolje pokazuju stanje svijesti današnjeg čovjeka uvučenog u beskrupulozni svijet neo-liberalnog kapitalizma. Tu su brojne hrvatske premijere i naslovi od kojih će filmoljupcima rasti zazubice..

- napominju organizatori festivala.

Glavni program donosi pregršt podunavskih dragulja

Posjetitelji će moći pogledati na domaćim ekranima rijetko viđene naslove bugarske i ukrajinske produkcije. Tu je bugarski Tilt,  ljubavna priča smještena u doba tranzicije, redatelja Viktora Chouckova (dolazi u Vukovar) te ukrajinski Sreća moja / Schastye moe, redatelja Sergeja Loznitsa, nominiran za cannesku Zlatnu palmu, priču o očajnom kamiondžiji ogrezlom u zločin.

Tilt: Trailer

Poslastica festivala je sarajevski pobjednik i nagrađen na Cannesu 2011.,austrijski film Disati /Atmen, redatelja Karla Markovicsa, potresna priča o kriminalnom rekovalescentu u potrazi za obitelji.

Disati: Trailer

Jedan od najboljih hrvatskih filmova od osamostaljenja, novi film Tomislava Radića, Kotlovina,  također je na repertoaru. Film je dobitnik 6 pulskih Arena, uključujući  i onu za najbolji film. Redatelj i glumci pozdravit će vukovarsku publiku.

Mađarski film Stvar je u detaljima / Kontorfalak, dobitnik brojnih nagrada na Mađarskom filmskom tjednu, ovogodišnja je perjanica naših sjevernih susjeda.

Stvar je u detaljnima: Trailer

Kratki igrani filmovi

Organizatori izdvajaju rumunjski naslov Tiha rijeka / Apele tac, koji prikazuje ljude koji su u doba komunizma iz zemlje bježali vodenim, „dunavskim“ putem te i njemački Između neba i zemlje / Zwischen Himmel und Erde sa sličnom tematikom, bijegom i nadom u bolje sutra. Nastavljamo filmom apsurdne situacije, srpskim Stevan M Živković sa Slavkom Štimcem u naslovnoj ulozi, u ulozi lika koji pokušava uvjeriti okolinu da nije mrtav. Redatelj Vladimir Tagić bit će gost festivala. Svenagrađivani hrvatski film Onda vidim Tanju, u cijelosti snimljen od fotografija, dodatni je bonus ovogodišnjeg programa. Vukovarskoj publici poklonit će se redatelj Juraj Lerotić.

Onda vidim Tanju: Trailer

Podunavski dokumentarni program je nikad jači

Austrijsko-njemački film Zlin- Živuća utopija / Zlin- Die Gelebte Utopie nije zanimljiv samo jer oslikava projekt industrijalca Tomasa Bate koji je povezan uz Borovo, no i zato jer je njegov prototip „naselja“ za radnike Zlin bio urbanistički, arhitektonski i sociološki gledano vrh avangarde 30-ih godina. I sam Le Corbusier je dolazio u Zlin crpsti inspiraciju.

Zanimljiv dokumentarac Gospodari Dunava / Lords of the Danube govori o ugroženosti dunavske ribe jesetre koja nestaje zbog izlova vezanog uz proizvodnju kavijara. Film je nastao u suradnji s Coca-Colom koja svojom ekološkom politikom nastoji očuvati rezerve vode na planetu te sa World Wildlife Fundom, svjetskom organizacijom za zaštitu okoliša koji upravo rade na projektu restauracije ribnjaka u Kopačkom ritu. Dragan Nikolić, redatelj filma, dolazi u Vukovar.

Austrijski pak Solartaxi govori o vizionarskom pothvatu čovjeka koji autom na solarnu energiju obilazi svijet. Prelazeći taj put on ne mijenja samo percepciju svijeta nego i sebe na duhovnoj razini. Redatelj filma Erik Schmitt gost je ovogodišnjeg festivala.

Soltraxi: Trailer

Kapitalizam - naša poboljšana formula / Kapitalizam- Reteta Noastra Secreta, rumunjski je doku koji govori kako su novopečeni rumunjski bogataši nekada bili pripadnici zloglasne tajne službe- Securita.Film razotkriva hobotnicu koja je samo dio velike paukove mreže, što se aktualnosti radi može povezati i s našim novopečeni tajkunima.

Kapitalizam - naša poboljšana formula: Trailer

Njemački Na početku bijaše svjetlo /Am anfang War Das Licht film je o kojem znanost ne želi ni čuti. Jer kako objasniti da postoje ljudi koji 50-ak godina žive bez da konzumiraju hranu i vodu. Takvi su pojedinici pomno proučavani, a prava se istina zataškava jer se svijetu nema hrabrosti reći istinu. Redatelj filma P.A. Straubinger bit će gost festivala.

Na početku bijaše svjetlo: Trailer

Zadnji film nedavno preminulog dokumentarista Miroslava Mikuljana, hrvatski naslov Plava plaža 2 je dokumentirano duhovno iskustvo o čovjekovoj prolaznosti. Njemački naslov Khodorowsky pak priča priču o kontroverznoj ruskom bogatašu kojeg je Putin smjestio u zatvor, a Gradonačelnik protiv bijele smrti / Nesvatbov pak o slovačkom mjestašcu čiji je gradonačelnik odlučio spojiti sve neoženjene dečke i cure.

Ove godine u žiriju su književnica Vedrana Rudan, filmski kritičar Dean Šoša i redatelj i scenarist Ognjen Sviličić.

I program van službene konkurencije obiluje intrigantnim naslovima.

Planet partner Zemlja prikazuje njemački Chernobyl- nevidljivi ubojica/ Chernobyl- The Invisible Thief potresan film o zataškavanjima vezanima uz stvarni broj žrtava (brojke se penju do 2 milijuna žrtava) najbrutalnije nuklearne nesreće ikada. Budući da se takve katastrofe ponavljaju, (nedavni primjer u Fukushimi gdje je do tragedije došlo na sličan način) pitanje je samo dokad.

Film Voda:esencija života / Flow: For Love of The Water pokazuje da je zemlja svjesno živo biće – organizam kojem je voda krvotok bez kojega nema života. Novi film Morgana Spurlocka Najveći film ikada prodan/ Greatest movie ever sold govori o sugestivnoj moći manipulacije medijima koja se čini na svjesnoj i nesvjesnij razini ljudi. Njemački doku Mjesečeva zavjera / Die Mondverschworung se pita je li okultna poveznost Nacista s Mjesecom tek mit ili stvarnost?

Jane Eyre: Trailer

Uvijek zanimljivi program Svijet donosi kostimiranu poslasticu s Mijom Wasikowskom, naslov Jane Eyre te najgledaniji brazilski film svih vremena Elitna postrojba 2 / Tropa de Elite 2 Josea Padhile. Film Jedan dan / One day, redateljice Lone Scherfig, sa Anne Hatthaway u naslovnoj ulozi u Vukovaru starta u isto vrijeme sa svjetskim centrima Parizom i Londonom.

Jedan dan: Trailer

Dodatna događanja

Ove godine se već tradicionalno održava TV sajam nastao u suradnji s HRT-om. TV sajam ( održava se u hotelu Lav od 26-28.8.) okuplja filmske profesionalce regije i na najbolji način ih povezuje i navodi na suradnju. Sajam donosi i radionicu za pitching dokumentarnog filma koja će se održavati u hotelu Lav , 27.kolovoza. Radionicu će voditi Marija Ratković, suradnica Hrvatskog filmskog saveza.Dodijelit će se i nagrada za najbolji tv dokumentarac koji će se moći pogledati na sajmu.

Peti VFF donosi pregršt dodatnih događanja, tu su čak dvije filmske radionice, jedna je već tradicionalna Dunavska scenaristička radionica s voditeljicom Irenom Krčelić, a druga je Festivalska radionica pod vodstvom Studija kreativnih ideja Gunja, na kojoj će se snimati pravi dokumentarac. Radionice će se održavati u Ružičkinoj kući. Nadalje, festival nikada nije imao bolju ponudu zabave. Svaki dan održavat će se koncerti od kojih izdvajamo koncert Urbana u četvrtak te Cubisma u nedjelju. Party zona festivala je sjajno vukovarsko okupljalište beach bar Danube Gardens.

- kažu organizatori.

Vezano uz film Zlin - živuća utopija u četvrtak, 25.8. nakon filma u 17. u prostoru Ružičkine kuće održat će se predavanje Ines Ambruš „ Satelitski grad Bata u Borovu“, a potom i otvaranje izložbe „80 godina Bate u Borovu- Vukovar“ za koju će uvod dati Ivan Hubalek.

Vezano uz film Gospodari Dunava, svjetska nezavisna organizacija za zaštitu prirode WWF- World Wildlife Fund organizira predstavljanje hrvatskog ogranka organizacije. Događaj je planiran nakon projekcije filma, u srijedu, 24.8., s početkom u 17h na terasi hotela Lav.

Hey! Kako si?: Trailer

Glavni pokrovitelj festivala je T-com ispred kojih poručuju: “Hrvatski Telekom dugi niz godina svojim sponzorskim aktivnostima podržava brojne kulturne manifestacije kako bi obogatio hrvatsku kulturnu scenu, pridonio atraktivnosti hrvatskih gradova kao destinacija za kulturni turizam. Vukovar Film Festival prepoznatljiv je i etablirani festival te smo u Hrvatskom Telekomu iznimno ponosni što od samih početaka, a sada već petu godinu za redom, T-Com kao generalni pokrovitelj podupire ovu manifestaciju. Drago nam je što možemo najaviti I kako će korisnici MAXtv-a dan nakon premijere na Festivalu, unutar 24 sata, imati priliku  pogledati rumunjsku romantičnu komediju „Hej! Kako si?" Kontinuirano ulaganje u kulturne projekte dokazuje kako je Hrvatski Telekom kompanija koja razumije značaj i ulogu kulture i umjetnosti za razvoj društva u cjelini.”

Vidimo se u Vukovaru!

Organizatori festivala su Discovery d.o.o., Grad Vukovar i Hrvatski dom Vukovar. Glavni pokrovitelj festivala je T-Com. Glavni medijski pokrovitelji su: HRT, T-portal, KLIK, Radio 101, Jutarnji list, Kapital Network, Moj-Film.hr i Outdoor Akzent.

festival vukovar vff vukovar film festival festival podunavskih zemalja ognjen sviličić dunavski šlep ružičkina kuća borovo šlep na dunavu Dean Šoša Vesna Rudan


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?