Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

VAFI 2012: Preletjeli pola svijeta da bi vidjeli svoj film na velikom platnu

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 15.04.2012. / Autor: Moj Film VAFI 2012: Preletjeli pola svijeta da bi vidjeli svoj film na velikom platnu

Crtanje, crtići, projekcije, predavanje i najvažnije – druženje. VAFI-jem je u subotu vladala prava vesela festivalska atmosfera. Na projekcijama na kojima se tražilo mjesto više susreli smo i mlade animatore koji su preletjeli pola svijeta da bi svoj film vidjeli na velikom platnu.

Na treće izdanje VAFI-ja došlo je više od 50 malih i mladih animatora i njihovih voditelja iz raznih gradova Hrvatske, ali i svijeta. Tako smo naišli na dvojicu mladića iz Hong Konga, Kelvina Leea (15) i Mango Leea (17) čiji se crtići natječu za statuu VAFI u kategoriji MAXI (15-18 godina).

Moj film je o dječaku koji svojim super moćima spašava ljude čije je selo zadesila poplava. Nadam se da će dobiti nagradu. Ali, i da ne dobije, drago mi je što ću ga vidjeti na velikom platnu i stvarno sam sretan što sam u Hrvatskoj.

- rekao nam je Kelvin. Njegov prijatelj Mango također se natječe za statuu VAFI i to svojom animiranom pričom o božićnom drvcu. Ono što je dečkima posebno drago je što upoznaju jednu drugu kulturu i običaje i što mogu popiti kavu na ulic:

To nije moguće u Hong Kongu. Sjesti negdje uz cestu i piti kavu. Super nam je to.

VAFI je poseban

Njihov voditelj, Owen Chan, kaže da svoje animatore vodi na festivale po cijelom svijetu, no da je VAFI poseban. Ovdje je već treću godinu.

Svugdje gdje idemo sve je natrpano radionicima i samo se radi. Ovdje, uz to, imamo priliku upoznati se s ljudima, družiti se i naučiti nešto o kulturi i običajima. Također, Kelvin i Mango učili su svoje domaćine kako pisati na kineskom, kako jesti sa štapićima i kako isplesti kineski ukras od obične špage.

Iako nisu toliko dugo putovale kao dečki, da je na VAFI-ju super slažu se i tri 11-godišnjakinje iz češkog Plzeňa – Katarina, Barbara i Vanessa. Njihovi se filmovi natječu u kategoriji MIDI (11-14 godina). Vidjeli smo ih trenutak prije nego što se na velikom platnu prikazao njihov film. Nisu mogle sakriti uzbuđenje.

Istina je, malo sam uzbuđena što će moj film biti u kinu. Ali i ponosna

- priznala nam je Katarina.

Sve o animeama

Da je atmosfera na VAFI-ju bolja nego što je očekivao rekao nam je i japanski animator Dino Sato koji je održao predavanje o najpoznatijoj japanskoj tehnici animaema.

Anime zapravno nisu tradicionalna japanska animacija. Ono što je vrlo bitno za anime su detalji, izgled lika, ali mogu reći da je najbitnije okruženje tj. izgled scene u koju je lik stavljen. Kao dijete, odrastao sam uz anime. Kad sam bio srednjoškolac počeo sam se upoznavati sa europskom animacijom i pozitivno me šokirala raznovrsnost tehnika kojim se na Zapadu animira. No, sada sam ipak sklon sam svom domaćem, japanskom stilu. Uvijek je zanimljivo vidjeti što smisli dječja mašta.  Siguran sam da ću iz Varaždina otići pun pozitivne energije

- veli japanski animator.

festival animirani film najava vafi vanima Sandra Malenica Hrvoje Selec internacionalni festival animiranog filma maya yonesho


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?