Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Utisak sa prvog dana ZagrebDoxa

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 02.03.2010. / Autor: Moj Film Utisak sa prvog dana ZagrebDoxa

Na prvom danu ZagrebDoxa prikazano je 25 projekcija, a s obzirom na činjenicu da neke projekcije sadrže po 3 ili  više filmova kraćih od 45 minuta, ukupan broj danas prikazanih filmova iznosio je čak 46. Radi se o uistinu raznolikom i širokom spektru u kojem je svatko mogao pronaći ponešto za sebe.

Prikazano je 19 filmova u međunarodnoj i 12 filmova u regionalnoj konkurenciji; 2 filma u kategoriji Glazbeni Globus, Dox događaje u 3 termina te 5 projekcija u ostalim kategorijama.

S početkom u 12.00 sati prikazane su prve projekcije, filmovi studenata Dramske akademije Matije Vukšića Benjamin, te Redovnik Davora Kanjira. Nakon toga, u još 5 termina u po 5 dvorana, prikazivali su se najbolji dokumentarni filmovi iz regije i svijeta.

Brojni posjetitelji posjetili su Movieplex i dvorane su u svim terminima bile pune. Najveća je gužva bila  - očekivano - u večernjim terminima, gdje se za određene projekcije čekalo na ulaznicu gotovo po sat vremena.

Najposjećeniji su pak bili filmovi u kategoriji Happy Dox održanoj u 18 sati (Izum doktora Nakamatsa i Dobro jutro, Lenjine!), te premijerno prikazan film Irene Škorić - Sudbina broja 13.

Potonjem su filmu su uz brojne posjetitelje nazočili i poneki glumci – riječ je o ljudima koji su se vozili u tramvajima u kojima su snimane pojedine scene. Nakon projekcije, publika je imala čast čuti kratki osvrt Irene Škorić te joj postaviti pitanja, kao i većini članova ekipe sa seta. Budući da je film prikazan po prvi puta, a snimao se više od dvije godine (od 2007. nadalje), glumci, koji su tada svjedočili o vožnji, iznenađeno su promatrali snimke sebe samih, na koje su bili već bili pomalo i zaboravili.

Neki od posjetitelja na pitanje zašto su odlučili pogledati baš taj film, a također i koje druge imaju u planu pogledati tekućeg tjedna, za moj-film.hr su dali sljedeće odgovore:

Svaki dan se vozim u tramvaju broj 13 jer radim na Žitnjaku. Zanimalo me po čemu će ga ovaj film prikazati kao posebnog.

Tihomir, 35

Došao sam na preporuku prijatelja. Bilo mi je svejedno koji ću film pogledati, ali oduševljen sam ovim i od sada nadalje idem na sve filmove po preporukama!

Ivan, 28

Ja sam u tramvaju broj 13 upoznao svoju prvu ljubav. Davno je to bilo, i ta ljubav je završila isto kao i stari tramvaji – u smeću.

Tomislav, 24

Od ostalih prikazanih filmova istaknuli bismo 3 danska iz međunarodne konkurencije, a to su Mirina knjiga – koja govori o usamljenoj i nesretnoj djevojci koja objavljujue svoje fotografije na blogu i iz čijih se postova saznaje što ju zapravo muči u životu, potom Polarno svijetlo, film o dvojici braće koji putuju na sjever čekajući da se pojavi polarno svijetlo, pri čemu jedan ima oštećenje mozga, a drugi mu pomaže da se s time nosi, te film Albertova zima, tužna i teška priča o dječaku Albertu koji želi pjevati u školskom zboru, no zbog preseljenja uzrokovanog teškom bolešću svoje majke mora promjeniti mjesto stanovanja na dva mjeseca.

Očekujemo jednako kvalitetne filmove sljedećih dana, stoga ne čudi da su neki već danas kupovali svoje ulaznice za petak navečer, kako bi bili sigurni da neće ostati bez njih. Čini se da Kaptol Centar kao ovogodišnja nova lokacija ZagrebDoxa nije razočarao, ako je suditi po današnjoj atmosferi.

Autor: Ines Ignjačić

Movieplex zagrebdox festival dokumentarnog filma dokumentarci


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?