Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Udruga TRASH

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 01.12.2009. / Autor: Moj Film Udruga TRASH

Već ste sigurno čuli za ovu Udrugu a isto tako i za jedan od najznačajnijih filmskih festivala u Hrvatskoj i njihovu nenadmašnu nagradu "Zlatnu motorku". Udruga Trash osnovana je 15.05.2005. u svrhu organiziranja Trash Film Festivala, s glavnim ciljem da postane regionalni lider trash kulture u ovom dijelu Europe.

Iako u statutu udruge stoji “snimati trash filmove”, djelatnosti udruge većim su dijelom vezane uz megalomanski projekt zvan Trash Film Festival koji članovima oduzima toliko energije
i vremena da oni jednostavno ne stignu snimati filmove.

Stvaranje festivala je tokom godina rodilo nekoliko značajnih radova snimanih prvenstveno u promotivne svrhe festivala.  Među njima treba istaknuti spotove “Streets are inviting us”, “Let’s go out”, “Full trash house”, zatim serijal “Daratio saves Trash Film Festival” i naravno borilački sf film “Prekažnjavanje”
u trajanju od 53  koji je do sada i nagrađivan. Udruga danas broji 35 članova, koji traže festivalske sponzore, grade scenografiju, kroje disko sakoe, pišu popularne članke, organiziraju partije i rade sve što je potrebno da se odličan glas o Trash Festivalu proširi što dalje.

Članove udruge povezuje ljubav prema Jackie Chanu, Davidu Haselhoffu, Freddy Mercuryju, Freddy Krugeru i drugim velikim ljudima koji su obilježili kulturu 20. stoljeća, s naglaskom na osamdesete godine.
Unutar udruge djeluju glazbena skupina “Chubaka Chetri Chudaka i Chubakina Baka”, DJ mister.no i krojačka sekcija “Megatrash!”.

Osnivači udruge su: Jurica Hižak i Martin Keretić (dopredsjednik udruge). No treba tu istaknuti i druge važne ljude bez koji Trash ne bi funkcionirao tako lako, a to su : Robert Borović- tajnik udruge i press menager,Matko Mesić-čuvar moralnih vrijednosti Udruge Trash, Tomislav Šipek- blagajnik, Andrej Bojanić-kostimograf, scenograf, rekviziter, itd...


Cilj organizatora je Udruge TRASH bio je:

  • da autorima niskobudžetnih filmova osigura kvalitetnu prezentaciju, da im podastre crveni tepih i da ih nagradi za njihov doprinos čarobnom svijetu filma
  • da publici pruži najzabavniji dio recentne niskobudžetne produkcije
  • da u Hrvatskoj potakne razvoj žanrovskog filma
  • da ozbiljne umjetnike vrati na pravi put

TRASH

Citat:„Odlučili smo napraviti nešto kao anti-motovun, festival na kojem će sve biti glamurozno i pretjerano. Festival na kojem će amateri imati
osjećaj da se nalaze na dodjeli Oskara i da su oni važni. Htjeli smo se izdvojiti iz gomile festivala- biti drugačiji.“

Budžet Festivala je oko 100.000 kuna, a valja spomenuti da u tome sudjeluje i Grad Varaždin sa ,prema  zadnjim saznanjima, oko 17.000 kuna a i Hrvatski audio-vizualni centar sa 7000 kn. Festival definitivno medijski i financijski nije poduprijet na način na koji ovakav spektakl to zaslužuje.

Tablica  Google rezultata (6.listopada) pokazuje da je TFF festival o kojem se najviše piše.
Zvuči nevjerojatno, ali na internetu on pobjeđuje motovunski festival, radijski festival, pulski, pa čak i  sarajevski.

"Grossmann Film Festival" 4.270
"Revija amaterskog filma" 9.240
"Split film festival" 10.900
"Pulski festival" 12.200
"Varaždinske barokne večeri" 16.100
"Zagreb Film Festival" 46.100
"Dubrovačke ljetne igre" 52.200
"Libertas Film Festival" 60.600
"Varazdin baroque evenings" 62.600
"Liburnia Film Festival" 84.100
"Tabor Film Festival" 99.800
"Radijski festival" 116.000
"Sarajevo film festival" 126.000
"Pula film festival" 128.000
"Vukovar Film Festival" 134.000
"Motovun film festival" 137.000
"Špancirfest" 144.000

"Trash film festival" 220.000

"Djelomično objašnjenje može biti u tome da su ljubitelji trasha internetski obrazovani, ali činjenica je da je Trash fenomen kojem treba posvetiti pažnju."

Trash Film Festival je festival specijaliziran za niskobudžetne akcijske filmove. To ga čini jedinim žanrovskim festivalom u Hrvatskoj.

Na festivalu se NE prikazuju drame, dokumentarci, ni art filmovi, već isključivo zabavni filmovi koji se mogu svrstati u jednu od četiri sljedeće kategorije; akcijski, borilački, znanstveno-fantastični ili horor. Pretjerivanje u žanrovskim odrednicama je poželjno. Finalnu večer festivala, najboljim ostvarenjima dodjeljuju se nagrade tzv. Zlatne motorke koje predstavljaju hommage kultnom filmu „Teksaški masakr motornom pilom”.

Kontroverzni naziv „trash“ i dovođenje retro zvijezda poput Danijela Popovića, organizatoru još uvijek nosi negativne bodove u očima političke i financijske elitne javnosti (to je i razlog što nemaju jačih sponzora), ali pokazalo se da festival rezonira sa stanjem nacije koja se zasitila „teške hrvatske umjetnosti“,
ali i „plastičnog holivuda“. Trash festival je ponudio treću opciju- ironičan akcijski film snimljen u kućnoj radinosti. U trenutku kad „svatko može snimiti film“, kad je video tehnologija postala dostupna običnom čovjeku, ovaj festival je bio logičan korak u svijetu filma, kao što je Youtube bio logičan korak u svijetu interneta.

TRASH

Trash revolucija početkom 21 st. desila se zbog dostupnosti video tehnologije, isto kao što se „rokenrol“  revolucija u 20st. desila kad su klinci počeli kupovati jeftina gitarska pojačala.
U prilog tome ide i činjenica da se gotovo istovremeno u Europi pojavilo nekoliko sličnih festivala (belgijski „Butt“, talijanski “Turin Trash Festival““, bosanski „A-fest“,
ljutomerski  „Grossmann festival film i vina“, beogradski „Festival srpskog filma fantastike“).

Intrigantna stvar je pristanak etabliranih imena da sudjeluju cijelom tom cirkusu- u festivalskom žiriju do sad su sjedili  Robert Knjaz, Kristijan Milić, Ljubomir Kerekeš, Borivoj Radaković, Tanja Špiranec, Marinko Prga, Dubravko Mataković, Mario Kovač, Rajko Grlić i dr. Predavanja su držali gosti iz Princetona (dr.sc Dejan Vinković), profesori s filmske akademije (dr.Hrvoje Turković, prof. Krešimir Mikić), pa čak i jedan saborski zastupnik (dr. Zdenko Franić).

TRASH

Ove godine od 10-12. rujna održan je četvrti Trash Film Festival koji je unatoč financijskoj skromnosti bio mega spektakl bogat filmskim Trash uspjesima! Osjećate li se dobrim scenaristom, redateljem ili glumcem, snimite film koji će se uklapati u gore navedene kategorije, prijavite se na slijedeći Festival, zabava je garantirana!

Ako ste slučajno prepoznali važnost ovakvih događanja u dragoj nam zemlji, a možete financijski pomoći uz valjani sponzorski Ugovor, budite slobodni javiti se Udruzi, očekuju vas.

Direktor udruge:

Jurica Hižak
jurassic@trash.hr
www.trash.hr

Autori: Dragana Pečatnik, Jurica Hižak


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?