Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

U Beogradu se odvija revolucionarna okupacija kina

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 25.11.2014. / Autor: Mladen Šagovac U Beogradu se odvija revolucionarna okupacija kina

foto: Facebook@Pokret za okupaciju bioskopa, Žarka Radoja - Kontrapress, Hana Selimović

U Beogradu je Pokret za okupaciju bioskopa, okupirao zapostavljeno i derutno, nekoć kultno, kino Zvezda. Aktivisti Pokreta za okupaciju bioskopa uz podršku poznatih umjetnika i kulturnih djelatnika kao što su redatelji Dragan Bjelogrlić i Srđan Golubović te glumaci Milorad Mandić i Nikola Rakočević, zaposjeli su kino Zvezda i objekt koji je zatvoren skoro rijelo desetljeće učinili ponovno mjestom okupljanja beogradskih filmofila. Akcija preuzimanja i oživljavanja kina Zvezda počela je iznenadno prošlog petka da bi u samo dva dana dvorana bila spremna za prve filmske projekcije. Bunt mladih beogradskih filmskih umjetnika i kulturnjaka izazvan je činjenicom da se umjetnost sve više pretvara u robu.

U proteklih nekoliko dana održavane su tribine a projekcije filmova bile su besplatne. Pokret za okupaciju bioskopa na trenutak je na beogradske ulice vratio i davno izumrle tapkaroše koji su karte dilali na ulici ali samo simbolično kako bi se prikupilo nešto novaca za nastavak akcije čišćenja i osposobljavanja kina Zvezda. Kino koje je svojom arhitekturom interijera predstavlja spomenik kulture, malverzacijskom privatizacijom došlo je u ruke kontroverznog poduzetnika koji je pak ubrzo završio iza rešetaka, upravo zbog financijskih malverzacija preko distributerske kuće u sklopu koje je došao u vlasništvo ove kino dvorane.

Po mnogočemu beogradska akcija slična je onoj kojom je spašeno zagrebačko kino Europa, kada su Hrvatski filmski savez i Zagreb Film Festival u jesen 2006. godine pokrenuli akciju Daj mi kino čime su od propasti i devastacije spasili, vjerojatno, najljepšu kino dvoranu u ovom dijelu Europe, te dvoranu s najvećim brojem sjedala u Hrvatskoj. S obzirom na sličnost okolnosti spašavanja filmske kulture, lako je moguće da u nekoj budućnosti nastane suradnja između ova dva znamenita kina koja sad imaju sličan predznak ponovnog rađanja. Naravno, osim ako institucije pravne družave u susjednoj nam Srbiji ne budu vođene više načelima (manjkavo skrojenog) prava a ne pravednosti i javne dobrobiti.

Ovako je izgledala akcija spašavanja kina Europa

Za sad, mladim ljudima koji su u Beogradu odlučili kino Zvezda uzeti u svoje ruke i opet ga učiniti javno dostupnim, te na taj način obnoviti jedan važni kotačić u filmskoj kulturi, podrška stiže sa svih strana a postali su i tema i na državnoj političkoj razini, tako da je sigurno da će se daljnja sudbina kina Zvezda, kakva god da bila, ubrzo znati. Podršci se pridružuje i Portal Moj Film, a pozivamo i sve hrvatske filmske djelatnike te nezavisne kino dvorane da se, makar načelno, pridruže Pokretu za okupaciju bioskopa pa nek i kino Zvezda, poput naše zagrebačke Europe, zasja kao kinoprikazivačka zvijezda ispunjena filmovima koje nemamo prilike gledati u komecrijalnim multipleksima.

hrvatski filmski savez zff zagreb film festival žarka radoja pokret za okupaciju bioskopa bioskob zvezda zvezda srđan golubović milorad mandić nikola rakočević daj mi kino


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?