Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Trijumf nijemog filma s europskim pedigreom i duhom starog Hollywooda

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 16.01.2012. / Autor: Mladen Šagovac Trijumf nijemog filma s europskim pedigreom i duhom starog Hollywooda

69. dodjelu Zlatnih globusa uvelike su obilježili nijemi film "The Artist" i, očekivano, umjetnik kojem bi mnogi rado začepili usta Ricky Gervais. Da neće biti ništa blaži od prošlogodišnje dodjele, Ricky je pokazao na samom otvorenju ceremonijala zapitavši publiku "Gdje sam ono stao?". No, Globusi su donijeli i poneko iznenađenje poput nagrade koja je otišla u ruke Madonni. Ovogodišnja dodjela Zlatnih Globusa donijela je i ponešto otvoreniji rivalitet naspram sad već ofucanih Oscara što je Ricky dočarao kroz dvije izravne šale.  Da ne bude zabune, Gervais svojim sprdnjama nije štedio ni Udruženje stranih dopisnika iz Hollywooda.

The Artist je donekle prednjačio nagradama na Globusima pa je moguće pretpostaviti da će biti zakinut na ovogodišnjim Oscarima. No, možda američka Akademija filmskih umjetnosti pregrize ponos i ipak proglasi The Artist najboljim filmom. Ipak preko nekih limita dobrog ukusa i umjetničkog dosega ne može više ni Hollywood, ni strani dopisnici u njemu a ni američka Akademija. Sva sreća! Nije da imam nešto protiv mahanja čarobnjačkim štapićem ili bjesomučnog prenemaganja blijedih vampirskih lica u vječnom grču teenagerske ljubavne agonije, ali teško bi bilo gledati da Box Office prvaci poput Harry Pottera, Transformera ili kvazi-krvopijske sage Sumrak ubiru prestižne strukovne nagrade. Bude li proglašen filmom godine na ovogodišnjim Oscarima, bit će to ugodan intermezzo od tmurnog dramskog filma na prestižnim strukovnim događanjima. Optimist će reći, ako su mogli Milijunaš s ulice i Kraljev Govor, moći će i The Artist. Ali, Kraljev Govor i Milijunaš su britanski a The Artist francuski film pa je i tim teže staviti ruku u vatru za pobjedu filma Michaela Haznaviciusa čiji su se glumci na dodjeli Zlatnih globusa ispričavali zbog lošeg engleskog jezika.

Holivudsko udruženje stranih dopisnika kao da je Akademiji odlučilo dodatno zakomplicirati stvar pa je Globuse razdijelilo na što je više filmova bilo moguće. Tako je Zlatnim globusom za najbolju režiju nagrađen Martin Scorsese sa nahvaljenom 3D avanturom "Hugo", ali najbolji scenarij ima "Ponoć u Parizu" Woody Allena(?). Ovogodišnji Rickyev nastup pokazao je da su se Globusi prestali opterećivati s pitanjem vjerodostojnosti, odnosno da ih se to uopće ne tiče te da je ceremonijal zapravo anualni party jednog udruženja popraćen dodjelom nagrada a da su Oscari ti koji se trebaju opterećivati javnim mišljenjem. Čudno, otkako su se Globusi odlučili otarasiti stigme najavnog showa Oscara čini se kao da su im nagrade ponešto uvjerljivije i smislenije iako, ustvari, ne mora biti da je tako. Kao što je prošle godine bio slučaj s "Djeca su dobro" koji je više drama nego komedija a pobijedio je u kategoriji komedije ili mjuzikla, ove godine sličan je slučaj s filmom "Moj tjedan s Marilyn" koji je uvršten u tu kategoriju.

Unatoč vjerojatnoj strukovnoj upitnosti Zlatni Globusi ponešto na krilima Gervaisovog humora, ponešto na dotrajalosti i usiljenosti Oscara postaju sve popularniji. Bez obzira na usiljenost koja zaista podsjeća na Kate Middleton, prelijepa i blještava ali dosadna, bit će interesantno gledati ovogodišnju ceremoniju dodijele Oscara. Čisto da vidimo hoće li Amerika, odnosno Hollywood moći otrpjeti činjenicu da je najbolji film o njihovom zlatnom dobu filma došao s frankofonog govornog područja.

Oscar Mladen Šagovac nagrade golden globes Zlatni globusi Ricky Gervais Ponoć u Parizu The Artist Hugo Nasljednici


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?