Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Stotinu filmova na 10. Zagreb Film Festivalu

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 21.09.2012. / Izvor: Kino Europa Stotinu filmova na 10. Zagreb Film Festivalu

Već desetu godinu zaredom druga polovica listopada u Zagrebu protječe u znaku Zagreb Film Festivala. U tom će periodu domaća publika na raspolaganju imati presjek najkvalitetnijih debitantskih uradaka, tj. prvih i drugih filmova autora i autorica iz cijeloga svijeta.

Jubilarno deseto izdanje Zagreb Film Festivala u periodu od 14. do 21. listopada na nekoliko zagrebačkih lokacija i uz nekoliko atraktivnih noviteta uključit će stotinu filmova u osam filmskih programa! Kao i prijašnjih godina, projekcije će se odvijati u kinima Europa i Tuškanac, Zagrebačkom plesnom centru te već treću godinu zaredom u Muzeju suvremene umjetnosti. Nova ovogodišnja lokacija je kino Grič koje će se osam festivalskih dana preobraziti u središte nezavisne dokumentarne produkcije.

Glavni natjecateljski program festivala uključuje jedanaest dugometražnih igranih, deset kratkih igranih te petnaestak dokumentarnih filmova.

Dokumentarni program ove godine uključuje nekoliko filmova koji se bave konceptualnim umjetnicima – film Marina Abramović: The Artist is Present autora Matthewa Akersa  donosi portret ove slavne srpske umjetnice, a nazvan je po njenom perfomansu u Muzeju moderne umjetnosti (MOMA) u New Yorku u sklopu kojeg je umjetnica provela 700 sati sjedeći i gledajući se s posjetiteljima oči u oči..

Natjecateljski Program Kockice, kojem je cilj promocija i poticanja domaće filmske produkcije donosi desetak aktualnih kratkometražne naslova novih autora iz Hrvatske.

Uz glavni program, festival ponovno uključuje tri stalna popratna programa: Bibijadu, program dugih i kratkih filmova za djecu; Moj prvi film u selekciji filmskog kritičara i urednika Nenada Polimca koji ove godine donosi pet prvijenaca renomiranih svjetskih redatelja iz Austrije poput Michaela Hanekea i Ulricha Seidla; Velikih 5, program aktualnih filmova pet velikih europskih kinematografija (Španjolska, Francuska, Italija, Njemačka i Velika Britanija).

Ovogodišnje festivalsko izdanje donosi i nekoliko novih filmskih programa, među kojima je Moj treći film. Riječ je o uratcima filmaša već poznatih ZFF-ovoj publici čiji su prvi ili drugi filmovi bili prikazani na proteklim festivalskim izdanjima.

Još jedan novitet jest program špijunskih filmova koji se nastavlja na prošlogodišnje specijalizirane žanrovske programe; riječ je o dijelu filmova projekta The Celluloid Curtain -Europe's Cold War in Film koji je u suradnji s Goethe Institutom pod vodstvom kuratora Olivera Baumgartena i Nikolaja Nikitina realiziran u Londonu i Berlinu tijekom prošle godine. Spomenuti projekt pokrenut je na pedesetu obljetnicu izgradnje Berlinskog zida, a uključuje špijunske filmove nastale između 1960. i 1974. na obje strane Željezne zavjese.

Ono što će zasigurno razveseliti sve poklonike dokumentarne forme, ali i istinske filmoljupce, je retrospektiva filmova čuvenog Michaela Glawoggera. Osim što ćemo se s redateljevim opusom pobliže upoznati gledajući filmove odabrane za retrospektivu, Glawogger će biti i gost festivala te predsjednik tročlanog žirija koji će odlučivati o najboljem dokumentarnom filmu ovogodišnjeg festivala.

Uz filmski program, 10. Zagreb Film Festival ove godine uključuje bogat popratni sadržaj poput predstavljanja festivala, instituta, promocije knjiga, predavanja, kao i izuzetno bogat edukativni program Industrija Mladost!

Službena stranica Zagreb Film Festivala

Kino Tuškanac Kino Europa festival kino grič zff zagreb film festival msu


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?