Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Sedam filmova hrvatskih autora u programima 10. Festivala 25 FPS

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 15.09.2014. / Autor: Moj Film Sedam filmova hrvatskih autora u programima 10. Festivala 25 FPS

Na ovogodišnjem izdanju 25 FPS-a radove hrvatskih autora imat ćemo priliku popratiti u sklopu tri programa: Refleksima, konkurenciji, te Odama filmu.

Prvi od njih, Refleksi, prikazuje filmove "K18" Zlatka Kopljara, "TK" Damira Očka, "Until a Breath of Air" Marka Tadića i "A.D.A.M." Vladislava Kneževića. U konkurenciji će se prikazati radovi "Wash Your Hands First" Josipa Žuvana i "Kino Crvena zvijezda" Silvestra Kolbasa. U sklopu Oda filmu prikazat će se "In/Dividu", rad Nicole Hewitt.

"K18", premijerno prikazan u lipnju u riječkom Art-kinu Croatia, posljednji je iz serije Kopljarovih videozapisa vlastitih performansa koji u naslovu imaju slovo K i broj. Svodeći ovaj put prisutnost autora na minimum, film najveću pažnju posvećuje ambijentu, sklopu šumskog krajolika i apstraktne glazbeno-zvučne kulise, putem kojega tematizira položaj pojedinca-umjetnika unutar prirodnog okoliša, ali i unutar suvremene globalizirane ljudske zajednice. "A.D.A.M." Vladislava Kneževića, prvi put viđen u svibnju u Cineplexxu Centar Kaptol, snimljen je u stereoskopskoj 3D tehnici. Njegovo je polazište znanstvenofantastična premisa o bespilotnoj svemirskoj letjelici za izvlačenje ruda iz asteroida koja neočekivano razvija (samo)svijest i buni se protiv svojih nadzornika.

Preostala dva filma svoju će premijeru doživjeti upravo na 25 FPS-u. "TK" Damira Očka, čiji naslov dolazi od onomatopeje zvuka koji proizvodi sudar zuba u ugrizu ili kamen koji udara o tlo, spoj je poezije i pokreta koji propitkuje govor tijela u odnosu na društveno-politički kontekst. "Until a Breath of Air" Marka Tadića animirana je naracija nevidljive povijesti ispričana iz vizure objekata. Koristeći se  crtežom kao primarnim medijem, mladi sisački umjetnik dodao je slikama pejzaža apstraktne linije i boje i time kreirao nove priče svojih objekata, koje tečnom animacijom daju pejzažima novu dimenziju dramatičnoga i poetičnoga.

Until a Breath of Air
Until a Breath of Air, Marko Tadić

Dva uratka domaćih filmaša bit će prikazana i u međunarodnoj konkurenciji. Prvi je na redu multimedijalni animirani film Josipa Žuvana "Wash Your Hands First" koji će biti prikazan u četvrtom bloku konkurencije Kino osamljenika. Film je sažeti prikaz čovjekova životnog vijeka u sjeni majčinske opomene iz naslova koja kod protagonista, u frojdovskom duhu, izaziva neurotske poremećaje i oralnu fiksaciju. Osim u linearnoj, dostupan je i u interaktivnoj inačici kao aplikacija na mrežnoj stranici www.databasecinema.com, uz pomoć koje svaki posjetitelj može sam montirati kadrove po vlastitu nahođenju i tako kreirati vlastito gledateljsko iskustvo. Obje verzije predstavljene su publici i na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma.

U posljednjem, šestom programu konkurencije Kino je film očekuje nas premijera "Kina Crvena zvijezda" renomiranog  snimatelja i redatelja Silvestra Kolbasa. Riječ je o rezultatu neuspješne restauracije uništene filmske vrpce pronađene u ratom razorenim ostacima kina u Vinkovcima. Kolbas brižnim popravkom i činom ponovnog prikazivanja vraća vrpci njezinu izvornu svrhu, a sva nepovratna oštećenja postaju pritom dio njezina novog sadržaja, čime i proces obnove iznova dobiva na vrijednosti i postaje svojevrsnim trijumfom stvaranja nad destrukcijom.

U svesrdnom muškom društvu na ovogodišnjem festivalu, Nicole Hewitt zauzela je svojim filmom "In/Dividu" mjesto u programu Ode filmu. Zamišljene kao filmski preludiji natjecateljskim programima, ode filmu prikazuju remek-djelima filmske avangarde sa svih kontinenata i iz svih povijesnih razdoblja. "In/Dividu" je 7-minutna živopisna stop-animacija na 16-milimetarskoj vrpci koja istražuje prostor, te premješta i dekonstruira živo i neživo.

25 fps fps 25fps Silvestar Kolbas until a breath of air k18 adam wash your hands first marko tadić vladislav ke josip Žuvan in dividu nicole hewitt ode filmu kino osamljenika


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?