Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Rekordan broj filmova na petom VAFI-ju, kao i papiga koja je voljela zimu

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 17.03.2014. / Autor: Moj Film Rekordan broj filmova na petom VAFI-ju, kao i papiga koja je voljela zimu

VAFI 5 u Varaždin nam dovodi 194 crtana filma, 194 neobične ideje pristigle sa svih dijelova zemljine kugle koje nećete vidjeti na televizijskim ekranima. Peto izdanje Internacionalnog  festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin - VAFI koji će se održati od 22. do 27. travnja  u službenu konkurenciju privuklo je rekordan broj filmova iz 47 zemalja svijeta. Najbolji su ušli u utrku za statuu VAFI.

Težak posao u Varaždinu

Pred selektorima recenzentom i urednikom Kokica i Animatika, Boškom Piculom i strip crtačem, ilustratorom i animatorom Matijom Pisačićom bio je ogroman posao. Za VAFI junior prijavilo se 237 filmova, a u službenu konkurenciju selektori su odabrali njih 112

 - rekla je programska  direktorica festivala Sandra Malenica te dodala da su selekciju za VAFI Senior napravile ona i Dubravka Kalinić-Lebinec, učiteljica na II. osnovnoj školi, voditeljica Medijske grupe i ono što je najvažnije - prva voditeljica VANIME uz Srećka Lebinca koja je njoj i Hrvoju Selecu prenijela svoje znanje o animaciji dok su još bili klinci i pohađali VANIMU. Za VAFI Senior pristigao je 171 film od čega ćemo vidjeti njih 82.

VAFI je festival koji je počeo kako bi se djeci i mladim animatorima pružila prilika da svoj film vide na velikom platnu i da se bar na tih nekoliko minuta koliko traje njihov film osjete važno. Festival je jedinstven i po tome što su radovi djece i mladih podijeljeni u kategorije.

U kategoriji MINI su filmovi djece do 10 godina, a ove će se godine prikazati njih 40 u službenoj konkurenciji. U kategoriji MIDI filmovi su djece od 11 do 14 godina i u službenu konkurenciju ušlo je njih 41 dok su u kategoriji MAXI filmovi animatora od 15 do 18 godina, a na festivalu će ih se prikazati njih 31.

Iz Irana i Brazila

Uz velik broj filmova iz hrvatskih studija poput varaždinske VANIME, čakovečkog ŠAF-a, Foto kino video kluba Zaprešić,  Škole crtanog filma Dubrava, osječkog CTK-a te studija iz susjednih zemalja u konkurenciju su po prvi put ušli i animirani filmovi iz Moldavije, Australije, Estonije i Brazila, a po peti put u goste u Varaždin dolaze mladi animatori iz Hong Konga.

Ako je suditi samo po naslovima filmova poput "Papiga koja je voljela zimu”, "Tajna crva” ili " Samo priča i hlače” očekuje nas brdo zanimljivih ideja iza kojih se krije dječja mašta.

VAFI 2014 nagrade

Mali ocjenjuju velike

Velika novost petog izdanja VAFI-ja je VAFI Senior. Nasuprot VAFI Junioru u kojem mlade animatore ocjenjuju profesionalci, VAFI Senior je dio festivala u kojem će profesionalne animatore ocjenjivati djeca iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA i to u tri kategorije: MINI (filmovi za djecu do 10 godina), MIDI (za djecu od 11 do 14 godina) i MAXI (za djecu od 15 godina na dalje).

Imat će i što ocjenjivati jer će u sve tri kategorije biti prikazano 82 filma. U kategoriji MINI njih 26, u MIDI 28, a u MAXI 28. Kao i mlađi kolege i stariji su animatori svoje filmove slali sa svih strana svijeta pa će se gledati i filmovi iz SAD-a, Kolumbije, Irana i Meksika.

Novost petog VAFI-ja je što će VAFI Senior zapravo najavljivati VAFI Junior. Naime prva tri dana festivala bit će prikazana svaka kategorija VAFI Seniora u tri službene projekcije tijekom utorka, srijede i četvrtka u jutarnjim satima, a nagrade će se dodijeliti u četvrtak navečer kada će i biti službeno otvaranje festivala i kada nastupaju JUNIORI.

- objašnjava Malenica.

Uz službeni dio programa na VAFI-ju će se i ove godine održati niz neslužbenih projekcija, ali i radionica. Partner ovogodišnjeg izdanja je Francuska.

Službena stranica festivala

festival animirani film vafi vanima


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?