Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Rajko Grlić gostuje u MM centru

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 02.10.2018. / Autor: Moj Film Rajko Grlić gostuje u MM centru

U četvrtak, 4. listopada u kultnom zagrebačkom MM centru bit će prikazani rani radovi velikana hrvatskog filma, Rajka Grlića, uz gostovanje samog redatelja. Program počinje u 19:30, uz besplatan ulaz, a dio je projekta Kratke slike posvećenog inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različite svjetske kinematografije. Rani Grlićevi radovi predstavljaju se u sklopu programske cjeline Runda kratkog posvećene hrvatskom kratkometražnom filmu.

Redatelj Rajko Grlić u svojoj je, više od pola stoljeća dugoj karijeri snimio pozamašan broj dugometražnih igranih filmova (Samo jednom se ljubi, U raljama života, Karaula, Ustav Republike Hrvatske...), osvojio neke od najuglednijih međunarodnih filmskih nagrada te pokrenuo jedan od najpopularnijih domaćih festivala, onaj u Motovunu. Ove se godine okitio i nagradom Vladimir Nazor za životno djelo što je sjajna prilika da otkrijemo kako su izgledali sami počeci njegove filmske odiseje. Program uključuje njegove prve radove nastale u Kinoklubu Zagreb. Tu je i film s kojim je ostvario prve značajne međunarodne uspjehe, a koji je snimio za legendarni Filmski autorski studio Sve jedno drugo pojede u kojem u samo jednom kadru iznalazi bespoštednu alegoriju ljudskog stanja. Program zatvara Grlićev zabranjeni dokumentarac Pitka voda i sloboda (1974) koji je dobio još dva nastavka, jedan 1986, a drugi 1998. godine.

S Rajkom Grlićem filmska kritičarka Višnja Vukašinović uživo razgovara o njegovim autorskim počecima, traženju autorskog jezika i izazovima s kojima se susretao kao mladi filmaš koji je tek kretao u profesionalne vode.

Više informacija potražite na službenoj web stranici MM centra  i na Facebook eventu.

Rajko Grlić mm centar


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?