Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Proeuropski 9. Zagreb Film Festival

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 09.10.2011. / Autor: Mladen Šagovac Proeuropski 9. Zagreb Film Festival

Da je jesen u Zagrebu zaista nastupila znate po osjetnoj promjeni vremena ali i po ZFF-u koji kada temperature vani već počnu najavljivati zimske dane priziva ljubitelje filmske umjetnosti da se u renomiranim zagrebačkim kino dvoranama ugriju uz rafinirani filmski izbor, ove godine čak za jedan dan duže.

Tjedan dana preostalo je do početka devetog izdanja Zagreb Film Festivala, a na prošlog četvrtka održanoj press konferenciji u Kinu Europa upravljački tandem Boris T. Matić i Hrvoje Laurenta predstavili su ovogodišnje filmske sadržaje koji su ispunjeni sa devedeset naslova. Bez brige, filmovi su unakrsno raspoređeni u kinima po cijelom gradu tako da je gotovo nemoguće da vam promakne neki od ponuđenih naslova za što bi pet kina trebalo biti i više nego dovoljno. I ove godine Zagreb Film Festival ljubiteljima filma nudi svoje sadržaje na obje obale Save, tako da se festival sad već drugu godinu zaredom vraća u Art-kino Metropolis, u Muzeju suvremene umjetnosti gdje će igrati filmovi Bibijade i biti reprize Velikih 5. No ono najbolje uvijek se odvija na platnima kina Tuškanac i Europa gdje će se prikazivati filmovi glavnog programa 9. Zagreb film festivala.

Ponosno predstavljajući ovogodišnji program direktor festivala Boris T. Matić najavio je samo mjesec dana nakon svjetske premijere na venecijanskoj Mostri filmove 'Sramota' i 'Razmjena' te istaknuo još filmskih naslova koji su naišli na pozitivan odjek publike i kritike na renomiranim filmskim festivalima.


Sramota - Steve McQueen

Sramota' je drugi film britanskoga umjetnika i redatelja Stevea McQueena, poznatog po hvaljenom prvijencu 'Glad', dok je 'Razmjena' novi film Izraelca Erana Kolirina, našoj publici poznatog po nagrađivanom filmu 'Orkestar u gostima'. Jako nam je drago da je upravo naš festival domaćoj publici kroz posljednjih osam godina predstavljao debije danas značajnih autora od kojih se u budućnosti još puno očekuje. Tako predstavljamo drugi film Joshue Marstona, autora filma 'Marija milosti puna' koji smo prikazali 2004. Njegov film 'Krvna osveta' donosi priču o osveti u tradicionalnoj albanskoj obitelji, a nagrađen je dvjema nagradama na ovogodišnjem Berlinaleu. Rumunjski autor Adrian Sitaru još je jedan u nizu autora koji se sa svojim filmovima vraćaju na ZFF – nakon kratkog filma 2007. te sudjelovanja u glavnom žiriju prošle godine, ove ćemo godine prikazati njegove 'Najbolje namjere' ovjenčane na ovogodišnjem Locarnu nagradama za najbolju režiju i glavnu mušku ulogu. 'Oslo, 31. kolovoza' uradak je norveškoga redatelja Joachima Triera, dok je film 'U zaklon' scenarista i redatelja Jeffa Nicholsa osvojio nekoliko nagrada na festivalu u Cannesu. Najmlađi među ovogodišnjim autorima je slovenski pisac Nejc Gazvoda koji u svojem prvom filmu 'Izlet' tematizira odnos između troje prijatelja.


Boris T. Matić


Svjetska premijera dokumentarnog filma o Luki Ritzu

U sjeni navijačkog nasilja i huliganstva, te kao crna sjena nedavnih nasilničkih ispada skupine srednjoškolki koje su svoju vršnjakinju cipelarile usred bijela dana i nasred ulice ZFF donosi svjetsku premijeru filma 'Oblak', aktivističkog dokumentarca Miroslava Sikavice, a hrvatska publika će konačno dobiti priliku pogledati i glasoviti film 'Marijine' Željke Sukove. Dokumentarni program ukupno sačinjava 16 filmova od čega ih je 13 u konkurenciji. Domaćoj publici će posebno interesantan biti film Pjera Žalice 'Orkestar', premijerno prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.


Oblak - Miroslav Sikavica

Kockice

Kockice ZFF-a svake godine donesu nešto intrigrantno i posebno. Izbornik Kockica, Vladimir Gojun obećaje da će i ovogodišnji program biti odličan.

Unatoč programskom deficitu publiku očekuju izvrsni radovi mladih autora, novih nada hrvatskoga filma, a među njima i nekoliko premijera. Ono što i dalje fascinira, kao i sve godine bivanja na ovoj funkciji, jest promatranje stasanja jedne nove generacije mladih filmaša koju odlikuje žar i hrabrost za istraživanjem filmske forme kao i zrelost bavljenja temama kojih se i mnogo iskusniji domaći autori rijetko u svojim karijerama žele doticati.


Tjelesne tekućine - Dario Lonjak

Šteta je tek što su kockice bačene u noćne projekcije od 23h i to ponedjeljak i utorak u kinu Tuškanac tako da će ih pogledati samo oni najljući ljubitelji domaćih kratkiša. Ove godine Kockice ZFF-a donose osam autora od kojih je najintrigantniji Dario Lonjak sa filmom 'Tjelesne tekućine' koji progovara o zatvorenom krugu uličnog nasilja.

Danski debitanti, seks i istočnoeuropski western - besplatno

Izvršni producent ZFF-a Hrvoje Laurenta najavio je programe koji će biti besplatni.

Plesni centar će biti domaćin triju popratnih programa koji su svi redom besplatni. Program Moj prvi film ove godine donosi duge prvijence danskih autora i autorica, kao i njihove kratke filmove. Red Westerns i Seksualna edukacija na filmu dva su nova ovogodišnja programa; prvi uključuje pet naslova iz bivših kumunističkih zemalja koji su koketirali sa žanrom westerna iza željezne zavjese, dok potonji donosi šest naslova koji propituju seksualnost u edukativne svrhe – od edukativnih filmova Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar iz 1933. preko 'Ljubavnog slučaja ili tragedije službenice P.T.T.' Dušana Makavejeva iz 1967. do australske 'Abecede ljubavi i seksa' iz 1978.'


Hrvoje Laurenta

The Peter Sushitzky jury show

Uz brojne goste festivala posebni interes medija već sad plijeni već najavljeni ovogodišnji član žirija Peter Suschitzky, čuveni direktor fotografije koji posljednjih dvadeset godina surađuje na svim filmovima Davida Cronenberga (Smrtonosni blizanci, Povijest nasilja, Preživjeti igru idr.) ali je znamenit i po naslovima kao što su 'Ratovi zvijezda: Imperij uzvraća udarac', 'The Rocky Horror Picture Show' i 'Tamo gdje je srce'.  Kako je najavio Matić, Sushhitzkom u čast 9. Zagreb film festival će biti zatvoren Cronenbergovim filmom 'Opasna metoda' u kojem igraju Michael Fassbender, Keira Knightley, Viggo Mortensen i Vincent Cassel a koji progovara o odnosu Freuda i Junga.

Proeuropski festival filma

Uzbudljiv i šarolik program očekuje rafiniraniju filmsku publiku koja od filma traži više od banalnih skečeva i dugometražnog zasipanja mecima i bombama. Zagreb Film Festival svojim posjetiteljima opet donosi filmove nakon kojih se ima o čemu razmišljati i raspravljati tijekom noći koje na pragu zime postaju duže i hladnije. Simpatiziranje europske kinematografije vidljivo je u svakom kutku ZFF-a, što je dobro, no nekome bi, kada se već preferira europska kinematografija, moglo zametati što se nije našao barem jedan hrvatski igrani dugometražni film, pa ono makar u sklopu popratnog programa. Zagreb Film Festival počinje u nedjelju 16. listopada u kinu Europa filmom 'Tiranosaur' Paddy Considinea a programski raspored filmova možete skinuti ovdje ili klikom na plakat festivala.

Keira Knightley Kino Europa Berlinale Sigmund Freud David Cronenberg Michael Fassbender cannes Mladen Šagovac zff zagreb film festival kockice Vincent Cassel marijine Steve McQueen Imperij uzvraća udarac Željka Sukova Peter Suschitzky Boris T. Matić Hrvoje Laurenta Sramota Razmjena Eran Koliran Orkestar u gostima Marija milosti puna Adrian Sitar Najbolje namjere U zaklon Jeff Nicholas Oblak Luka Ritz Miroslav Sikavica Orkestar Plavi orkestar Pjer Žalica Velikih 5 Vladimir Gojun Dario Lonjak Tjelesne Tekućine Moj prvi film Red Westerns Seksualna edukacija na filmu Andrija Štampar Ljubavni slučaj Dušan Makavjev Abeceda ljubavi i seksa Smrtonosni blizanci Povijest nasilja Preživjeti igru The Rocky Horror Pisture Show Tamo gdje je srce Opasna metoda Viggo Mortersen Carls Jung Tiranosaur Paddy Considine


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?