Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

"Posljednja postaja" i "Sacro GRA" pobjednici jubilarnog ZagrebDoxa!

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 02.03.2014. / Autor: Moj Film "Posljednja postaja" i "Sacro GRA" pobjednici jubilarnog ZagrebDoxa!

Svečanom dodjelom nagrada u Festivalskom centru ZagrebDoxa službeno je zatvoreno deseto izdanje ZagrebDoxa! Na samom početku posjetitelje je pozdravio direktor festivala Nenad Puhovski uz prikazivanje prigodnog filma koji je svim prisutnima ponudio kratki presjek deset godina festivala.

Potom je Puhovski dodijelio nagradu koju od prošle godine dodjeljuje najboljem autoru njegove generacije. Ovog puta nagrada Mojoj generaciji pripala je Marcelu Łozińskom za njegov film Otac i sin na putu. Phone Dox nagrada dodjeljuje se za najbolji film snimljen mobitelom, a od pet prikazanih naslova prema sudu žirija u sastavu videoumjetnice Ane Hušman te redatelja Andreja Korovljeva i Tomislava Jelinčića najbolji je turski film Život s Levijatanom autorice Şirin Bahar Demirel.

O najboljem naslovu iz programa Teen Dox, tj. filmu koji najbolje progovara o problemima mladih ove godine odlučili su učenici i učenice Prve privatne gimnazije u Zagrebu. Najbolji je švedski film Otvorenih očiju autora Erika Bäfvinga. Posebno priznanje pak osvojio je španjolski film Crveni tepih autorskog dvojca Manuela Fernándeza i Iosua Lópeza.

Movies That Matter nagrada dodjeljuje se filmu koji na najbolji način, po mišljenju stručnog žirija, promiče ljudska prava. Žiri u sastavu Sanje Sarnavke, predsjednice ženske udruge B.a.B.e., redatelja Eda Moschitza i Vetona Nurkollarija, umjetničkog direktora DokuFesta, najboljim je filmom proglasio Cjevovod autora Vitalija Manskog. Posebna priznanja u ovoj kategoriji osvojila su dva naslova: hrvatski film 4. Majmun redatelja Hrvoja Mabića i sirijsko-njemački film Povratak u Homs autora Talala Derkija. 

Pečati

Uslijedile su nagrade koje se dodjeljuju u službenoj konkurenciji. Mali pečat dodjeljuje se najboljem filmu mladog/e autora/ice do 35 godina. Ove godine žiri u sljedećem sastavu - Marcel Łozinski, redatelj i pročelnik Odsjeka za dokumentarni film na Filmskoj školi Wajda te redateljice Ivana Mladenović i Lidija Špegar - Mali pečat dodijelio je filmu Posebna potreba autora Carla Zorattija.

Posebna potreba film je u kojem je redatelj uspio bez patetike prikazati djelić života autistične osobe. Film kroz humor, ležernost i osjetljivost prema glavnom junaku razotkriva univerzalnu potrebu ljudskog bića: biti voljen

- pojasnili su članovi žirija svoju odluku. Posebna priznanja u ovoj kategoriji dodijeljena su filmovima Priče koje kazujemo Sarah Polley i Dvorište autorice Aly Muritiba.

Sacro Gra: Trailer

Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji dodijeljen je talijanskom filmu Sacro GRA autora Gianfranca Rosija - mišljenje je to žirija koji su činili Charlie Phillips, zamjenik direktora festivala Sheffield Doc/Fest, Ryan Harrington, direktor dokumentarnog programa na Filmskom institutu Tribeca te Julian Tabakov, redatelj i prošlogodišnji osvajač Velikog pečata u istoj kategoriji.

Ovo je savršen primjer majstorski napravljenog filma koji istražuje kako se različiti dijelovi čovječanstva nose sa svakodnevicom. Predivno snimljen, film je dokaz istinske vještine. Autorova ruka uvijek je prisutna, razmišlja i daje ljudskost subjektima na ekranu.

Posebna priznanja u ovoj kategoriji osvojili su bugarski film Gotovo divan život Svetoslava Draganova te mađarski film Bujica Ljubavi autorice Ágnes Sós.

Konačno, o najboljem naslovu iz međunarodne konkurencije odlučivao je žiri u sastavu kojeg su činili Damir Čučić, redatelj i producent, Jean-Pierre Rehm, direktor Međunarodnog filmskog festivala FIDMarseille te Josh Gibson, redatelj i prošlogodišnji dobitnik nagrade u ovoj kategoriji. Veliki pečat osvojio je čileanski film Posljednja postaja autora Cristiana Sota i Cataline Vergare.

Žiri sa zadovoljstvom dodjeljuje Veliki pečat ZagrebDoxa filmu Posljednja postaja. Tiho i dostojanstveno, ovaj film prikazuje živote onih koje je odbacilo i društvo i njihove obitelji. No stari ljudi nisu toliko subjekt koliko metabolizam filma. Njihovi životni ritmovi odjekuju filmom i čine filmski svijet. Zvukovi se alkemijski pretvaraju u zaboravljene uspomene. Žiri čestita autorima što su pronašli nijansiran ritam i tempo koji nam omogućuje da doživimo ljudskost na kraju života

- pojašnjenje je žirija. Posebna priznanja u ovoj kategoriji osvojili su filmovi Povratak u Homs Talala Derkija te Ne Me Quitte Pas autora Nielsa van Koevordena i Sabine Lubbe Bakker.

Na samom kraju ceremonije producentica festivala Lucija Parać i producentica ZagrebDox Pro-a Tamara Babun dodijelile su najveći pečat ZagrebDoxa direktoru Nenadu Puhovskom. Nenad Puhovski zahvalio se na nagradi svojim najbližim suradnicama i napomenuo da ovaj festival ne bi funkcionirao bez više od 130 članova tima među kojima su većinom volonteri.

Nenad Puhovski - pečat

'Dragi Lastane!' Irene Škorić najbolji film prema ocjeni publike!

Publika koja je posljednjih sedam dana pohodila kino dvorane Cineplexxa odlučila je o posljednjoj nagradi desetog ZagrebDoxa - prema sudu posjetitelja i posjetiteljica festivala najbolji film iz konkurencije je 'Dragi Lastane!' Irene Škorić! Spomenuta redateljica  sa filmom 'Sudbina broja 13' već je osvojila nagradu publike ZagrebDoxa i to 2010. godine.

Dragi Lastane: Trailer

Spomenuti film osvojio je visoku ocjenu 4.81, a u tijesnoj utrci za nagradu publike do zadnje projekcije bilo je nekoliko filmova - naime, čak osam filmova osvojilo je nagradu veću od 4.5. Prosječna ocjena svih filmova iz međunarodne i regionalne konkurencije (sveukupno 44 naslova) iznosi 4.1 što pokazuje zadovoljstvo publike ovogodišnjom festivalskom ponudom.

U deset godina postojanja, festival ZagrebDox prikazao je više od 1500 dokumentaraca koje je dosad popratilo više od dvije stotine tisuća posjetitelja i posjetiteljica.

zagrebdox festival veliki pečat mali pečat Mladen Šagovac nagrade cineplexx Nenad Puhovski katarina starčević međunarodni festival dokumentarnog filma sacro gra dragi lastane posebna potreba


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?