Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Počeo 8. VFF filmski festival podunavskih zemalja u Vukovaru

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 26.08.2014. / Autor: Mladen Šagovac Počeo 8. VFF filmski festival podunavskih zemalja u Vukovaru

Filmski festival koji umjetnički okuplja podunavske zemlje, a koji se ove godine osmi puta održava u svome matičnom gradu Vukovaru, svečano je otvoren sinoć na terasi agencije za vodne putove. Festival je otvorio kratki igrani film filmašice, poznatije po svom televizijskom angažmanu, Jasne Nanut koja čini se nikako ne može pobjeći od teme žensko/muških odnosa. Do inspiracije za film o nevjerama i drugim bračnim zavrzlamama Nanut je došla kada je jednom posumnjala u muževu nevjeru.

Križni put
Prizor iz filma "Križni put"

Posebno je šaljiv bio i drugi filmski gost večeri redatelj i scenarist nagrađivanog njemačkog filma Križni put Dietrich Bruggemann koji je naglasio da se gledatelji na tužnu priču o katoličkom fanatizmu mogu nasmijati ali samo tek rijetko. Tako je Bruggemann naglasio da u svakom zlu postoji dobro kao što se u njegovu filmu dalo naslutiti nakon što se 14-godišnja Marija fanatično žrtvovala za svog mlađeg brata.
Filmska večer je završila najočekivanijim filmom sezone, filmom ruskog genijalca Andreja Zvjaginceva, "Levijatan".

Bijeli Bog

U drugoj večeri VFF-a, u glavnom programu, svakako najviše pažnje privlači "Bijeli Bog" film snažne metafore koja svojom kritčnošću udara po rasizmu bilo kakve vrste. Usamljena trinaestogodišnjakinja Lili (Zsofia Psotta), nakon što joj majka dobija posao u inozemstvu, primorana je živjeti s bloćljivim ocem. Otac pak nema baš razumijevanja za Lilinog najboljeg prijatelja, prelijepog i neobično inteligentnog mješanca imena Hagen. Pored toga, problem stvara i novi zakon koji zabranjuje pse križance.

Bijeli Bog
Prizor iz filma "Bijeli Bog"

Okrutno ostavljen uz autocestu, Hagen započinje svoje putovanje kroz budimpeštanske sjenovite margine. Uskoro se zatiče u ilegalnom ringu za borbu pasa gdje ga treniraju ga da bude okrutan stroj za ubijanje. Uskoro bježi i u stilu filma "Planet majmuna: Postanak" (2011) orkestrira masovni proboj zarobljenih pasa iz gradskog šinteraja i započinje osvetnički pohod na kojem su meta zli i okrutni ljudi. Sukob će možda može zaustaviti samo trinaestogodišnja djevojčica. "Bijeli Bog" je osvojio i canneski  Un certain regard.

(od) Europskih 5 (izabrali smo dvojicu)

Danas kreće i program Europskih velikih 5 koji se prikazuje i u Centru znanja Vinkovci, dok je u Vukovaru zbog vremenskih prilika s Ade preseljen u dvoranu Ružićka Hotela Lav, a koji predstavlja samo jedan mali djelić prebogatog vukovarskog filmskog programa.

Prvi u tom nizu filmova je "Zlato" njemačkog redatelja Thomasa Arslana, koji je prošle godine konkurirao za nagradu Zlatni medvjed, odnosno Zlatni berlinski medvjed. Tijekom Zlatne groznice 1989. godine Emily Meyer se pridruži grupi njemačkih imigranata koji putuju na daleki sjever u potrazi za zlatom.

Zlato
Prizor iz filma "Zlato"

Sedam kopača zlata ne znaju što ih čeka, napuštaju Aschroft i odlaze na daleko putovanje. Dok ulaze u daleku kanadsku divljinu, počinju osjećati veliki zamor. Western koji se ustvari ne bavi onim tipičnim američkim Divljim zapadom jer mu je i radnja smještena ustvari u Britanskoj Kolumbiji, dakle na prostoru Kanade. No, baš zato jer se ne radi o tipičnom western filmu ovo je film vrijedan svake pažnje. Naime, od deset western filmova, barem devet ih je povijesna noćna mora. Odlična prilika da Divlji zapad barem imaginarno vidite onakvim kakav je ustvari bio.

Alan Partridge
Prizor iz filma "Alan Partridge"

Još jedan film iz programa Europskih pet ima miris dobre filmske zabave. Britanska komedija "Alan Partidge" debelo podjeća na američku komediju iz sredine devedesetih "Airheads/Šupljoglavci" (1994), samo što kod redatelja Declana Lowneyja izostaje band koji grozničavo želi svoju demo kompaktnu kasetu pustiti u eter. Isto kao u filmu "Šupljoglavci" radio postaju na kojoj radi poznati radijskih voditelj Alan Partridge preuzme medijski konglomerat i pokrene lavinu događaja u kojoj će čuveni DJ morati surađivati s policijom u vezi nasilne opsade stanice. Uz legendarnog Steve Coogana koji glumi legendarnog radijskog voditelja, njemu nasuprot ulogu otmičara tumači Colm Meaney kojega mnogi pamte po ulozi strojara u seriji "Zvjezdane staze: Nova generacija".
Inače, film "Alan Partrige" zakašnjeli je filmski spin-off serijala koji ustvari jeste potekao s radija. Posrijedi je imaginarni lik Alan Gordon Partridge kojega su za potrebe humoristične radijske serije na BBC Radio 4 1991. osmislili glumac Steve Coogan i scenarist Armando Iannucci. Zbog nevjerojatne popularnosti, serijal je ubrzo preselio na TV ekrane, te se od onda neprekidno pod novim/različitim naslovima vraća na TV ekrane. Praktički, ovo je vukovarskoj filmskoj publici prilika da upozna najpoznatijeg europskog radijskog voditelja koji ustvari ne postoji.

LUX

Nagradu LUX utemeljenu 2007. godine dodjeljuje Europski parlament za postignuća u filmu. Ima 2 cilja: usmjeravanje pažnje na javnu raspravu o Europskoj uniji i njezinim politikama te potporu širenja koprodukcija unutar EU. Nagradom LUX žele se premostiti jezične barijere te se finan- ciraju i prevođenja najboljih filmova. Tri filma s 8. VFF-a bila su među 10 konkurenata za ovogodišnju nagradu LUX: "Čuda”, "Križni put” i "Bijeli Bog” koji Vukovar film festival prikazuje u večerašnjem programu. Tom se nagradom štiti europski identitet i podupire kulturna raznolikost. Prezentacija ove specifične nagrade u sklopu vukovarskog filmskog festivala podunavskih zemalja sutra na terasi hotela Lav.

Svečano otvoren 8. Vukovar film festival
Svečano otvoren 8. Vukovar film festival

VFF

Vukovar film festival je tu, takav kakav jeste i nudi jedinstven filmski program. Praktički VFF je skoro jedina poštena prilika da stanovnici istočnog dijela Hrvatske pogledaju kvalitetnije filmske naslove bez da za tako nešto izdvajaju dodatan novac za duže putovanje, noćenja i tako dalje.

Ukoliko festivale radimo zbog publike, a ne zato da bi organizatori i izbornici festivala mogli bildati svoj CV i organizirati glamurozne domjenke na mondenim lokacijama onda je pogrešno napadati jedini veći festival koji se smjestio u danas zabačenom dijelu zemlje. Sigurno je da organiziranje filmskog festivala u najnapučenijem dijelu zemlje, ili pak u nekom turističkom središtu zahtjeva ulaganje podosta truda. O tome ne treba dvojiti. Ali je takav festival daleko lakše upriličiti u Varaždinu ili pak Rijeci nego u Vukovaru. Skoro da nemamo većeg grada na obali koji nema svoj filmski festival. No, zato ih nedostaje u Slavoniji. Sad, je li to zato jer je Slavonija komercijalno gotovo neisplativa ili jer netko smatra da tamo nema ljudi koje interesira filmska umjetnost, ili jer "to nije dovoljno glamurozna pozicija", pitanja su u koja ne želim ulaziti. No zato je odgovora zašto bi Vukovar film festival trebalo ostaviti na miru pregršt.

Prvi u tom nizu nudi baš Vukovar film festival, filmovi uz čudesni i veliki Dunav glamurozan su događaj kakav nećete doživjeti nigdje drugdje u Hrvatskoj.

festival vukovar vff vukovar film festival Steve Coogan lux Križni Put bijeli bog Levijatan jasna nanut centar znanja vinkovci europskih velikih 5 thomas arslan zlato alan partridge declan lowney europski parlament za postignuća u filmu čuda


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?