Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Otvoren jedanaesti Zagreb Film Festival!

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 21.10.2013. / Autor: Moj Film Otvoren jedanaesti Zagreb Film Festival!

Projekcijom filma 'Zoran, moj nećak idiot' u dupkom ispunjenoj dvorani kina Europa otvoreno je jedanaesto izdanje Zagreb Film Festivala. Ceremoniju otvaranja započeli su direktor Boris T. Matić i izvršni direktor Hrvoje Laurenta.

Jedanaesti  Zagreb Film Festival je pred nama. Pripremili smo za vas stotinjak filmova u deset različitih programa. Uz uobičajene programe, spremili smo nekoliko novih i zanimljivih programa. Svakako trebamo spomenuti i edukativni dio festivala, našu Industriju na kojoj će sudjelovati gotovo sto polaznika i predavača iz Hrvatske i inozemstva

- izjavio je Boris T. Matić

Cijeli program će se održavati na već uobičajenim mjestima s tim da ove godine dokumentarne filmove prikazujemo na još jednoj gradskoj, nama novoj lokaciji - u Zagrebačkom kazalištu lutaka.

- dodao je Hrvoje Laurenta.

ZFF 2013

Prije nekoliko godina Hrvatska udruga producenata na Zagreb Fim Festivalu oformila je stalnu godišnju nagradu 'Albert Kapović' u spomen preminulog utemeljitelja Hrvatskog audiovizualnog centra. Spomenuta nagrada dodjeljuje se fizičkim i pravnim osobama koje su se tijekom godine istaknule u radu u području filmske umjetnosti ili čije je djelovanje značajno doprinijelo kvaliteti i promociji hrvatskog filma. Nakon Martine Petrović, Hrvoja Hribara, Siniše Juričića, ove godine nagrada je pripala Ankici Jurić Tilić.

'Zagonetni dječak',' Koko i duhovi',' Majka asfalta',' Ćaća','Crnci',' Kino Lika'. Mnoštvo debitanata. Renesansa dječjeg filma. Sve spomenuto nedvojbeno upućuje na to da ovogodišnja nagrada odlazi na točnu adresu. I da Ankica Jurić Tilić zaista voli i razumije filmsku produkciju

- tim je riječima prof. Vedran Mihletić, član Povjerenstva Hrvatske udruge producenata nagradu uručio Ankici Jurić Tilić.

Ankica Jurić-Tilić i Hrvoje Laurenta
Ankica Jurić-Tilić i Hrvoje Laurenta

Ovo mi je jedan od najljepših trenuaka u karijeri, i to ne samo zbog toga što sam nagradu dobila od svojih kolega, nego zbog toga što ona nosi ime Alberta Kapovića. Albert je bio pionir i vizionar kojem je zajednički interes bio prije svoga. Sve koje je poznavao  učinio je ne samo većim profesionalcima nego i boljim ljudima.

- uz te je riječi nagradu preuzela Ankica Jurić Tilić.

Za ovogodišnje festivalsko izdanje i to u svim programima, uspjeli smo osigurati i dosta filmova kojima je Zagreb jedna od prvih stanica na njihovom putu i koji su imali svoje svjetske premijere prije nešto više od mjesec dana. Jedan od takvih filmova je i ovaj, s kojim večeras otvaramo naš festival. Riječ je o talijansko-slovenskom filmu znakovitog imena 'Zoran, moj nećak idiot' koji je na festivalu u Veneciji nagrađen s čak četiri nagrade.

- najavio je Boris T. Matić. Redatelj spomenutog filma, Mateo Oleotto potom je pozdravio publiku i napomenuo da mu je iznimna čast što njegov film otvara festival te dodao da se veseli druženju s publikom nakon projekcije.   

Ponedjeljak na ZFF-u uz niz projekcija od jutra do kasnih noćnih sati!

Prvi festivalski dan započinje jutarnjim projekcijama filmova iz glavnog programa u kinu Tuškanac u 10:30 sati. Na rasporedu su dugometražni prvijenac Ritesha Batre Pogrešna dostava te film Nakon Lucije Michela Franca u 13 sati. Nakon Lucije meksički je prvijenac Michela Franca, nagrađen nagradom Izvjestan pogled u Cannesu, a na radikalan način bavi se nasiljem među mladima te prikazuje odnos oca i kćeri nakon smrti majke. Ove filmove možete pogledati u večernjim terminima u kinu Europa u 19:30, odnosno u 22 sata. Cijene ulaznica su 20 kuna za jutarnje, a 30 kuna za večernje projekcije.

Pogrešna dostava: Trailer

Točno u podne počinje program Bibijada u kinu Europa uz bezvremensku priču o Tomu Sawyeru i njegovim prijateljima, film Tom i  Huck; ovaj puta priča je s obala Mississipija premještena u Njemačku nakon Drugog svjetskog rata. Popodnevnu reprizu filma možete pogledati od 17 sati u Muzeju suvremene umjetnosti.  Program je besplatan. Glavni program u kinu Europa kreće s reprizom filma otvaranja - Zoran, moj nećak idiot, talijansko-slovenskom komedijom autora Mattea Oleotta koji na ZFF stiže s četiri osvojene nagrade na ovogodišnjoj Mostri , među ostalima nagrada publike Međunarodnog tjedna kritike. Ovu zabavnu priču o odnosu naoko nespojivih likova na festivalu će predstaviti redatelj Matteo Oleotto, uz podršku producenata Mihe Černeca, Ognjena Dizdarevića i Igora Prinčiča.

Nakon Lucije: Trailer

U kinu Tuškanac u poslijepodnevnim satima, u 19 sati, bit će prikazan film Izletnici iz programa Velikih 5, a u režiji britanskog autora Bena Wheatleya te potom film Izbezumljenost redatelja Joachima Lafossea. Potonji film dio je novog ovogodišnjeg programa Inspirirano stvarnim događajem, a riječ je o ekranizaciji potresnog slučaja koji se dogodio u udaljenom predgrađu Bruxellesa 2007. godine, kada je mlada majka Genevieve Lhermitte presudila vlastitoj djeci. Uznemirenu ženu utjelovila je glumica Émilie Dequenne koja je za ovu ulogu osvojila nekolicinu nagrada, uključujući Un Certain Regard nagradu za najbolju glumicu na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu.

 U Zagrebačkom kazalištu lutaka, u kojem se ove godine prikazuje dokumentarni program ZFF-a,  u 20 sati možete premijerno pogledati domaći dokumentarni uradak Vidimo se za godinu dana koji će predstaviti ekipa filma - redatelj Marko Stanić, scenaristica i protagonistica Paula Bobanović i producentica Zdenka Gold. U 22 sata slijedi dokumentarac Nevjernici, film koji prati dvoje uglednih znanstvenika - Richarda Dawkinsa i Lawrencea Kraussa na javnim govorima diljem svijeta gdje progovaraju o važnosti znanosti i razuma u suvremenom svijetu, kritizirajući politički i vjerski pristup globalnim pitanjima. Cijena ulaznica su 20 kuna.

U Zagrebačkom plesnom centru nudimo jedinstvenu priliku da zavirite u znanstveno-fantastičnu kinematografiju komunističkih zemalja prošlog stoljeća - na rasporedu besplatnog programa Istočnoeuropski SF večeras je  film Aelita, kraljica Marsa u 18 sati.  Od 23 sata ZFF predstavlja besplatni program Queer Re-kreacija u kojem će biti prikazan gledati jedan od najranijih dugometražnih filmova iz pred-ratne Njemačke s otvorenom homoseksualnom/pro-lezbijskom pričom - Djevojke u uniforamama iz 1931. godine redateljice Leontine Sagan. Besplatne ulaznice za projekcije u sklopu ovog programa preuzimaju se na blagajni Zagrebačkog plesnog centra.

Muzej suvremene umjetnosti predstavlja filmove Njemački doktor, iz programa Inspirirano stvarnim događajem, od 19 sati i film Prošlost Asghara Farhadija, iz programa Velikih 5, od 21 sat. Film Njemački doktor, redateljice Lucie Puenzo,  inspiriran je stvarnim činjenicama iz života njemačkog nacističkog liječnika Josefa Mengelea u Argentini, zemlji koja je otvorila svoja vrata zločincima 2. svjetskog rata. Cijene ulaznica su 25, 00 kuna.

Dan ispunjen filmova završava tulumom u kinu Europa uz kućne DJ-e kina!

Kino Tuškanac Kino Europa otvorenje festival nagrada zff zagreb film festival albert kapović msu Ankica Jurić Tilić Hrvoje Laurenta Boris T Matić zoran moj nećak idiot


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?