Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Osmi Zagreb Film Festival diljem Zagreba

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 06.10.2010. / Autor: Moj Film Osmi Zagreb Film Festival diljem Zagreba

Osmi Zagreb Film Festival održava se od 17. do 23. listopada 2010. a najveća novost  su nove lokacije. Uz kino Europu, projekcije ćete moći pratiti u kinu Tuškanac, Plesnom centru, Dokukinu Croatia i prvi puta s onkraj Save, u Novom Zagreb u Muzeju suvremene umjetnosti.

Za Zlatna kolica natječe se 11 dugih, 10 kratkih i 16 dokumentarnih u glavnom programu te 11 kratkih hrvatskih filmova u programu Kockice, sveukupno 95 filmova na festivalu.

Otvaramo švedskim 'Razumnim rješenjem' Jörgena Bergmarka, filmom o ljubavi i preljubu, a drugi švedski film u programu 'Sebbe' Babaka Najafija, nagrađen za najboljeg debitanta u Berlinu, priča je o usamljenom 15-godišnjaku. Filmovi o djeci i mladima svojevrsni su lajtmotiv glavnog programa: 'Zimska kost' Debre Granik, najhvaljeniji nezavisni američki film ove godine nagrađen u Berlinu i Sundanceu, prati 17-godišnjakinju u potrazi za ocem kriminalcem, 'Tilva Roš' Nikole Ležaića prati tinejdžere u središnjoj Srbiji koji ljeto provode vozeći skejt i snimajući se u stilu 'Jackassa', film 'Izmišljene ljubavi' prošlogodišnjeg pobjednika Xaviera Dolana se bavi ljubavnim trokutom među prijateljima tinejdžerima, a još jedan ZFF-ov znanac – Taika Waititi stiže na festival s filmom 'Boy' o istoimenom dječaku koji sredinom 80-ih odrasta na Novom Zelandu uz glazbu Michaela Jacksona. Poznata glumica Samantha Morton na ZFF dolazi u novoj ulozi – redateljice (već smo je gledali u filmovima 'Sinegdoha, New York' i 'Kontrola'). Njen prvijenac 'Nevoljena' o 11-godišnjoj Lucy i njenom životu u dječjem domu dijelom je inspiriran i glumičinim osobnim iskustvom. U programu je i rumunjski film 'Medalja časti', a festival zatvaramo s bosanskim kandidatom za nagradu Oscar, 'Cirkusom Columbia' Danisa Tanovića.

- istaknuo je glavne dugometražne naslove Boris T. Matić, direktor ZFF-a.

Dokumentarni program

U dokumentarnom programu je 'Pošast' o krizi pčelarstva u Americi, najbolji debitant s IDFA-e, 'Restrepo', film u kojem kamere ne napuštaju američku vojnu bazu na najopasnijoj poziciji u Afganistanu, zatim 'Okrivljen' – svojevrsni dokumentarni triler, a svjetsku premijeru će imati film 'Ja sam Isus'. Prikazivat će se i  prvijenci svjetski poznatih 'street art' umjetnika Banksyja ('Exit Through the Gift Shop') i JR-a ('Žene heroji'). Intimnijim se temama bave ostali filmovi u programu: 'Zajednički život' govori o složenom odnosu majke i kćeri, 'Zvezda je rođena' prati 29-godišnju Vanju u želji da ostvari dječji san i zasvira bubnjeve u bendu, a 'Mjesec u tebi' daje duhovit i drugačiji pogled na ženske menstrualne probleme

Dokumentarni program najjači je do sada", dodao je Matić

Kockice

U hrvatskoj konkurenciji Kockice ove je godine 11 autora, među kojima izdvajamo debitantske filmove Brune Ankovića ('Popravilište za roditelje') i Roberta Knjaza ('Dečko iz susjedstva'). Novi program Strano, a naše daje prostor već etabliranim hrvatskim glumcima koji karijeru grade i izvan Hrvatske prikazivanjem filmova inozemnih produkcija u kojima velike uloge igraju naši glumci Marija Škaričić ('Shahada'), Bojan Navojec ('Izbavi nas od zla') i Krešo Mikić ('Prognoza').

Nastavljaju se programi Velikih 5, Vip Bibijada i Moj prvi film

Jedan od najbolje posjećenih programa Vip Bibijada, namijenjena najmlađim posjetiteljima, ove godine doživljava svoje četvrto izdanje u kinu Europa. Ulaznice osigurava generalni sponzor, koji ove godine omogućuje i besplatne reprizne projekcije za djecu i roditelje svaki dan u MSU u 18 sati. U kinu Tuškanac se u suradnji s ambasadama i kulturnim institutima prikazuju najbolji filmovi 5 najvećih europskih kinematografija u programu Velikih 5: francuski 'Mamut' s Gerardom Depardieuom u glavnoj ulozi, britanski 'sex&drugs&rock&roll' Mata Whitecrossa, a iz Španjolske stiže dirljiva priča o prvom Europljaninu s Downovim sindromom koji je završio fakultet 'I ja, također' sa sjajnom Lolom Duenas u glavnoj ulozi. Velikih 5 reprizirati će se u MSU, glavni program u kinu Europa, a dokumentarni  u  Dokukinu Croatia uz razgovore s autorima.

Peto izdanje programa Moj prvi film fokusirano je na njemačke redatelje: Fatiha Akina, Toma Tykwera, Caroline Link, Olivera Hirschbiegela, Wolfganga Petersena i Wolfganga Beckera. Društveno angažirani program ZFF-a ove godine je Film: Protest, inspiriran protestima kojima u posljednje vrijeme svakodnevno svjedočimo. Program će otvoriti 'Protest' Fadila Hadžića, svojevrsni in memoriam glumcu Bekimu Fehmiu, 'Poezija i revolucija: studentski štrajk 1971.' Branka Ivande o hrvatskom proljeću, zatim američki 'Rušenje diktatora' o srbijanskom Otporu, uz koji će jedan od osnivača Otpora Srđa Popović održati predavanje.

"Naša je želja imati program dostupan što većem broju građana te zato inzistiramo na repriznim projekcijama na različitim lokacijama" - istaknuo je izvršni direktor Hrvoje Laurenta.

Gosti festivala

Uz brojne druge goste, u Zagreb stižu redatelji Jörgen Bergmark, Calin Peter Netzer, Danis Tanović, Nikola Ležaić, glumica Alwara Höfels, nagrađivani dokumentarist Geoffrey Smith te filmaši koji čine ovogodišnje žirije: Martin Schweighofer (Austrijska filmska komisija), Ludmila Cvikova (Rotterdam Film Festival), Gaby Babic (GO EAST film festival), redatelji Adrian Sitaru, Marina Andree, Sergej Kreso, Hüseyin Tabak, Uroš Živanović te snimatelj Mirko Pivčević.    

ZFF ove godine seli i u Zadar i Rijeku pa će dio filmskog programa biti prikazan u Art-kinu Croatia u Rijeci i Callegro centru u Zadru. Zabavni program ZFF-a će se odvijati na različitim lokacijama: u zagrebačkim klubovima Purgeraj, Lemon bar, Legacy, Gjuro 2 te u kinima Grič i Europa

Kino Tuškanac Kino Europa muzej suvremene umjetnosti Dokukino Croatia zff zagreb film festival zlatna kolica plesni centar


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?