Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Nove nominacije za filmove "Svećenikova djeca" i "Posljednja ambulantna kola Sofije"

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 09.11.2013. / Izvor: HAVC Nove nominacije za filmove "Svećenikova djeca" i "Posljednja ambulantna kola Sofije"

Hit-komedija Svećenikova djeca redatelja Vinka Brešana u produkciji INTERFILMA jedan je od pet kandidata za Europsku filmsku nagradu u kategoriji najbolje europske komedije. Pobjednici će biti objavljeni na svečanoj dodjeli, koja će se održati 7. prosinca u Berlinu.  Svećenikova djeca našla su se uz rame europskim filmskim hitovima kao što su Sve što trebaš je ljubav danske oskarovke Susanne Bier te Putnici ljubavnici Pedra Almodóvara, koji su također finalisti u ovoj kategoriji, kao i talijanski film Dobrodošli, predsjedniče! redatelja Riccarda Milanija.

Svećenikova djeca: Trailer

Nominacija Svećenikove djece za najbolju europsku komediju jedan je od najvećih recentnih međunarodnih uspjeha hrvatske kinematografije.  Dosad su nominacije za Europsku filmsku nagradu osvojili hrvatski filmovi Krhotine Zrinka Ogreste (1991) i Ta divna splitska noć Arsena Ostojića (2003.) u kategoriji europskog otkrića godine, a u kategoriji najbolje glumice bila je nominirana i Zrinka Cvitešić za manjinsku hrvatsku koprodukciju Na putu (2010.).

"Posljednja ambulantna kola Sofije" nominirana za Cinema Eye

Posljednja ambulantna kola Sofije Iliana Meteva nominirana su za prestižnu nagradu dokumentarnog filma Cinema Eye u kategoriji najboljeg debitantskog ostvarenja. Dodjela se održava u siječnju i drži se za jedan od najpouzdanijih pokazatelja mogućih dobitnika Oscara.

Nagrada Cinema Eye koju dodjeljuje istoimena organizacija sa sjedištem u New Yorku u samo šest godina postala je jedan od najpouzdanijih indikatora potencijalnih nominiranih i pobjednika u dokumentarnim kategorijama na dodjeli Oscara. Iza nje stoje renomirani dokumentaristi, između ostalih i bivši izbornici dokumentarnih selekcija Međunarodnog filmskog festivala u Torontu i festivala Hot Docs.  

Posljednja ambulantna kola Sofije: Trailer

Posljednja ambulantna kola Sofije nominirana su u kategoriji najboljeg debitantskog ostvarenja. Redatelj je mladi bugarski autor Ilian Metev, a film je nastao u suradnji Njemačke, Hrvatske i Bugarske - hrvatski koproducent je Siniša Juričić iz Nukleus filma. Radi se o jednom od najuspješnijih filmova s hrvatskim predznakom posljednjih godina: prikazan je na brojnim svjetskim festivalima, a osvojio je nagradu France 4 Visionary u Tjednu kritike Međunarodnog festivala u Cannesu, nagradu za najbolji dokumentarac u Karlovym Varyma, Srebrnu golubicu na festivalu DOK Leipzig itd.

komedija Vinko Brešan dokumentarni nominacija posljednja ambulantna kola sofije svećenikova djeca europska filmska nagrada cinema eye


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?