Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Irska, Istra, 25. srpnja i umjesto 13. = 14. Motovun film festival

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 10.03.2011. / Autor: Moj Film Irska, Istra, 25. srpnja i umjesto 13. = 14. Motovun film festival

Objavom datuma održavanja ovogodišnjeg festivala, može se reći da su počele službene pripreme za najveći mali festival u regiji.  Ovo najveći mali je uvjetno rečeno zbog istarskog mjesta i prostora na kojem se zbiva jer je Motovun već odavno prerastao neke starije regionalne festivala. No čini se da je prerastao i svoje 13. izdanje, tako ćemo ove godine biti lansirani izravno u 14. Motovun film festival.

Organizatori ovo objašnjavaju zapravo vrlo jednostavno:

Winston Churchill je, navodno, otkazivao sva putovanja na petak, 13. Talijanska nacionalna lutrija nema na listićima broj 13. Londonski LLoyd ne osigurava brodove porinute na petak, 13. Mayama petak, 13. nije bio nimalo simpatičan, neki hoteli sobu broj 13 prenumeriraju u 12A, u Francuskoj postoji društvo čiji se članovi nazivaju quatorziens: oni se pridružuju večerama kako bi se brojem gostiju od 14 spriječila možebitna zla kob... Svijet je, kao što se vidi, krasno mjesto za praznovjerne.

Među organizatorima MFF-a nema onih koji se broje broja 13, pa smo dužni objasniti zašto je MFF ove godine preskočio svoje 13. izdanje i nazvao ga MFF 14.

Legenda kaže da je četvrtog dana prošlogodišnjeg festivala kiša prijetila da nas sve potopi. I organizatori i gosti su gledali u nebo, a nebo nije imalo milosti. "A baš sam se veselio filmu na ovom Trgu. Baš sam se ovoj publici veselio", žalostio se Srđan Karanović, redatelj filma Besa koji se tu večer trebao prikazati na Tgu. "Bad luck," dobacio je netko. Netko drugi je napomenuo kako je još sljedeće godine MFF 13

I onda je u smijehu pala ideja: 'ajmo preskočiti 13. festival! Kao kad u liftovima nekih nebodera s 12. ideš na 14. kat, neka odmah bude 14. festival! Ideja je, kao i sve šašave ideje, odmah jednoglasno prihvaćena.

I zato ove godine organiziramo 14. MFF koji se se održava po 13. put. Dakle, na sasvim logično 'zašto' odgovaramo: tek tako, a što ne bismo?!

I jel' neki problem ukinuti broj 13;)

Očito nije problem ukinuti broj 13. a i iskreno govoreći, boli nas pozadina da li će ovo biti 13. ili 14. MFF dok god festival na brdu filmova ide dalje bez kiše ili s njom. Ove zime dosta se žučno raspravljalo o budućnosti Motovuna i postojala je dosta jaka bojazan od njegovog ukidanja. Sada barem vidimo što se ukidalo, 13. Motovun... Neka mu bila lahka zemlja filmofilija i spokojna duša, nama ostaje upravo rođeni  14. MFF.

Dakle, ne 13. već 14. Motovun započinje 25. srpnja i trajat će pet dana, do subote 29. srpnja. Do objave ovog članka nismo uspjeli doznati neke sočnije pikanterije vezane uz najave ovogodišnjeg festa tek da će ove godine zemlja partner biti (pivopije i ircofili likujte) dobra stara zelena Irska. Osim najavljenih plesova i svirke u ritmovima Irske, osnov popratnih programa će biti retrospektiva najboljih igranih filmova irske kinematografije - 'Irska, zemlja-partner Motovun Film Festivala'.

Selekcija očito još nije napravljena ali je zato objavljen natječaj za dugometražne igrane i dokumentarne filmove u međunarodnoj selekciji te za međunarodnih kratkih igranih i animiranih filmova do 15 min trajanja.

Podsjetimo, prošle godine na filmskom brdu visine 277 metara nadmorske visine prikazano je preko devedeset filmova iz 34 zemlje.  Premijerno su prikazani neki filmovi koji i godinu dana kasnije izazivaju kontroverze u regiji i svijetu. Gostovao legenda britanske i svjetske komike gosp. Terry Jones a uvedena je i jedinstvena regionalna nagrada za zemlje s područja bivše Jugoslavije - Bauer kojpu je prvi osvojio film Crnci.

Zar zaista postoji netko a da može odoljeti irskim zvucima i melodijama koji bi se ove godine širili oko filmskog brda Motovuna?

Sa svojih, u momentima i, preko 40.000 posjetitelja i zaljubljenika u film kao i kvalitetom filmova koji se prikazuju, Motovun film festival je kulturnjački antipod zurichškom sajmu automobila. Snagu kulturne gladi koju izaziva motovunsko brdo filmova ne može isprati ni gospodarska kriza, ni politička previranja izazvana mitom i korupcijom a nije ga isprala ni ona prošlogodišnja siva ružna kiša koja je smijehom pozdravljena dišperatnim plesom pod kišobranima.

Ljudi likujte, 14. Motovun film festival je živ.

Prijavnice za 14. Motovun film festival

Motovun film festival Motovun mff irska


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?