Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Grand Prix za filmove "Moja kći" i "Patience of Memory"

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 19.09.2010. / Autor: Moj Film Grand Prix za filmove "Moja kći" i "Patience of Memory"

Jubilarni 15. Split Film Festival službeno je završio u subotu svečanom dodjelom nagrada u Galeriji umjetnina. Na festivalu koji je trajao 8 dana prikazano je oko 100 filmova različitih žanrova, dužina i stilova u dvije kino dvorane „Karaman“ i „Zlatna vrata“ uz sudjelovanje 60-ak gostiju.

Grand Prix za najbolji dugometražni film dodijeljen je malezijskom filmu „Moja kći“ redateljice Charlotte Lim Lay Kuen. Članovi žirija Alex de Ronde, voditelj i direktor nizozemskog programa Het Ketelhuis, hrvatski scenarist i redatelj Zvonimir Jurić te umjetnički direktor Međunarodnog festivala novog filma u Pesaru Giovanni Spagnoletti dodijelili su nagradu ovom filmu jer je „uspio na dojmljiv i slojevit način prikazati odnos između dva glavna aktera: mlade majke i njezine kćeri. To je odnos koji je kreiran izbjegavanjem konvencionalnih dramskih situacija, a naglašen odličnim glumačkim izvedbama i upotrebom poetičnih detalja na vrlo osoban način.Posebnu nagradu žiri je dodijelio filmu koji je originalno izvedbenom strukturom uspio dovesti u vezu naizgled udaljene i misaono nespojive događaje: „Double Take“, redatelja Johana Grimonpreza.

Film Vuka Jevremovića njemačko-španjolske koprodukcije „Patience of the Memory“ dobio je Grand Prix za kratkometražni film. Nizozemska umjetnica i redateljica Marta Jurkiewicz, hrvatska vizualna umjetnica Renata Poljak te mađarski filmski kritičar Balint Szaloky, koji su bili članovi žirija, odabrali su upravo ovaj film iz konkurencije 37 kratkih filmova jer ih „nije samo dojmilo na kako je lijep način taj animirani film napravljen sa svim upućivanjima na slikarstvo i povijest umjetnosti  nego ih se dojmio i na emotivnoj razini jer odašilje gledatelju različite uspomene sačuvane u arhitekturi i u vremenu.“ Žiri je također odlučio dati posebnu nagradu izraelskom filmu „Loom“ redatelja Salha Diaba i Yonija Guete.

(SplitFilmFestival.com)

split film festival sff moja kći patience of memory grand prix


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?