Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Glazbeni VAFI okupio svijet

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 18.04.2013. / Autor: Moj Film Glazbeni VAFI okupio svijet

VAFI (Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin 25. - 28. travnja) na svoje 4. izdanje privukao je rekordan broj prijavljenih filmova. Iz 26 zemalja svijeta pristiglo je 229 radova od čega je u konkurenciju ušlo njih 103 .

Ponosni smo na to što nam je stigao najveći broj filmova dosada i to doista iz cijelog svijeta. Ne samo da se prijavljuju animatori iz susjednih zemalja poput Slovenije, Italije ili Bosne i Hercegovine već i oni iz Rusije, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Indije, Kine, Tajvana. To je dokaz da je VAFI doista ucrtao svoje mjesto na svjetskoj karti animacije.

- istaknula je danas na konferenciji za novinare u varaždinskoj Gradskoj vijećnici programska direktorica festivala Sandra Malenica.

Narančasti i plavi VAFI

Filmovi animatora natječu se u tri kategorije MINI (do 10 godina), MIDI (11-14 godina) i MAXI (15-18 godina), a kome će u ruke otići narančasta statua VAFI odlučivat će egipatski animator i osnivač ASIFA-e (Međunarodna asocijacija animiranog filma) Afrike i arapskog svijeta Mohamed Ghazala na čelu žirija uz pomoć bosanskog ilustratora i animatora Berina Tuzlića te njegovog kolege iz Zagreba Zdenka Bašića.

Nastavlja se dodjela PLAVOG VAFIJA započeta prošle godine za film koji najviše promiče dječja prava u suradnji s UNICEF-om Hrvatska i Uredom pravobranitelja za djecu. Novost je VAFI Senior. Kategorija je namijenjena odraslim animatorima koji rade dječje filmove i za nju nisu predviđene nagrade

4. VAFI - raspored

4. VAFI: program - kliknite na sliku za uvećani prikaz

Projekcije, izložbe, radionice i Gorillaz

VAFI je pokrenut da bi se popularizirao animirani film i prezentirale sve mogućnosti koje on nudi, kako bi se promovirala kreativnost djece i mladih te na jednom mjestu okupilo najbolje iz njihovog stvaralaštva u području animiranog filma. No, uz službeni program VAFI nudi i niz popratnih projekcija i događaja.

Sa popratnim programom počinje se već sutra, u petak 19. travnja, u palači Sermage otvaranjem izložbe "Ilustracije i animacije" Zdenka Bašića, a za vrijeme trajanja festivala moći će se u palači Herzer razgledati i izložba "Najbolje od djece" nastala na 3. biennalu dječje umjetnosti Sharjah, naših partnera iz UAE. Mislimo i na roditelje. Sljedećeg petka u 18 sati prikazat će se najbolji filmovi za djecu prošlogodišnjeg Animafesta, a u subotu u isto vrijeme u Kinu Galerija najbolje od Kiki tabora (Tabor film festival) . U nedjelju pak, animacija za djecu kakvu se rijetko ima priliku vidjeti. Prije dodjela VAFI-ja u 10 ujutro prikazat će se animirani filmovi Afrike.

Za one malo starije, film i izlazak. U petak, u 21 sat, prikazat će se animirani film "Strah(ovi) od tame" koji su radili najbolji strip crtači cijelog svijeta. Radi se o vizualno zapanjujućem putovanje kroz najveće ljudske strahove, a u subotu navečer VAFI izlazi. Naime, u klubu Zvonimir Rogoz priprema se mali "koncert" najpoznatijeg virtualnog (animiranog) benda na svijetu Gorillaza, a nakon njih slijedi i tematski party, naravno - u MTV duhu.

Sandra Malenica

Mali festival za velike stvari

Festival nije zapostavio ni radionice. Zainteresirani će se moći pridružiti radionici motion designa koju drži član žirija Berin Tuzlić, ali i radionici brzog crtanja likova koje će održati suvoditelji VANIME Karla Skok i Manuel Lazar. Dolazak su uz animatore iz Hrvatske potvrdili i oni iz Tajvana, Kine, Izraela, Belgije...

Mi smo možda mali festival, ali značajan. Neki su spremni prijeći i doslovno pola svijeta o svom trošku da bi film vidjeli na velikom platnu

- objasnio je izvršni direktor festivala Hrvoje Selec.

Festival svake godine ima i humanitarni karakter. Na 4. VAFI-ju skupljat će se za Humanitarnu udruga za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima "Jak kao Jakov". Nastanak Udruge inspirirao je 13.godišnji Jakov Rubido koji je bolovao od teškog oblika leukemije i iza sebe ostavio kao ostavštinu pjesmu "Jak kao Jakov".

Ne zaboravite, svi programi su besplatni.

Više informacija i detaljniji raspored festivala možete naći na www.vafi.hr.

festival animirani film vafi vanima


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?