Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Festival Mediteranskog Filma Split predstavio program

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 01.06.2011. / Autor: Moj Film

FESTIVAL MEDITERANSKOG FILMA SPLIT

Jučer je na konferenciji za novinare u prostoru Design hostela Goli&Bosi predstavljen cjelokupni  filmski i popratni program četvrtog po redu Festivala mediteranskog filma Split. Festival se ove godine održava od 11. do 18. lipnja, već tradicionalno u Ljetnom kinu Bačvice, a novi prostori su kino Karaman i Design Hostel Goli&Bosi.

Osim filmskog programa, ovogodišnji FMFS ne oskudijeva ni popratnim događanjima i zabavama, a više o tome rekli su organizatori festivala.

Na samom početku je direktor festivala Alen Munitić rekao nešto više o dugometražnim filmovima mediteranske regije koje, kao i protekle tri godine splitskoj publici predstavlja FMFS:

Glavna novost ovogodišnjeg festivala su mladi autori – debitantskih dugometražnih filmova je u programu više nego prijašnjih godina, a velika većina njih su regionalne i hrvatske premijere. Tu bih posebno izdvojio filmove "Većina" , "Attenberg" i "Kava: između jave i sna."

Film "Većina" je dobitnik nagrade za najbolji debitantski film na Venecijanskom festivalu, a priču crpi iz današnje turske mladeži i preobražava sirovi obiteljski prikaz života u oštru društvenu kritiku. Bez teksta će vas zasigurno ostaviti grčki "Attenberg" koji donosi nekonvencionalnu priču o odrastanju i  omnibus "Kava: Između jave i sna" koji je nastao kao rezultat suradnje izraelskih i palestinskih filmaša.

U programu nismo zapostavili ni dokumentarni žanr: publika će imati priliku vidjeti najbolji francuski dokumentarac godine "Oceani”, koji će zbog svojih spektakularnih snimki podmorja i životinja biti mamac za sve ljubitelje mora. Prikazat ćemo i dobitnika Goye za najbolji španjolski dokumentarni film "Bicikl, žlica, jabuka", težak, ali i optimističan dokumentarac o bivšem gradonačelniku Barcelone Pasqualu Maragallu i njegovoj borbi s Alzheimerovom bolešću. "Passione: glazbena avantura” je pak veseli i plesni dokumentarac koji nas vodi u Napulj, najveći juke-box na svijetu.

Brigita Fiamengo i Alen Munitić
Brigita Fiamengo i Alen Munitić

Osim debitanata, podsjetit ćemo se već renomiranih autora čije ćete nove filmove imati priliku gledati na Bačvicama i u Karamanu. Izdvojio bih komediju "Gianni i žene" čiji je redatelj Gianni di Gregorio, zatim dobitnika devet španjolskih nagrada Goya – film "Crni kruh" redatelja Augustia Villaronge i psihološki triler "Julijine oči" u produkciji Guillerma del Tora te komediju "Chez Gino", mladog francuskog redatelja Samuela Benchetrita koji je splitsku publiku oduševio na prvom FMFS-u debitantskim filmom "Oduvijek sam želio biti gangster".

Ono što bismo posebno naglasili jest program kratkih filmova mladih hrvatskih autora pod nazivom Ješke  - oni  vam zaista bacaju mamac – za koju godinu 'hvatat' ćete se na njihove dugometražne filmove. Sretni smo što kroz ovaj festival mladima dajemo priliku, a već afirmiranih autorima mogućnost da radove pokažu domaćoj publici te nam je izuzetno zadovoljstvo što zadnjeg dana festivala svoje splitske premijere imaju 'naši' autori – Veljko Popović, Juraj Lerotić i Dan Oki.

Osim bogatog filmskog programa, Festival mediteranskog filma i ove godine naglasak stavlja na edukativni dio pa će se za vrijeme trajanja FMFS-a održati i prošle godine predstavljen program FilmInkubator na kojem će više od trideset mladih filmskih talenata iz čitave regije sudjelovati na radionicama glume, scenarija, filmske kritike i snimanja video spotova. Jedan od glavnih ciljeva FMFS-a jest ovim programom napraviti pripremu za  snimanje filmova u vlastitoj produkciji, s ciljem prikazivanja na festivalu iduće godine.

Da filmovi kratkog metra ne bi bili zapostavljeni, organizatori su u suradnji s ekipom Hostela Goli&Bosi pripremili iznenađenje za splitske filmofile: maraton od dvadeset kratkih filmova koji će se prikazivati u Goli&Bosi 3. i 4. lipnja i tako omogućiti publici da bude izravan selektor programa te glasanjem odluči kojih će deset 'kratkiša' biti na repertoaru FMFS-a u kinu Karaman.

A suradnja s Goli&Bosi tu ne staje - Brigita Fiamengo u ime Hostela predstavila je ponudu smještaja za sve zainteresirane goste. Gosti mogu odsjesti u Hostelu s posebnim mediteranskim popustom te jesti prave filmske poslastice koje po prigodnim cijenama donosi restoran De Belly. Filmski menu biti će ponuđen i svim zainteresiranim građanima. Dobar san i još bolji ručak prava su podloga za maratonsko gledanje filmova : od Karamana do Bačvica.

Sve detaljne informacije o festivalu, programu i ulaznicama možete pronaći na:
http://www.fmfs.hr
www.facebook.com/fmfs.hr

festival split filminkubator fmfs festival mediteranskog filma split Alen Munitić ljetno kino bačvice karaman Veljko Popović Juraj Lerotić Dan Oki


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?