Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Danski filmaši i danski kraljevski par stižu na 12. ZFF

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 03.10.2014. / Autor: Moj Film Danski filmaši i danski kraljevski par stižu na 12. ZFF

Danska kinematografija jedna je od najcijenjenijih u svijetu. Filmovi Susanne Bier, Larsa von Triera, Thomasa Vinterberga, Nicolasa Windinga Refna i Nielsa Ardena Opleva među najprepoznatljivijim su danskim izvoznim proizvodima, a za njima ne zaostaju ni filmovi za djecu i briljantne danske serije. U glavnom i popratnim programima 12. ZFF-a prikazat će se čak 15 danskih filmskih ostvarenja, a niz događanja u programu Industrija ove godine organizirano je s ciljem razmjene ideja i iskustava hrvatskih i danskih filmaša. Ekipa dansko-hrvatskog filma Itsi-Bitsi izložit će iskustva sa snimanja filma u Hrvatskoj u programu Danes Go South, a u Zagreb stiže i cijenjeni danski dokumentarist Jørgen Leth.

Iznimna nam je čast najaviti da će uživanje u danskim filmovima i razmjenu ideja ove godine pozdraviti i kraljica Margareta II od Danske i suprug princ Henrik od Danske koji stižu u posjet ZFF-u u okviru državnog posjeta Hrvatskoj. Danski kraljevski par svojim će prisustvom uveličati projekciju spomenutog filma Itsi-Bitsi danskog redateja Ole Christiana Madsena koja će se održati u srijedu 22. listopada u kinu Europa.

Itsy Bitsy
Prizor iz filma "Itsy Bitsy"

Industry program Danes Go South uključuje Case study: snimanje filma Itsi-Bitsi u Hrvatskoj i seminar Filmski fondovi u Danskoj i Hrvatskoj. Dugometražni igrani film Itsi-Bitsi biografskaje priča o Eiku Skaløeu, poznatom danskom aktivistu, pjesniku i glazbeniku, au Hrvatsku stiže nakon svjetske premijere u Torontu. Film je nastao u koprodukciji Danske i Hrvatske, a gotovo u cijelosti je snimljen na hrvatskom teritoriju. O procesu rada te prednostima i izazovima koje takva vrsta suradnje stavlja pred filmske profesionalce govorit će redatelj filma Ole Christian Madsen, producent Lars Bredo Rahbek i koproducent Igor A. Nola.

Sudionici seminara Filmski fondovi u Danskoj i Hrvatskoj istražit će način funkcioniranja fondova u Danskoj i Hrvatskoj s ciljem dodatnog jačanja suradnje između dviju zemalja. Sudionici seminara su ravnatelj Filmskog fonda iz Kopenhagena Thomas Gammeltoft, ravnatelj fonda Filmby Århus Carsten Holst, producent Tivi Magnusson i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar.

Danski redatelj, pjesnik i sportski komentator Jørgen Leth održat će masterclass na temu odnosa poezije, filmskog stvaralaštva i sporta, također u okviru programa Industrija. Leth je jedna od vodećih figura danske i svjetske dokumentaristike. Od 60-ih godina prošlog stoljeća naovamo snimio je više od trideset filmova koji tematski variraju od portretiranja različitih umjetnika preko impresionističkih, poetičnih zapisa života u Kini, Haitiju te SAD-u sve do dokumentiranja sportskih događaja, a najpoznatiji je po eksperimentalnom dokumentarcu 

The Perfect Human iz 1967. godine. Spomenuti film polazišna je točka slavnog filmskog eksperimenta Five Obstructions (2003.) koji je Leth korežirao s Larsom von Trierom.

Spomenimo i da se u glavnom programu izvan konkurencije prikazuje i dobitnik ovogodišnje nagrade Oscar u kategoriji kratkometražnog filma. Riječ je o danskom ostvarenju Helij koje nas kroz dirljivu priču o odnosu umirućeg dječaka i njegovog njegovatelja vodi u magični Helij, svijet dubokog sna u kojem vlada sreća. Uz redatelja Andersa Waltera Hansena, gosti festivala bit će producent Tivi Magnusson i producentica  Kim Magnusson.

Helium
Prizor iz filma "Helium"

Danski filmski institut, nacionalna agencija za film i filmsku kulturu, ulaže u filmove za djecu čak četvrtinu ukupnih financija za proizvodnju, a posebno se stimuliraju adaptacije dječjih književnih uspješnica, pa se Danci mogu pohvaliti izvrsnom ponudom za najmlađe filmofile. Cijeli dječji program ZFF-a ove je godine u znaku danskih filmova za djecu. Program Bibijada (kino Europa, MSU) donosi devet danskih filmova među kojima izdvajamo poznati dječji klasik Pale sam na svijetu (1949.) u režiji Astrid Henning-Jensen, zatim film Max Pinling u režiji Lotte Svendsen, čijeg junaka zovu danskom dječjom inačicom Woodyja Allena te dječji film s primjesama horora Učiteljica na zamjeni u režiji Olea Bornedala s Paprikom Steen u naslovnoj ulozi.

Spomenuti programi ostvareni su u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Danske, Danskim filmskim institutom, Hrvatskim audiovizualnim centrom, Ministarstvom kulture Kraljevine Danske i danskim Ministarstvom vanjskih poslova.

Lars Von Trier zff zagreb film festival Susanne Bier ole christian madsen igor a nola the perfect human five obstructions filmski fondovi veleposlanstvo kraljevine danske


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?