Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Četiri nova filmska programa na 11. Zagreb Film Festivalu

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 03.10.2013. / Autor: Moj Film Četiri nova filmska programa na 11. Zagreb Film Festivalu

Jedanaesto izdanje Zagreb Film Festivala održat će se od 20. do 27. listopada u digitaliziranim kinima Europa, Tuškanac i Muzeju suvremene umjetnosti; zatim u Zagrebačkom plesnom centru te po prvi put u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Uz natjecateljski program koji donosi najsvježije debitantske naslove iz cijeloga svijeta, Zagreb Film Festival poznat je po bogatom popratnom programu - ove godine publika će tako moći uživati uz pedesetak nezavisnih naslova razvrstanih u sedam popratnih filmskih programa!

Od toga su tri već otprije poznata programa - Moj prvi film koji ove godine na kinoplatna donosi prvijence danas kultnih poljskih redatelja, Velikih 5 upoznaje vas s aktualnim uspješnicama iz pet europskih kinematografija, dok Bibijada fantastičnim filmskim avanturama već standardno uveseljava one najmlađe. Ovogodišnji programski noviteti odnose se na četiri potpuno nova filmska programa: Inspirirano stvarnim događajem, Istočnoeuropski SF, Queer Re-kreacija i Dan LUX filma!

U procvatu
Prizor iz filma "U procvatu"

Program Inspirirano stvarnim događajem kroz pet intrigantnih filmskih pričapredstavlja pet zanimljivih redateljskih pristupa inspiriranih stvarnim činjenicama i autentičnim događajima; bit će prikazan gruzijski film U procvatu, debitantski film autorskog dvojca Nane Ekvtimishvili i Simona Grossa koji je do sada osvojio desetak nagrada, uključujući nagradu na berlinskom festivalu te Srca Sarajeva za najbolji film i najbolje ženske uloge (glumice Liki Babluani i Mariam Bokeria). Publika će imati priliku vidjeti i film Njemački doktor redateljiceLucije Puenzo, argentinskog kandidata zanominaciju za nagradu Oscar za najbolji strani film, kao i dvostrukog pobjednika festivala u Sundanceu (Grand prix žirija i publike), američki film Fruitvale Station autora Ryana Cooglera koji na platna donosi priču o posljednjim danima i ubojstvu mladog Afroamerikanca Oscara Granta III, kojeg je ubila tranzitna policija u Oaklandu. Program Inspirirano stvarnim događajem dijelom je potaknut uspjehom filma Krugovi Srdana Golubovića, snimljenom prema istinitom događaju, a koji će biti prikazan izvan konkurencije u glavnom programu.

Njemački doktor
Prizor iz filma "Njemački doktor"

Istočnoeuropski SF je program kreiran u selekciji povjesničara i filmologa Daniela Rafaelića, a koji gledateljima nudijedinstvenu priliku da zavire u žanr znanstvene fantastike Istočne Europe od 20-ih godina prošlog stoljeća naovamo.  Uz kultne filmove Istočnog bloka - Aelita, kraljica Marsa Jakova Protazanova i Ikarie XB-1 Jindricha Polaka, ZFF premijerno predstavlja i restaurirani domaći SF film Vladimira Tadeja, Tajna starog tavana.

Aelita, kraljica Marsa
Prizor iz filma "Aelita, kraljica Marsa"

Dan LUX filma je program koji uključuje tri finalista u lovu na nagradu LUX koju Europski parlament dodjeljuje najboljem filmu za promicanje europskih vrijednosti i društveno relevantnih tema. Riječ je o belgijskom filmu Alabama Monroe (The Broken Circle Breakdown)  redatelja Felixa van Groeningena, britanskom The Selfish Giant  autorice Clio Barnard te francusko-talijanskom Miele Valerie Golino. Nagrada Lux ustanovljena je 2007., a tijekom Dana LUX filma ova se tri finalista prikazuju istovremeno na 24 jezika u 28 država EU.

Miele
Prizor iz filma "Miele"

Posljednji programski novitet, Queer Re-kreacija, realiziran je u suradnji s organizacijom Queer Zagreb, a uključuje filmove autora koji su otvorili prostor za queer izričaj na filmu. Pored redateljice Leontine Sagan koja je 1931. udarila temelje snimivši prvi film s lezbijskim aluzijama Djevojke u uniformi, posjetitelji će moći pogledati i filmove velikog Piera Paola Pasolinija, Basila Deardena te Jerryja Tartaglie, jednog od najznačajnijih queer umjetnika posljednjih 40 godina, kao i zaviriti u BDSM porno industriju kroz dokumentarni film Kink redateljice Christine Voros i producenta Jamesa Franca.

Službena stranica festivala

Kino Tuškanac Kino Europa zff zagreb film festival msu filmski program Velikih 5 Moj prvi film Bibijada


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?