Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Animafest ubrzava korak

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 07.11.2014. / Autor: Moj Film Animafest ubrzava korak

Osnovan 1972. godine, Animafest Zagreb po starosti je drugi europski festival animacije, a tradicija duga više od četiri desetljeća ovaj festival svrstava u isti rang s onima u Annecyju, Ottawi i Hirošimi. Osim navedenoga, Animafest je jedini Hrvatski, i regionalni, festival sa statusom A -festivala čija nagrada znači automatsku kvalifikaciju za Oscar.

Čemu ovako pompozan uvod? Naime Animafest se prvi put od svog osnivanja objedinjuje svoja do sad bijenalna izdanja - kratkometražni i dugometražno što bi značilo da će od sad svake godine u konkurenciji imati pobijednike u obje forme. Ovo pak znači da će Animafest pojačati svoj značaj u animacijskim krugovima industrije i umjetnosti animiranog filma jer se isključuje mogućnost da pobjednik jednog od najznačajnijih festivala ovog tipa kaska za zbivanjima na sceni, a što pak vodi do jačeg utjecaja našeg festivala na trendove.

Animacija je najdinamičnija likovna forma - od aplikacija do art house kina, broj i raznolikost produkcija nikad nisu bili veći - može se govoriti o pravoj eksploziji. Na tom području Animafest Zagreb jedan je od vodećih svjetskih festivala, i jedini hrvatski filmski festival čija glavna nagrada direktno kvalificira za prestižnu nagradu Oscar. Da bismo pravovremeno pratili i detektirali najaktualniji vrh svjetske produkcije te ga prezentirali domaćoj publici i internacionalnoj sceni neizbježno je ubrzati korak. Ovim putem pozivam sve autore da prijave svoje kratkometražne ili dugometražne filmove. Vidimo se na Animafestu 2015! Z znači Zagreb!”

rekao je povodom integriranja izdanja Daniel Šuljić, umjetnički direktor Animafesta.

Na naš upit je li ideja o sjedivanju već neko vrijeme prisutna, Šuljić je odgovorio potvrdno te dodatno istaknuo potrebu za bržim korakom Animafesta..

ideja je bila prisutna već neko vrijeme, a osim što je ovo sjedinjavanje prirodni slijed, također je jaka potreba, ako želimo ostati u svjetskom vrhu, jer je broj produkcija u stalnom porastu, tako da ako želimo prikazivati najrelevantnija djela, i istima takvima dodjeljivati nagrade onda je neophodno da budu što novijeg datuma. Tako izbjegavamo potencijalnu situaciju da Grand Prix na našem festivalu dobije, recimo, film star 2 godine.

Animafest je kao bijenale imao smisla u vrijeme kada su animirani filmovi (i to čak i kratki) nastajali i po nekoliko godina. Hiperprodukcija, te sve češće učešće računalnih tehnologija animacije zahtjevaju brži festivalski tempo Animafesta.

Podsjetimo, pobjednik 24. Animafesta bio je film Ljubavne igre (Love Games, 2013.) redateljice Yumi Joung (r. 1981.). Po prvi puta u povijesti Animafesta Grand Prix tako odlazi u Južnu Koreju, osiguravajući filmu Ljubavne igre i kvalifikaciju za nagradu Oscar.

Ljubavne igre - r. Joung Yumi

Naredni Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb održat će se od 9. do 14. lipnja 2015. u Zagrebu. Prijave filmova za natjecateljski dio programa otvorene su do 1. veljače 2015., a na poziv se mogu prijaviti kratkometražni animirani filmovi nastali nakon 1. siječnja 2014. godine i dugometražni animirani filmovi nastali nakon 1. siječnja 2013. godine prema uvjetima iz Pravilnika.

Oscar animafest grand prix svjetski festival animiranog filma Daniel Šuljić animafsti zagreb ljubavne igre love games yumi joung


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?