Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Animafest: Bore

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 07.06.2013. / Autor: Ines Ignjačić Animafest: Bore

Kroz presjek nečije izmišljene sadašnjosti dana je skica kolektivne budućnosti. Prikazom starenja, prolaznosti, monotonije i kolotečine, a na dinamičan i topao način, autor filma Bore, Ignacio Ferreras, među rijetkima je uspio tematikom sudbine pripadnika treće životne dobi, koja je većini sadašnjih gledatelja vrlo strana, doprijeti toliko duboko do njih da se zapitaju hoće li jednom nešto ovako postati i njihova vlastiti priča.

Borba s bolešću nezaobilazni je dio starenja, no ovdje je prikazana prvenstveno Alzheimerova bolest, čiji simptomi otežavaju život ne samo bolesniku, nego i okolini. Upravo zato Emilia obitelj smješta u starački dom. Tamo dobiva cimera Miguela, koji je ujedno i prva osoba s kojom pokušava sklopiti prijateljstvo, no vrlo brzo primjećuje da na sebi svojstven način Miguel manipulira činjenicom da većina štićenika ima oslabljeno pamćenje i uzima od njih novac.

No to je za Emilia tek usput primjećena sitnica, jer mu pažnju zaokuplja nešto drugo; misterija koja se nalazi na katu iznad, za kojeg je čuo da smješta dementne. Premda se pomirio s činjenicom da je starost u njegovom slučaju jednolično i isprazno stajanje na mjestu, ne može prihvatiti da bi mogao i on doći na kat među najteže oboljele - nepokretne i neubrojive.

Najintrigantnije je nemali broj puta prikazan potpuni obrat situacije u sekundi, fokusiranjem na objekt ili ponašanjem koje se na prvu ne zapaža, ali nakon što se gledateljeva pažnja usmjeri na nj, u najobičnijim objektima poput maslaca za kruh nalazi se duboka simbolika koja istovremeno izaziva smijeh i suze.

Specifičnost zatvorene domske zajednice u odnosu na funkcioniranje vanjskog sustava su veličina i homogenost, no sama struktura ljudi koji tamo borave jednaka je kombinacija morala i nepoćudnosti kakva je prisutna i u općoj populaciji. Nije neobična pojava stigmatizacije duševnih bolesnika, pa je ovo tek animirani prikaz realnosti okoline staračkog doma, ali i drugih okolina u kojima borave stariji ljudi. Tragikomičnost doseže svoj vrhunac na samome kraju, čineći ove sudbine kontroverznima i opipljivo bolnima.

recenzija animafest bore wrinkles


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?