Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

8. ZFF Summarum

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 27.10.2010. / Autor: Moj Film 8. ZFF Summarum

Prošlo je nekoliko dana od završetka 8. Zagreb Film Festivala i sada se već mogu malo konkretnije sumirati ovogodišnji dojmovi.

Prvo što će mnogi kada ih upitate za sadržaje ovogodišnjeg festivala reći je malo preobilan program zbog čega nije baš bilo lako odabrati koje filmove i programe pratiti. No, tradicionalno najviše pažnje se pridodaje dugometražnoj konkurenciji i „Kockicama“. Dok je odabir filmova u ostalim programima bio toliko dobar da ste morali zaista tri puta promisliti što odabrati. Tako ste se našli u situaciji ako ste nešto i propustili, nije bilo razloga za neko žaljenje jer ono što jeste pogledali bilo je vrhunski filmski doživljaj.

Ovogodišnji pobjednik u dugometražnoj konkurenciji igranih filmova, prema čitanjima medijskih napisa, za mnoge je iznenađenje. Kako je program ovogodišnjeg ZFF-a sadržavao čak 95 filmskih naslova bilo je nemoguće sve popratiti i pogledati pa tako nitko od novinara redakcije nije pogledao pobjednički film, stoga ga niti ne možemo komentirati.

Mjerodavno mišljenje

Ali, možemo se referirati za neupitnim (barem za nas) sudom kritičara i pisca Jurice Pavičića koji za Jutarnji list piše da je 'Pljačkaš' (Rauber) dobar film, ali bilo je i moćnijih ostvarenja.

Pavičić 'Pljačkaša' pritom opisuje kao scenarij labavo temeljen na istinitoj priči ali filmu Benjamina Heisenberga priznaje dobre akcijske scene. U istom članku ne krije ni svog ovogodišnjeg favorita film Nevoljena, režiserski debi Samanthe Morton koja je svojedobno priznala da je ovaj potresan film inspiriran filmovima Američki prijatelj i Čovjek bez prošlostiNevoljena je snažan, izražajan film s uvidom u tminu osjećaja života nezbrinute jedanaestogodišnje djevojčice. Dočarava usamljenost i izolaciju koju dijete proživljava kroz fazu prilagođavanja životu u domu za nezbrinutu djecu.

Pljačkaš
Prizor iz filma "Pljačkaš"

Ovo je zapravo film koji bismo preporučili ama baš svakom socijalnom radniku kao edukativno štivo koje bi morao pogledati i potom detaljno opisati doživljaj ove priče i osjećaje koje mu ostavlja.

Redakcijski favoriti glavnog programa

Ipak, redakcijski favorit 8. ZFF-a je film Calina Petera Netzera 'Medalja časti'  koji na vrlo emotivan ali opet i pomalo komičan način propitkuje potrebu pojedinca u poodmakloj dobi za osjećajem pripadnosti i značaja u obitelji i okolini. Neobičan slučaj birokratske greške za sedamdesetpetogodišnjaka Iona znači životnu prekretnicu i priliku da se ponovno zbliži sa suprugom koja s njim komunicira isključivo kada joj treba pomoć muškarca, te ispravi nesporazum koji ima sa sinom koji je emigrirao u Kanadu. Film koji balkansku patetiku prikazuje tipično toplom te popraćenu  tradicionalno gorko-slatkom ironijom. Scenarij koji je pisao Tudor Voican, višestruko je nagrađivan i hvaljen kako od kritike, tako i od publike. Film je na zadovoljstvo redakcije dobio barem posebno priznanje žirija.

Medalja časti
Prizor iz filma "Medalja časti"

Dobar dio publike a tako i struke te predstavnika sedme sile dobrano je zaintrigirao sarajevski pobjednik 'Tilva Roš' Srbina Nikole Ležaića i to s pravom. Tilva Roš neka je romantizirana polu-urbana kombinacija kultnog filma The Kids (1995) i franšize Jackass koja na benigan način prikazuje borbu teenagera sa dosadom i socijalnom besperspektivnošću u gradiću Bor koji je nekada bio jedan od najvećih europskih rudnika bakra dok je trenutno skoro pa grad duhova. Film u kojem su gotovo svi glavni akteri naturščici uopće ne ostavlja takav dojam a tehnički totalno je „neiskvaren“ tradicionalnom srpskom kinematografijom. Odnosno, toliko je autorski čist da uopće nemate dojam da gledate srpski film.

Kockice

Tradicionalno veliko zanimanje publike ide na program Kockice u koji spadaju hrvatski filmovi.

Ovaj puta filmovi u konkurenciji kockica prikazivani su u znatno većoj dvorani kina Tuškanac koja je cijelo vrijeme programa bila ispunjena do zadnjeg sjedala što je samo još jedna potvrda organizatorima festivala o odličnoj odluci da se Zagreb Film Festival rasprostre po gradu.

Onda vidim Tanju
Prizor iz filma "Onda vidim Tanju"

Pobjednik ovogodišnjih „Kockica“ je 'Onda vidim Tanju' Jurja Lerotića. Ljubavna priča koja će s pomalo morbidnim zapletom i naravno sretnim krajem ama baš svakoga će oduševiti tko dođe u priliku pogledati ovaj film. Leotić je za svoj rad rekao kako je inspiraciju našao u vlastitim strahovima i fantazijama. Uz mlaku ovogodišnju konkurenciju u Kockicama u kojoj su neki imali gotovo bahate uvijete stvaranja a dali su ništa a s čime su se čak i hvalili, ovo je bio film za koji su svi znali da će pobijediti.

Protest

Vrlo vjerojatno inspirirani ovogodišnjim protestima zagrepčana u Varšavskoj ulici, gdje se i odvijao glavni program i dodjela festivalske nagrade 'Zlatna kolica', organizatori su uvrstili Protest kao temu popratnog programa koji je otvoren filmom Fadila Hadžića 'Protest' a najbolji odziv doživio je dan kasnije prikazanim dokumentarcem 'Rušenje diktatora' Steve Yorka o srpskom pokretu Otpor koji je za cilj imao svrgavanje posljednjeg balkanskog diktatora Slobodana Miloševića.

Šuma summarum i Cirkus Columbia

Uz opak glavni i dokumentaristički program, posebno zanimanje publike i kao pravi vrh šlag-torte pokazali su se filmovi prikazivani izvan konkurencije. U prvom redu, zbog lokal patriotskih razloga, tu je bio delikatesni film Ivana Gorana Viteza 'Šuma summarum' koji na fantastičan način odskače od tipično dosadne i šablonizirane te žanrovski polarizirane hrvatske kinematografije koja je već godinama u okovima ili apsolutne drame, ili apsolutne komedije. I.G. Vitez u svom filmu hrvatskom gledatelju daje sve; žanrovski film, akciju, komediju, triler i dramu.  All-Inclusive filmski paket osim publici i dobrom dijelu domaće kritike na žalost nije bio dovoljno dobar za nacionalnu i privatne TV kuće da uskoče kao koproducenti a na žalost i u pulskoj Areni je prošao sa tek utješnim nagradama. Sam redatelj pak priznaje kako ga je i to iznenadilo, jer kaže, 'Šuma summarum' niti nije film za pulski festival. Svejedno, reakcije pulske i zagrebačke publike biti će sasvim dovoljan motiv da ona šira okupljena oko većih gradskih središta nahrupi u kino dvorane 11. studennog i pogleda ovaj odličan film prije nego izađe u DVD izdanju.

Šuma summarum
Prizor iz filma "Šuma summarum"

Danis Tanović na kraju ipak nije ostavio onaj dojam koji se očekivao od njegovog kandidata za nagradu Oscar. Cirkus Columbia ima onaj posebni ex-Yu šarm, ima ono nešto, ima vrhunski glumački postav ali opet kao da neki četvrti dodatak nedostaje. U većini komičnih situacija ovog filma kao da nedostaje onaj final push over the edge kako bi publika prasnula u smijeh. Možda je to zbog dramatičnosti momenta, možda zbog tog filmskog iščekivanja rata i naslućivanja onog nečeg još ružnijeg što tek slijedi.

Cirkus Columbia
Proizor iz filma "Cirkus Columbia"

Teško je definirati, ali može se reći da je film dobar i unatoč nekim osrednjim momentima s pravom oskarovski kandidat. U filmu je apsolutno briljirala nekadašnja kontesa hrvatskog glumišta Mira Furlan koja kroz cijeli film sjaji onim svojim neodoljivim glumačkim šarmom što ga mnogi pamtimo iz djetinjstva. No dobar, ma izuzetan dojam ostavljaju i srpska glumica Jelena Stupljanin te dugometražni debitant Boris Ler.

95 filmova, 6 kino dvorana i 25000 posjetitelja

Isprva se širenje festivala na šest lokacija diljem grada činilo kao zaista pretenciozan, pa možda čak i megalomanski potez u koji su sumnjali čak i neki od organizatora, dok su i sami direktori otvoreno pokazivali strah od fijaska. No, odabir jakih filmova i kulturološki gladna i motivirana zagrebačka publika bili su jači i od kilavih vremenskih prilika a i od recesijske godine. Iako smo iz nekih subjektivnih razloga pokušavali naći rupu u ovogodišnjem ZFF-u, nismo ju našli.

Za svaku pohvalu je odabir ovogodišnjeg glavnog programa, za svaku pohvalu je ažurna organizacija i press služba, volonteri ljubazniji no igdje drugdje i ono što ovogodišnji Zagreb Film Festival čini još zagrebačkijim, održan je diljem grada na šest kultnih filmskih i kulturnih lokacija.

Treba li strahovati da bismo usred ovih nemirnih recesijskih vremena mogli ostati bez ZFF-a?
Ne, nikako. Zagreb Film Festival se toliko satkao u filmsku kulturu zagrepčana da imamo osjećaj kako bi ga posjećivali i da se održava na -5 stupnjeva Celzijusa ispod sljemenskog tornja. Festival koji zagrepčanima pruža sve ono što brojne kino dvorane daju na kapaljku, ove godine još je više proširio program i time samo još više pojačao svoj kulturološki primat u Zagrebu ali i Hrvatskoj.

Osim što s nestrpljenjem čekamo prikazivanje filmova ovogodišnjeg ZFF-a u programima kina Europa, jednako nestrpljivo iščekujemo i 9. Zagreb Film Festival u jednakoj količini, na jednakom broju filmskih platna.

(M.Š.)

Kino Tuškanac Kino Europa zagreb Mladen Šagovac zagreb film festival zlatna kolica šuma summarum cirkus columbia pljačkaš jurica pavičić medalja časti tilva roš i onda vidim tanju kockice


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?