Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

8. VFF - Danas preporučamo film "Bože pomozi djevojci"

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 28.08.2014. / Piše: Mladen Šagovac 8. VFF - Danas preporučamo film "Bože pomozi djevojci"

Vukovar film festival s kišom nema nikakve probleme. U slučaju lošeg vremena uz malu reorganizaciju programa, projekcije zakazane na terasi Agencije za vodne puteve i u perivoju dvorca Eltz preseli pred udobne fotelje multiplexa Cinestar Vukovar.

Kronika trećeg dana 8. Vukovar film festivala donosi kratki pregled prikazivanih filmova.

  • Član ovogodišnjeg žirija i poznati hrvatski povijesničar filma Daniel Rafaelić uočava jednu specifičnost novijih filmova Woody Allena vezanu uz VFF
  • Jedan od filmskih laureata ovogodišnjeg festivala u Cannesu, film "Bijeli Bog" izazvao je žestoke reakcije kod dijela publike
  • Andrea Čović Vidović predstavlja - LUX, filmsku nagradu koju dodjeljuje Europski parlament. Tri filma ovogodišnjeg filmskog festivala u Vukovaru su kandidati za ovu nagradu koja promiče multikulturalnost
  • "Priče o violončelu" predstavljaju redateljica Anne Schiltz i izrađivač gudačkih instrumenata Roland Schueler
  • Marian Geisberg predstavlja češku komediju "Revival" u kojoj tumači jednu od glavnih uloga. Film je prošle godine na festivalu u Karlovym Varyma osvojio Nagradu publike.

8. Vukovar film festival - Kronika trećeg dana

Naš današnji odabir je britanski, a ustvari škotski film s australskom glumicom u glavnoj ulozi "Bože pomozi djevojci". Na programu Vukovar film festivala je večeras od 21hdvorcu Eltz. Glazbeni film priča je o djevojci koja glazbom rješava svoje teško psihičko zdravlje. Film je ustvari finalni dio jedinstvenog nezavisnog glazbenog projekta glazbenika Stuarta Murdocha.

Murdochova je inicijalna zamisao bila puno jednostavnija od snimanja filma. Set pjesama koje pričaju o osjećajima i životima djevojaka trebale su pjevati različite vokalistice koje je odabirao audicijskim sistemom. S obzirom da je projekt zamišljen 2004. godine neprekidno rastao s vremenom se pojavila i ideja o snimanju filma. Da ne bude zabune, ovo nije film o tome, već potpuno imaginarna priča u koju je Murdoch smjestio band "God Help the Girl", a film donosi potpuno svježe pjesme istoimenog projekta. Istina je da bismo ovaj film mogli okarakterizirati kao produkt umjetničke taštine Stuarta Murdocha, ali ako je i nastao iz te umjetničke sklonosti koja nam inače nije baš privlačna, "Bože pomozi djevojci" vrlo je iskren proizvod.

Trailer - Bože pomozi djevojci

Murdoch je napravio dobar izbor glumaca pri čemu je u fokusu Emily Browning u ulozi Eve, a odličan trag ostavio je i Olly Alexander koji u ulozi Jamesa djeluje kao tipičan produkt britanske glazbene scene te u sjećanje publike priziva bandove kao što su The Smiths i Pulp, te je kao takav izgledna personifikacija glazbenika koji su utjecali na Stuarta Murdocha. S obzirom da je ovo Murdochov redateljski i scenaristički debi, čini se da ozbiljne filmaše možemo pronaći i tamo gdje bismo se tako nečemu najmanje nadali. O kvaliteti filma najbolje svjedoči nagrada Posebno priznanje žirija na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu.

S obzirom da se festival približava svome vrhuncu, poduplane su filmske projekcije na Terasi Agencije za vodne putove. U 20.30h svoj kratki film predstavlja mađarski redatelj Barnabas Toth - u naslovu "Moj vodič" nakon kojeg slijedi izvrsna austrijska drama "Pukotine u betonu", "Umuta Daga" o nesnalaženju kroz život i koketiranju s kriminalom i "glajzanjem" u nemoral.

U 23h na Terasi Agencije za vodne putove na redu je novi film kultnog redatelja Volkera Schlondorffa, "Diplomacija". Scholndorff, poznat po remek djelu "Limeni bubanj"  ovaj put snimio je pak ratnu priču o vremenu kada su nacisti napuštali Pariz i kada je jedan nacistički ljubitelj pariških starina odbio spaliti grad.

Službene stranice festivala

vukovar film festival lux CineStar Vukovar white god bijeli bog danijel rafaelić bože pomozi djevojci god help the girl dvorac eltz stuart murdoch nagrada Lux priče o violončelu


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?