Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

5 filmova koje biste trebali pogledati na 5.ETNOFILm festivalu

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 15.04.2013. / Autor: Moj Film 5 filmova koje biste trebali pogledati na 5.ETNOFILm festivalu

ETNOFILm festival u Rovinj od 24. - 27. travnja donosi najnovije etnografske dokumentarce, a predstavljamo vam 5 filmova koje ne smijete propustiti. U goste na ETNOFILm dolazi i Festival 25 FPS, a u popratnom programu očekuje vas predavanje o povijesti i suvremenosti vizualne antropologije u Rusiji, izložba fotografija Etiopljanki, te glazbeni program koji predstavlja blues sastav Cool Baboo & dr. Folk.

Selektori programa  ETNOFILm festivala odabrali su pet filmova koje biste trebali pogledati na 5. ETNOFILm festivalu:

Dokumentarni film Drug Ferlin, portret je nesvakidašnjeg vodnjanskog umirovljenika, 80-godišnjeg Antona Ferlina kojega kamera prati u njegovoj vrlo aktivnoj svakodnevnici. Autor Elvis Lenić povezuje lik s mnogim aktualnim društvenim problemima i pitanjima, kao što su antifašizam, radništvo i kapitalizam, lokalni identiteti, obitelj i ideali, čovječnost i otuđenost.

Drug Ferlin

Molim vas gospodine, nemojte me tući autorice Shashwati Talukdar govori o više od 60 milijuna Indijaca, pripadnika zajednica koje su Britanci zarobili jer su “kriminalci po rođenju”. Tvrdeći da su “rođeni glumci”, a ne “rođeni kriminalci”, skupina mladih iz plemena Chhara okrenula se uličnom kazalištu u svojoj borbi protiv policijske brutalnosti i korupcije.

Molim vas gospodine, nemojte me tući

Otok Fantome, film australskog redatelja i scenarista Seana Gilligana, prati priču o Joeu Eggmolesseu kojemu je sa sedam godina dijagnosticirana guba, da bi nakon toga bio poslan i 10 godina zatvoren na otoku za liječenje. Nevjerojatna i mučna priča 73-godišnjaka nudi duboki uvid u jednu od australskih skrivenih prošlosti.

Otok fantome

U filmu Ljudski toranj autor Ram Devineni predstavlja priču o 300 tijela koja se uzdižu u nebesa pokušavajući izgraditi ljudski toranj – sve za trenutak slave. Globalna je to priča o neustrašivim vještinama i zastrašujućoj neizvjesnosti neizmjernih ljudskih tornjeva

Ljudski toranj

U filmu Snimao sam svoju ljubav izraelski redatelj Tomer Heymann vraća se u zemlju svojih predaka i susreće čovjeka koji će izmijeniti njegov život. Film donosi univerzalnu ljubavnu priču i prati triangularni odnos između Tomera, njegovog njemačkog dečka i njegove intenzivno izraelske majke.

U goste na ETNOFILm dolazi i Festival eksperimentalnog filma 25 FPS. U sklopu te suradnje u Rovinju će se prikazati filmovi De dentro, autora Petera Beyera, koji pokušava oslikati ugođaj raznih rituala šamanskih majanskih tradicija i naroda Huichol. Trypps #6 (Malobi), autora Bena Russella, snimljen je u plemenskom selu Malobi u Surinamu u Južnoj Americi, te u jednom kadru pruža neobično suvremeni prikaz klasika Jeana Roucha.

Popratni program donosi i predavanje posvećeno povijesti i suvremenosti vizualne antropologije u Rusiji na primjeru Moskovskog međunarodnog festivala “Kamera – posrednik”.

Izložba fotografija predstavlja izbor fotografija iz bogatog fundusa Etnografskog muzeja Istre koje datiraju s kraja 19. ili početka 20. stoljeća, a većina je snimana u Etiopiji te je moguće da su nastale za vrijeme talijanske okupacije. Cilj izložbe je otvoriti pitanja nastala kroz puko prikazivanje i egzotizaciju „drugih“, ali i pitanje erotizacije ženskog tijela nekada i danas.

Glazbena poslastica ove godine dolazi u obliku sastava Cool Baboo & Dr. Folk koji izvode blues glazbu varirajući je i u rock, funk i soul maniri, te sviraju vlastite skladbe, kao i obrade klasika.

Doživite različite kulture na filmu i uživajte u bogatom popratnom programu 5. ETNOFILm festivala. Sve projekcije su besplatne, a više saznajte na etnofilm.com.

festival 25fps etnofilm dokumenarni etnografski film


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?