Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

40 hrvatskih dokumentaraca na ZagrebDoxu - Obavezno „filmsko štivo“?

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 27.02.2012. / Autor: Moj Film 40 hrvatskih dokumentaraca na ZagrebDoxu - Obavezno „filmsko štivo“?

Osmo izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma, popularno zvanog ZagrebDox, svoje „veliko platno“ otvorilo je, tradicionalno, u nedjelju u Movieplexu u centru Kaptol, ovaj put 26. veljače i u novom vizualnom ruhu, a u više od 150 dokumentaraca pristiglih sa svih strana svijeta, kao i prestižnih festivala, svi ljubitelji autentično-istraživačkih filmova viđenih okom  dokumentarista, moći će uživati sve do  4. ožujka. Domaće boje ove će godine braniti 40 dokumentaraca recentne produkcije, a čak će njih 12 na ZagrebDoxu doživjeti svoju premijernu projekciju. Kako bismo vam prokrčili put u „šumi“ bogatog i bombastičnog programa „domaćica“, izdvojili smo neke koji svakako zaslužuju svoje mjesto pod suncem u vašem Dox-rasporedu.

20 dana na Tibetu, Silvestar Kolbas

Ovaj film govori o skupini ljudi iz Zagreba koji sa svojim nepalskim i tibetanskim vodičima putuju iz Nepala u prelijepe tibetanske planine. Put ih vodi vijugavom trasom iz Kathmandua preko Lhase u zapadni Tibet, gdje će obaviti koru, odnosno hodočašće do svete planine Kailash. Odabrani put omogućava im da se brzo prilagode životu u tibetanskim planinama, a da pritom ne podlegnu visinskoj bolesti. Pustolovni duh i ispitivački um putnika omogućavaju im da se spremno upute u to negostoljubivo područje. Jedna članica skupine – scenaristica Dubravka Manola – već je upoznata s krajolikom. Sudjelovala je u sličnoj ekspediciji desetak godina prije i snažno je duhovno povezana s Tibetom. Ovaj poseban film želi pružiti autentičnu zabilješku o pustolovinama i doživljajima putnika u Tibetu.

Blokada, Igor Bezinović

Blokada' je prikaz najmasovnijeg, najdužeg i politički najznačajnijeg studentskog prosvjeda na ovim prostorima, blokade Filozofskog fakulteta u Zagrebu u travnju i svibnju 2009. godine. Filmska ekipa ovoga projekta djelovala je kao interna dokumentaristička ekipa Nezavisne inicijative za besplatno obrazovanje, aktivno sudjelujući u cijelom procesu kao sastavni dio i medij same borbe. Film stoga nastaje ne samo kao autorski projekt, nego i kao participacijski projekt studentskog kolektiva uključenog u borbu za besplatno obrazovanje koja traje i danas.

Od zrna do slike, Branko Ištvančić

Ovo je film o slamarkama i njihovoj umjetnosti 'slika od slame' koja polako pada u zaborav...Hrvatske umjetnice na sjeveru Vojvodine, tzv. slamarske umjetnice, nešto su poput zaboravljena čuda. Pletući slamu na lijep i poetski način opisuju svoj teški usamljenički život na malenom imanju s kućom usred beskrajne, zlatne Panonske ravni s nekoliko stabala i neizostavnim bunarom. Vrlo česti motivi malene su katoličke crkve i kršćanski simboli. Na međunarodnoj izložbi naivne umjetnosti u Moskvi 1976. godine Ana Milodanović osvojila je zlatnu medalju za svoj rad od pletene slame, a Kata Rogić imala je izuzetnu čast darovati svoj rad papi Pavlu VI. u Vatikanu.

Bosanoga (sasvim slučajna smrt), Morana Komljenović

Nasilna smrt Nenada Vižina bila je katalizator jedinstvenog fenomena u povijesti bivše Jugoslavije: 300 građana Rijeke potpisalo je peticiju kojom zahtijevaju od policije i komunističke partije da preuzmu odgovornost. Potpisnici su bili optuženi i sudski gonjeni. Iako su sami događaji oko te smrti i danas nerazjašnjeni, ona je obilježila cijelu jednu riječku generaciju i još uvijek je dio gradske legende. Film prikazuje mehanizam straha kao integralni dio političkih sustava, kao i jedinstvenu umjetničku pobunu do koje je došlo u Rijeci 1980-ih kao reakcije na strah i bespomoćnost.

Terasa, Vedran i Sanja Šamanović

'Terasa’ je film koji govori o bijegu od gradske žurbe i gužve u rehabilitacijsko okruženje koje pruža vikendica izvan grada. Promatrajući život iz hladovine terase na kojoj autori provode svoj ljetni godišnji odmor, pratimo naizgled beznačajne događaje, uskraćene bilo kakvih skandala i iznenađenja, a poštuje se tek jedno pravilo: nekoliko kvadrata prostora omeđenog ogradom terase točka je s koje se snima.

Nije ti život pjesma Havaja, Dana Budisavljević

Sjećate li se kada ste zadnji put razgovarali s roditeljima? O čemu ste razgovarali? Jeste li otišli korak dalje od vremenske prognoze i dnevne politike? Pet godina nakon zadnjeg susreta rođendanska proslava ponovno okuplja članove obične četveročlane obitelji. Počinju se pitati zašto su okrenuli leđa jedni drugima... Može li im razgovor o zakopanim obiteljskim tajnama pomoći da ubuduće jedu bez grča u želucu? Može li im neuspjela rođendanska torta pomoći da prevladaju prošlost? Film preko rituala obiteljskih objeda govori o tome koliko je važno osjećati se prihvaćenim od onih koje volimo.

Raspored svih projekcija možete pronaći ovdje, i uživajte u ovogodšnjem Doxanju, pa čak i ako pretjerate s dozom ZagrebDoxa, ne brinite, jer ovo je jedina ovisnost koja nije opasna po život.

hrvatski film zagrebdox dokumentarni dokumentarci festival hrvatski dokumentarni film


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?