Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

4. Avvantura Festival Film Forum Zadar

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 26.07.2013. / Autor: Moj Film 4. Avvantura Festival Film Forum Zadar

Od 24.08 do 31.08 u Zadru će se okupiti ljubitelji i profesionalci filma i cijeli tjedan uživati u zanimljivim filmskim druženjima i naslovima: od novih arthouse filmova, prvijenaca, dokumentaraca, kratkih filmova, mainstream naslova. Filmove glavnoga programa, u koji ulaze europske koprodukcije, ocjenjuje renomirani međunarodni stručni žiri u sastavu: Arta Dobroshi, Krzysztof Zanussi, Shigeru Umebayashi, Dean Šoša i Christian Jeune.

Ovaj peteročlani žiri birati će najbolje među naslovima kao što su: "Broken circle breakdown", dobitnika nagrada na Berlinaleu i Tribeca Film festivalu. Prvi se puta prikazuje u Hrvatskoj, a belgijski redatelj Felix Van Groeningen donosi neobičnu mješavinu suza i bluegrass glazbe. Islandski redatelj Baltasar Kormakur, poznat i izvan domovine, uspješan i u Hollywoodu, u novom hitu "The Deep" donosi priču baziranu na stvarnom događaju, o čovjeku koji satima pliva kroz ledeno more.

Glumica Judita Franković među članovima je žirija koji će ocjenjivati  filmove u sekciji 1st & 2nd Film, njemačka redateljica južnoafričkoga podrijetla Pia Marais čiji je film "Layla Fourie" bio u glavnom programu ovogodišnjeg Berlinala članica je žirija u sekciji Eye on Films.

Eye on Films je filmska platforma, poslovni model za promociju, cirkulaciju i distribuciju prvijenaca. U Zadru se natječu i kratki filmovi: u suradnji s Europskom filmskom akademijom prikazuju se najbolji europski kratki filmovi godine, a u suradnji s Austrijskim ministarstvom vanjskih poslova i Austrijskom filmskom akademijom festival donosi najbolje austrijske kratke filmove.

Zahvaljujući plodnoj suradnji s Austrijskim kulturnim forumom u Zagrebu, iz Austrije nam stižu prave filmske poslastice u tributu jednom od vodećih  europskih i svjetskih redatelja Michaela Hanekea. Austrija je i "Zemlja partner” ovogodišnjeg festivala, a premijerno se prikazuje pobjednik filmskog festivala Rotterdam (Tiger Award) film "Soldate Jeannette” autora Daniela Hoesela.

U programu "Klasici na Jadranu" slijedi retrospektiva renomiranog francuskog redatelja i estetičara Roberta Bressona (1991-1999).

Festival u svom industrijskom dijelu organizira razne radionice i masterclassove, pa u suradnji s HFS-om ugošćuje jednog od najistaknutijih autora Zagrebačke škole crtanog filma Nedeljka Dragića, redatelja nagrađivanog "Tup-tupa" koji je 60-ih bio u užem izboru za Oscara, tvorca slavnog Zagija…Na radionicu ovog sjajnog crtača mogu se prijavljivati svi zainteresirani.

Kao festival okrenut koprodukciji , izvan konkurencije, donosi također zanimljive naslove  kao što su "Košnice", film redatelja Ivana Kelave nastao u koprodukciji pet europskih filmskih akademija, a pred globalni div Google koji priprema ogromnu, ali i kontroverznu svjetsku knjižnicu dostupnu svima, veliki upitnik postavlja dokumentarac "Google and the world brain".

Hrvatskim naslovima koji se nalaze u sekciji Made in Croatia, pridružuje se "Obrana i zaštita" Bobe Jelčića. U novom programu Zadar Film Corner biti zanimljivosti i iznenađenja, a u njemu se prikazuju radovi nastali u proteklih 12 mjeseci u Zadru: kratki film, njemački dokumentarni film, redatelj Hermann Vaske dio je svog dokumentarca "Balkan Spirit” o kreativcima snimio za vrijeme boravka na festivalu, prošloga je ljeta ekipa festivala dovela na zadarski set proizvodnju jedne epizode najpopularnije serije Češke državne TV, "Vypravej”, koja ima 2 milijuna gledatelja u domovini.

Festival od samoga početka ukazujemo na Zadar kao filmsku lokaciju i destinaciju, a u vrijeme kada i mali gradovi digitaliziraju kina, u Zadru nema mjesta na kojem se prikazuju filmovi poput ovih koje donosi Avvantura Festival Film Forum Zadar. U zadarskom kutku skrivamo i veliko iznenađenje, ponajprije za zadarsku publiku.

- javljaju organizatori festivala

Tjedan prije nego se uključe projektori i postave filmska platna na zadrske lokacije AVVANTURA dovodi Documentary Campus Masterschool s 50-ak sudionika iz cijeloga svijeta koji razvijaju selektirane projekte uz podršku velikih kuća kao što su: BBC, DISCOVERY CHANNEL, HISTORY CHANNEL, ORF, FRANCE TV, SPIGEL TV, ZDF, SKY  VISION i mnogi drugi. Campus se zatvara pitchingom i industrijskim eventom.

Croatia Goes Cross-Media domaći je pak trodnevni intenzivni program u organizaciji filmske produkcije Aning d.o.o. u kojem polaznici imaju priliku skupiti znanje i informacije od vodećih svjetskih stručnjaka s rastućeg područja cross-media kojima zadarski festival posvećuje pozornost od samoga početka.

U Zadru će biti i zabave, koncerata, izložbi... Kompletni festivalski program biti će objavljen početkom kolovoza.

Službena stranica Avvantura Festival Film Forum Zadar

avvantura festival film forum zadar


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?