Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

139 animiranih filmova spremno za Animafest 2011

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 26.05.2011. / Autor: Ines Ignjačić 139 animiranih filmova spremno za Animafest 2011

Ovogodišnje izdanje Animafesta predstaviti će najbolje naslove iz domaće i svjetske produkcije animiranog filma -  čak 139 animiranih filmova u 6 različitih kategorija.

Na konferenciji za novinare održanoj u utorak, umjetnički ravnatelj Daniel Šuljić najavio je program Kino za uši i glazbene filmove Žutu Podmornicu Georgea Dunninga, Pink Floyd - Zid Alana Parkera, te Heavy Metal Geralda Pottertona. Producentica Vjera Matković predstavila je naslove iz programa Veliko natjecanje i Svjetska panorama. U sklopu Velikog natjecanja vidjeti ćemo 9, a u sklopu Svjetske panorame 6 filmova. Dok je koordinatorica Animafestova programa za djecu Tina Tišljar najavila popratni dječji program kratkometražnih filmova pri čem je poseban naglasak stavila na radionice namjenjene upravo djeci.Zagrebački Animafest začet je 1972. godine što ga čini drugim po starosti u Europi (Annecy International Animated Film Festival – 1960) i jednim od najznačajnijih u Svijetu s obzirom na tradiciju a i činjenicu da je lokaciju festivala izabralo Međunarodno udruženje animatora koje je time odalo priznanje svojedobnom ugledu Zagrebačke škole crtanog filma. Prvotni koncept Animafesta bio je isključivo bijenalni a sa anualnim radom festival počinje 2004. godine čime festival dobija na još većem značaju u svijetu a iste godine uvodi se i kategorija dugometražnog animiranog filma.

Na press konferenciji je premijerno prikazana i festivalska špica mladog autora Dalibora Barića, psihodelična animacija vidno inspirirana filmovima iz ovogodišnjeg programskog noviteta KINO ZA UŠI (Žuta podmorinica i Pink Floyd: ZID) te simbolima Zagreba i samog Animafesta.

Projekcijom filma Sylvaina Chometa (Trojke iz Bellvillea), Iluzionist, u utorak se svečano otvara 21. ANIMAFEST ZAGREB. Film se prikazuje izvan konkurencije, u sklopu POSEBNIH PROJEKCIJA, gdje mu društvo čine Simpsoni Davida Silvermana - koji će film osobno predstaviti zagrebačkoj publici - te Koralina i tajna ogledala Henrya Selicka kojeg će publici predstaviti brend menadžer Mark Shapiro iz Studija LEICA, produkcijske kuće filma.

Žiri: David Silverman, Dunja Janković i Paul Driessen

Ovogodišnji žiri čine Paul Driessen - animator svjetskog glasa čija je plodna karijera počela krajem šezdesetih godina i to radom na slavnom filmu o Beatlesima Žuta podmornica, David Silverman - američki animator najpoznatiji po režiji Simpsona i Dunja Janković - hrvatska ilustratorica i strip-crtačica koja se bavi kolažima i glazbom.

Okupljenim novinarima predstavili su se i autori domaćih dugometražnih animiranih projekata koji su primljeni na ovogodišnji Animafestov Pitching Forum: Darko Bakliža i Dino Krpan predstavili su Cvrčka i Mrvicu, svoj film u nastajanju na kojem surađuju s međunarodnom ekipom koju čine i cijenjeni ruski animator, veliki prijatelj Animafesta, Aleksej Aleksejev te domaći ilustrator svjetskog glasa Svjetlan Junaković. Helena Bulaja predstavila je Mechanical Figures – Inspired by Tesla, dokumentarno-animirani projekt u kojem veliki broj svjetskih umjetnika, poput Marine Abramović i Laurie Anderson, lamentira o mističnoj osobnosti velikog Nikole Tesle.

Kino Tuškanac crtić Kino Europa festival festival animiranog filma zagreb animirani film animafest grand prix animafest zagreb Danijel Šuljić zlatni zagreb nagrada publike Paul Driessen David Silverman Dunja Janković


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?