Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

10. Zagreb Film Festival predstavio program

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 03.10.2012. / Autor: Mladen Šagovac 10. Zagreb Film Festival predstavio program

Kad ljeto mine, a jesen isprsi svoje šarenilo boja, čuvena Ejzejnštajnova kolica pred Zagrepčane dovezu šarenilo filmskih programa Zagreb Film Festivala. Samo nebo je granica, upućuje najnoviji vizual jubilarnog, 10. ZFF-a, što skoro da je istina. Dobro, granica je malo realnija, ali opet dovoljno velika i široka da se za svakog ljubitelja filmova nađe ponešto.  Ukupno 100 filmova, raspoređenih kroz 10 filmskih programa garantira jedinstveni korak bliže zimi. Iako smješten u najglamuroznije kino dvorane grada Zagreba, ZFF je festival koji ne inzistira na glamuroznoj publici, ali ni onoj suprotnoj a bliskoj, konzumerističkoj (trenderskoj) koja će film isprazno prožvakati poput porcije kokica. Svakom godinom postojanja pokazuje, i dokazuje, svoju orijentiranost na edukaciju mladih što se najviše osjeća upravo u ovom desetom izdanju festivala. Nije uzalud, jer na taj način ZFF regrutirao je nove generacije mlade publike koja će hrliti na ovogodišnje programe. Sa svakim svojim izdanjem taj festival donosi neke nove filmske izazove pa se pred svaki, pomalo i pod utjecajem jeseni, osjećate kao da ste na početku nove akademske godine. Slatke li misli...

Hrvoje Laurenta, Maja Weber
Hrvoje Laurenta, Maja Weber

10. ZFF predstavili su koordinatorica programa Selma Mehadžić, izvršni direktor festivala Hrvoje Laurenta, voditeljica Odijela za odnose s javnošću Ivana Sansević, te Maja Weber kao predstavnik Hrvatskog Telekoma, najvećeg partnera festivala.

Nove lokacije, novi programi

Prvo spomenimo da se Zagreb Film Festival, uz standardne lokacije (kino Europa, kino Tuškanac, Plesni centar i Metropolis-MSU), širi na dvije nove lokacije, obje od kultnog značaja za Zagrepčane i filmsku publiku. To su kino Grič i Dokukino Kulturnog Informativnog Centra. Međutim, tu širenje ZFF-a ne prestaje, jer su i sadržaji nadograđeni dodatnim programima, ali i novostima u postojećima.

Nakon punih deset godina Zagreb Film Festival iza sebe sad već ima pozamašni broj nekadašnjih filmskih debitanata čiji su početci uglavnom prikazivani u sklopu popratnog programa - Moj prvi film. Uvid u njihov kinematografski razvoj/evoluiranje u punokrvne filmaše sada će prikazivati novi program nazvan - Moj 3. film. Ovdje bi mogao biti interesantan film Xaviera DolanaU svakom slučaju Laurence“ . Treći igrani film filmskog wunderkinda, epska je priča o neodrživoj ljubavnoj vezi. Film se bavi iscrpljujućim i isprekidanim odnosom između pisca i učitelja Laurencea i njegove djevojke Fred, linijske producentice na filmovima.

Retrospektiva Michaela Galwoggera, austrijskog redatelja, čiji je 'Slava kurvi' glasno odjeknuo kod domaćih filmoljubaca. Galwogger neće biti prolazni gost festivala, već član žirija ovogodišnje dokumentarne selekcije. Retrospektiva uključuje same vrhunce ovog umjetnika, pa će publika kina Grič imati prilike pogledati „Lov na žrtve“, „Smrt radnika“ i „Megagradovi“.

Na mjesto prošlogodišnjih crvenih westerna, ove godine dolazi - Špijunski film: Celuloidna zavjesa. Jasno i nedvosmisleno naslovljen, program donosi set od pet špijunskih filmova nastalih iza Željezne zavjese. Program donosi redatelja kultnog „Kozjeg roga“, Metodia Andonova, s nešto ranijim filmom „Nema ničeg boljeg od lošeg vremena“.

Zagreb Film Festival

Ove godine trećina dugometražnih igranih filmova iz konkurencije nastala je pod redateljskom palicom autorica - naime, čak četiri filma režirale su redateljice dok je peti proizišao kao projekt muško-ženskog autorskog dvojca. Nakon venecijanske Mostre na ZFF stiže intrigantan film 'Vadžda' u režiji prve ženske redateljice u Saudijskoj Arabiji koja svojim dosadašnjim kratkometražnim opusom beskompromisno potiče na raspravu i progovara o tabu temama tamošnje kulture. 'Lore' je pak drugi film australske redateljice Cate Shortland,  dugoočekivani novi uradak nakon njezina izuzetnog prvijenca 'Somersault'. Našu regiju pak zastupaju dvije autorice: Aida Begić već je stekla status u filmskom svijet i ove godine ZFF prikazuje njezin drugi dugometražni film 'Djeca' koji je već osvojio pohvalu kanskog žirija u programu Un Certain Regard te je nedavno odabran kao bosansko-hercegovački kandidat za nagradu Oscar. Maja Miloš novo je ime nadolazeće srpske generacije filmaša, autorica koja je svojim prvijencem 'Klip', u kojem na surov način porterira svijet tinejdžera u beogradskom predgrađu, izazvala burne reakcije u svijetu filma. Autorski dvojac Jonathan Dayton i Valerie Faris našoj su publici poznati po sjajnoj komediji 'Mala Miss Amerike' – ništa manje ne očekujemo od njihovog drugog filma 'Ruby Sparks'. Rrumunjski autor Radu Jude ove godine gostuje s još jednom obiteljskom crnom komedijom 'Svi u našoj obitelji' ovjenčanom Srcem Sarajeva za najbolji film na istoimenom festivalu. 'Posljednji Elvis', film koji otvara ovogodišnji ZFF,  je priča o neobičnom argentinskom imitatoru čuvenog Elvisa Presleyja, debitansko djelo Armanda Boa, autora koji supotpisuje scenarij za 'Biutiful'.  'Djeca Kinshase' je pak film u režiji Belgijanca M. Wajnberga koji se koristi elementima dokumentarizma kako bi dočarao okrutnu praksu iz glavnog grada Konga u kojoj je 30 tisuća djece optuženo da su vješci.

Zagreb Film Festival

Dokumentarni program uključuje 16 naslova od kojih se četiri bave konceptualnim umjetnicima: 'Marina Abramović: Umjetnik je prisutan' portretira slavnu umjetnicu, 'Ai Weiwei: Never Sorry' istoimenog kineskog umjetnika svjetske reputacije i radikalnog kritičara kineskog režima, nizozemski 'Jahači ledenjaka' priča je o živopisnom putovanju dvoje umjetnika na Island, dok 'Moje ime je Janez Janša' u režiji konceptualnog istoimenog umjetnika u fokus stavlja događaj u kojem su tri umjetnika promijenila svoje ime u ono identično slovenskom premijeru. Potonji film na ZFF-u će imati svjetsku premijeru. 'Radioman' u režiji Marry Kerr zanimljiv je portret beskućnika koji je ostvario više od stotinu cameo uloga u hollywoodskim hitovima, dok nas 'Posljednji član' uvodi u nevjerojatan svijet osnivača islandskog Muzeja falusa. U dokumentarnom programu bit će  prikazana i dva domaća dokumentarca, 'Čedo' Nikole Strašeka te 'Goli otok' Darka Bavoljaka.

O najboljim naslovima natjecateljskog programa odlučivat će tročlani žiri: u kategoriji dugometražnog i kratkometražnog filma redatelj Markus Schleinzer, redatelj prošlogodišnjeg ZFF-ovog laureata, filma 'Michael', inače casting menadžer na filmovima Michaela Hanekea, potom Jovan Marjanović, producent i rukovoditelj industrijskog odjela Sarajevo Film Festivala te Maurizio Braucci, scenarist uspješnog filma 'Gomora' te filma 'Reality' iz ovogodišnjeg programa Velikih 5. Žiri za dokumentarni film predvodi već spomenuti Michael Glawogger, uz domaćeg redatelja Miroslava Sikavicu te direktoricu One World Human FF-a, Hanu Kulhánkovu. O najboljem kratkom filmu iz programa Kockice odlučit će žiri u sastavu: Christian Denier, selektor Festivala kratkometražnog filma Clermont-Ferrand, redatelj Danilo Šerbedžija te glumica Hristina Popović.

Društvo hrvatskih redatelja nagrađuje - Kockice

Da ne ostane sve na priznanju i tapšanju po ramenima slavljenika, čak deset tisuća kuna dobiti će redatelj ili redateljica naslova koji pobijedi u selekciji hrvatskih kratkometražnih filmova koji će nastupiti u programu - Kockica. Nagradu osigurava Društvo hrvatskih redatelja a s ciljem daljnjeg poticaja umjetničkog rada. Selektor ovogodišnjih Kockica je Vlado Gojun koji ih predstavlja kao lepezu malih bisera u koje je uložen velik trud i strast. Kockice su i ranijih godina iz mase mladih sineasta uspijevale izvući prave filmske bisere, tako mnogi pamte trenutak kada su „vidjeli Tanju“ u filmu Jurja Lerotića - 'Onda vidim Tanju'. Ove će godine u Kockicama publika gledati filmove Sonje Tarkotić, Hani Domazet, Daria Juričana, Vanje Vascarac, Hane Jurišić, Josipa Žuvana, Luke Čurćića, Gorana Ribarića, Petra Oreškovića, Ivane Škrabalo i Ivana Sikavice (još jedan njegov film zagrebačka će publika moći pogledati u nastavku 'Zagrebačkih priča vol. 2'.
Neoborivi dokaz ZFF-ovoj predanosti mladima je praktični program – „Industrija mladost!“. Četri filmske radionice trebale bi poslužiti kao platforma za razvoj i edukaciju svih kojima je bavljenje filmom prioritet. Uz Microschool International, Bibijadinu filmsku stvaraonicu, 10. Scenarističku radionicu Palunko i masterclass Michaela Glawoggera, šestero redatelja/redateljica čiji su filmovi prijašnjih godina sudjelovali u sklopu – Kockica, razvijati će – Moj prvi scenarij. Ovu radionicu voditi će inače i profesori Akademija dramskih umjetnosti u Zagrebu i Beogradu, Ognjen Sviličić i Srđan Koljević.

Zagrebačke priče vol. 2

Nakon ljetne pulske publike, konačno će i zagrebačka imati priliku pogledati 'Zagrebačke priče vol 2.'.
Ovaj omnibus kojem je središte „ljubav“, a mjesto radnje grad Zagreb, u svom drugom „tomu“ donosi priče koje su režirali Hana Veček, Sara Hribar, Aldo Tardozzi, Ivan Sikavica, Josip Visković i Radoslav Jovanov Gonzo. Recept „za svakog ponešto“ neće proći bez oduševljenja publike, posebno za filmove 'Od danas do sutra', 'Mucica', 'Sin' i 'Može neko bacit čik odozgo'.

Zagrebačke priče vol. 2

Kriza je – Koliko to košta?

Opet Zagreb Film Festival ima dio programa koji su potpuno besplatni a prikazivati će se u Plesnom centru, a tradicionalno su besplatne i projekcije u sklopu Bibijade koje je prethodnih godina pogledalo preko 15.000 zagrebačkih klinaca. Cijene karata za filmove glavnog programa su recesijske, praktički simboličke, 30kn za premijere i 15kn za reprize što ne bi trebalo predstavljati preveliko opterećenje za budžet filmoljubaca gladnih kvalitetne kinematografije. Karte u prodaju kreću u srijedu 10. listopada, četri dana prije početka jubilarnog 10. Zagreb Film Festivala koji vam od 14. do 21. listopada donosi 100 filmova simbolički raspoređenih u 10 programa. I da ne zaboravimo, dio filmova ZFF-a biti će prikazivan u Čakovcu (Centar za kulturu Čakovec), Rijeci (Art-kino Croatia) i od ove godine na krajnjem jugu Hrvatske u Dubrovniku (kino Sloboda). Sve ostale informacije, možete potražiti na stranici Zagreb Film Festivala, ili na stranicama portala Moj-film.hr koji je od ove godine ponosni medijski pokrovitelj Zagreb Film Festivala.

Službena stranica Zagreb Film Festivala

Kino Tuškanac Kino Europa festival kino grič Mladen Šagovac ognjen sviličić sara hribar zff zagreb film festival palunko kockice dubrovnik rijeka program aldo tardozzi Danilo Šerbedžija Hrvoje Laurenta Miroslav Sikavica Slava kurvi Hana Veček Ivan Sikavica Josip Visković mucica zagrebačke priče vol 2 klip Maja Miloš Ivana Sansević Maja Weber Selma Mehadžić Plesni centar Zagreb dokukino KIC Xavier Dolan Michael Galwogger Celuloidna zavjesa Posljednji Elvis Svi u našoj obitelji Djeca Kinshase Bibijada Hristina Popović Markus Shleinzer Jovan Marjanović Hana Kulhankova Društvo hrvatskih redatelja Industija mladost Microschool International Radoslav Jovanov Gonzo Čakovec


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?