Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Početak (Inception)

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 22.07.2010. / Autor: Mladen Šagovac Početak (Inception)

Nolanov film Početak, zapravo je neusporediv. Netko će reći da podsjeća na Otok Shuter, drugi će ga pak pokušati usporediti sa Matrixom. Međutim, spomenuti filmovi su ili komplicirani, ili kompleksni dok je Početak kompleksno kompliciran. Pritom ne valja preuveličavati riječi kompleksno ili komplicirano

Zvuči prejednostavno da bi bilo istinito

U emotivnom središtu priče je Leonardo di Caprio – glumac kojeg glumačka dosljednost i jednostavnost polako ali sigurno čini talentom svoje generacije – kao Dom Cobb, vrhunski lopov specijaliziran za izvlačenje(krađu, otimačinu) informacija iz podsvijesti ljudi dok spavaju. Di Caprio je uokvirio svoj lik u emotivnim strepnjama i iščekivanju šanse za iskupljenjem. On je naime istovremeno progonjen teškim emocionalnim sjećanjima na svoju mrtvu suprugu Mallorie (Marion Cotillard) i od strane američkih vlasti koje ga sumnjiče za njezinu smrt.  Di Caprio dočarava čovjeka koji grčevito grabi šansu koju mu pruža moćni azijski klijent (Ken Watanabe) koji mu u zamjenu za „posao“ nudi potpunu obustavu zakonskog progona i oslobođenje bilo kakvih optužbi. Caka je u tome da ovaj puta ne krade informaciju, već ovaj puta mora upasti u um nasljednika jedne mega korporacije i žrtvu uvjeriti da odmah po nasljedstvu prepolovi korporaciju koja prijeti da postane planetarni monopolist.

Ako nije Memento, možda Početak hoće

I istina je, u prvi mah film asocira na Matrix, međutim za razliku od Andya i Lane Wachowski, Nolan ne otkriva svoje karte odmah. „Početak“ publiku bombardira neobjašnjivim situacijama i višeslojnim akcijskim momentima kakvi zapravo još nisu prikazani na filmu. Izravno upravljanje i manipulacija tuđim snovima je nešto daleko kompleksnije i kompliciranije od kretanja kroz videoigru Matrixa ili pak psihoanalizu glavnog junaka što je slučaj u Di Capriovom prethodnom filmu Otok Shuter.

Nakon što priča biva postavljena, Cobb i njegova ekipa provalnika u snove i umove odluči voditi žrtvu kroz tri nivoa snova kako bi mu podvalili ideju o razlamanju kompanije. Kako film ispuniti s tri kompleksne radnje i uspjeti sve  to prepričati  u 148 minuta? Nolan je iskoristio popularno vjerovanje da vrijeme u snovima teče znatno brže od onog u stvarnosti. Kako gledatelj ne bi bio dodatno izgubljen u tri paralelne radnje, svaki dublji nivo snova ima sporiji vremenski tok od prethodnog, tako ostaje dovoljno prostora da se priče savršeno poklope i istovremeno završe. Scenaristička maštovitost i originalnost ovaj scenario čine savršenim kandidatom za Oscara u kategoriji originalnog scenarija.  Nolan je sa svojim bratom već bio nominiran u toj kategoriji za film Memento 2002. godine. Dinamična radnja Početka ne ostavlja ni sekunde prostora ovom filmu da u nekom trenutku postane naporan ili dosadan. Akcijske scene su atraktivne iz gotovo svih kutova, pa čak i one iz „stvarnosti“. Po načelu zašato mijenjati provjereni recept, kameru i edit filma kontroliraju opet Nolanovi suradnici iz ranijih filmova Wally Pfister i Lee Smith, obojica nominirana za Oscare u Nolanovom „Vitezu tame“.

Leonardo Di „Cobb“

Di Caprio je u filmu Otok Shuter već igrao ulogu lika umnog dualiteta i to je iskustvo savršeno integrirao u ulogu Doma Cobba, čovjeka koji se lucidno drži sjećanja na svoju mrtvu suprugu što ga čini opasnim po ostatak ekipe provalnika u umove. Unutar neobične skupine lopova još se ističu Cobbov dugogodišnji „wingman“ Arthur, kojeg je Joseph Gordon-Levitt dočarao kao suzdržanog flegmatičara potpuno opozitnog od Leonardovog Cobba koji kao da je „na iglama“ i Ariadne, mlada arhitektica koja je angažirana upravo kako bi gradila vizualne strukture unutar žrtvinih snova.

Valja dodati kako je Nolan upravo da bi gledatelju olakšao razlučivanje i spriječio miješanje radnji, nivoe snova jasno krajobrazno razdijelio. Tako je prvi san smješten na gradskim ulicama, drugi san unutar prvoga je smješten u hotelskim prostorijama, dok je treći nivo sna smješten na snježnim padinama.  Dakle, tri paralelne radnje koje će vas zazidati u iščekivanju krajnjeg ishoda filma. Koji je…Koji je takav kakvog ćete, preporučamo, pogledati čim vam se ukaže prva najbliža prilika. Film „PočetakChristophera Nolana je kaotičan i istovremeno savršeno ispoliranih kutova. Svaka od kockica priče se uklapa tamo gdje joj je mjesto i nije ostavljeno prostora za nimalo dvojbi ili pak gubitak radnje.

Osim…

Ocjena: 9/10

http://www.moj-film.hr/film/info/vitez-tame/

misterija Leonardo DiCaprio triler Inception Početak sf Joseph Gordon-Levitt pff cristopher nolan Ken Watanabe


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (2)

nadjaaa 21.08.2010. u 21:21:10 Izvanredan film. Definitivno zaslužuje Oscara :)
purcek 24.02.2011. u 17:22:03 jako dobar film,premda je previše razvikan, kopira neke stvari iz matrixa ali nemogu mu to zamjerit,dok pak usporedba sa Otok shuterom nije uopće potrebna jer samo baca sjenu na ovaj film,ipak je Otok mnogo bolji i kvalitetniji film od Inceptiona,po meni čak i film godine
Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?