Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Udruga Hodači po žici: "Za film, rođeni smo spremni!"

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 02.06.2014. / Autor: Moj Film Udruga Hodači po žici: "Za film, rođeni smo spremni!"

Upoznajte sudionike ovogodišnje 19. Filmske revije mladeži i 7. Four River Film Festivala

Sudeći po entuzijazmu kojeg ova ekipa ima, po poučnom filmu kojeg nam donosi i po činjenici da su maheri za dokumentarne filmove, Udruga Hodači po žici iz Zagreba osvojiti će karlovačku publiku na ovogodišnjoj Reviji i Festivalu. Zašto toliko vole raditi dokumentarce, kako dolaze do ideja za film i druge zanimljive sitnice o ovoj simpatičnoj ekipi saznat će te iz simpatičnih odgovora još simpatičnijeg člana udruge, Antonia Britvara:

Ove godine Udruga Hodači po žici donosi nam dokumentarac. Reklo bi se da je to vaša uža specijalnost. Zašto baš dokumentarci?

2002. godine naša video-družina započela je sa stvaralaštvom, upravo zahvaljujući voditeljicama Mirjani Jukić i Katici Šarić koje su pokrenule takav oblik rada unutar osnovne škole. Od tada, starije generacije prenose znanje na mlađe, a starije djeluju unutar udruge. Svima su se oduvijek sviđali dokumentarci, upravo zato što su moćan medij. Dokumentarcem možete prenijeti emocije, priče i događaje upravo kao i igranim filmom, ali postoji razlika, a ona je upravo u istinitosti koju dokumentarni film propisuje svojim prvim pravilom - mora se baviti stvarnim događajima.  Tu i tamo zaluta koja reportaža, igrani ili eksperimentalni film, ali to se ne događa često.

Nije baš svaki poljubac sladak - to je poanta ovogodišnjeg filma "Bolest poljupca". Otkud ideja za film?

Redatelj filma, a moj dugogodišnji kolega Karlo Batistić prebolio je mononukleozu prošle godine te mi je prišao sa zanimljivom idejom i prijedlogom za zajednički rad, što sam objeručke prihvatio. Zaključili smo da se prilika za poučiti ostale upravo o ovom problemu ne smije propustiti. 

Kako inače dolazite do ideja za film? Jesu li to prijedlozi vaših voditelja, brain storming ili nešto treće?

Obveza voditelja je svakako da "uskoči" kada je to potrebno, kada je ideja ili rješenje problema na vrhu jezika ili kada je nešto jako pogrešno, ali nikako birati ideju filma ili izravno snimati ili uređivati filmove. U principu, do ideje rijetko dolazimo brainstormingom, a često upravo jedan od nas ima recept za iskren i poučan film.

Što očekujete od svog filma na ovogodišnjem Four River Film Festivalu?

Prvenstveno, da što više ljudi pogleda film, zato što je filma prevenirati bolest i poučiti mlade da budu oprezniji radi vlastitog zdravlja. Vidjet ćemo hoće li žiri ili publika prepoznati upravo naš film, budući da je konkurencija velika.

79 filmova iz 30 država čeka nas na festivalu. Jeste li spremni? :)

Naravno: za film, rođeni smo spremni!

filmska revija mladeži four river film festival


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?