Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Filmska revija mladeži i Four River Film Festival šesti put dodjeljuju Žutu zastavu

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 26.05.2015. / Autor: Moj Film Filmska revija mladeži i Four River Film Festival šesti put dodjeljuju Žutu zastavu

Filmska revija mladeži i Four River Film Festival, koji počinju 23. lipnja i traju do 27. lipnja 2015. godine u Karlovcu, šesti put zaredom, dodjeljuju nagradu Žuta zastava. Ovim se jedinstvenim priznanjem mladi filmaši u natjecateljskom programu pozivaju da svojim radovima daju doprinos nenasilju na filmu. 17 mladih autora i autorica iz Hrvatske i svijeta ove se godine  bori za nagradu Žute zastave, koju će dobiti film koji svojom temom, pričom, protagonistima i kreativnim rješenjima najuspješnije i najuvjerljivije osuđuje nasilje kao  društveno zlo, posebice među mladima. O filmu s ovogodišnje Revije i Festivala koji na najbolji način doprinosi nenasilju kroz filmsko izražavanje odlučuje tročlani ocjenjivački sud sastavljen od troje darovitih i uspješnih srednjoškolaca. Njihov je zadatak proglasiti dobitnicu ili dobitnika nagrade Žuta zastava.

Prije dodjele nagrade Žuta zastava, o temi borbe protiv nasilja u društvu, i ovog lipnja u kontekstu nasilja na filmu, organizira se tradicionalna debata. Riječ je o raspravi dvije skupine mladih koje će s različitih pozicija, iskustava i promišljanja, te uz iznošenje niza argumenata odgovoriti na središnje pitanje Trebaju li filmovi djece i mladih sadržavati prizore s verbalnim i fizičkim nasiljem? Sučeljavanje mišljenja, primjera i argumenata mladih debatanata te stavovi odraslih sudionika debate iz javnog života olakšat će tročlanom ocjenjivačkom sudu u donošenju odluke o tome koji je film među prikazanim radovima zavrijedio nagradu Žuta zastava i - zašto. Debatu će posljednjeg dana Revije i Festivala moći pratiti svi njihovi sudionici te će Karlovac i ove godine biti ne samo filmsko središte mladih nego i središte borbe protiv nasilja.

Prvi put u Karlovcu interaktivno predavanje Mediji i nasilje

Prvi put u Karlovcu u sklopu programa borbe protiv nasilja u društvu organizira se edukativno interaktivno predavanje 'Mediji i nasilje' koje prethodi debati i dodjeli nagrade Žuta zastava. Predavanje se organizira u sklopu aktivnosti Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK) i projekta Djeca medija. Cilj predavanja je upoznati mlade s važnom temom iz područja medijskog odgoja - nasiljem u medijima. Sadržaj predavanja obuhvaća teorijski pregled najvažnijih pojmova, relevantne rezultate istraživanja iz Hrvatske i svijeta, niz primjera te pregled različitih vrsta nasilnih sadržaja u medijima. Kroz predavanje se tematiziraju nasilje i njegova obilježja na televiziji, u igranom i animiranom filmu, oglasima, sportu, glazbi te na internetu. Uz obilježja nasilnih sadržaja u svim medijima, predavanje nudi i niz smjernica te savjeta za prepoznavanje i prevenciju štetnih utjecaja nasilnih medijskih sadržaja kao i savjete za odgovorno korištenje medija. Predavanje je osmišljeno na način da kod mladih osvijesti važnost prepoznavanja dobrih i loših strana svih medija te važnost razvijanja kritičkog mišljenja prema medijskim sadržajima s kojima se svakodnevno susreću. Uz filmove, predavanje, debatu i nagradu, i ovogodišnji će program u Karlovcu dati svoj važan doprinos borbi protiv nasilja u društvu.

filmska revija mladeži four river film festival


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?